/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Új humán dopping szűrő

Írta: David Carr, Racing Post. Fordította és szerkesztette: Kovács Botond.

A British Horseracing Authority (BHA) egyre nagyobb aggodalommal figyeli a versenylovasok körébe elharapózó kokain használatot, és az eddig használt módszerek mellett újabb szűrőt készül bevezetni, a jelenség megállítására. Eddig a humán dopping vizsgálatok vizeletből vett minta segítségével történtek, de már lehetőség van arra is, hogy hajszálból vegyenek mintát. Mindezt azután vetette fel a testület, hogy újabb zsokét, William Carsont csíptek fülön a tiltott szer használata miatt, amely nemcsak a lóversenyzés szabályait sérti, de büntető felelősséget is von maga után.

William Carson

Carson Lingfieldben bukott le, ahol szinte mindennaposak a mintavételek. Tiltott szer használatáért hat hónap eltiltásra számíthat. Az elmúlt évben kiugróan magas számú lovast tiltottak el ugyanebből az okból. Kieran Shoemark, Callum Rodriguez és Kevin Lundie, az amatőrök közül Peter Bryan járt ugyanígy. Az előbbieket egy, Lundie-t fél év eltiltással sújtották. William Carson nagyapja, Willie Carson, aki öt alkalommal volt brit champion, és tizenhét (4) brit klasszikus versenyt nyert karrierje során, aggodalmát fejezte ki a jelenség miatt, és súlyosabb büntetések kiszabását sürgeti, mert szerinte a jelenlegi szabályozás nem rendelkezik kellő visszatartó erővel.

Willie Carson

William Carson az eljárás során elismerte, hogy a mintavétel előtt két nappal egy szórakozóhelyen „felszívott hét-nyolc csík kokaint”.

– Nem újdonság a kokain használat sem a sportban, sem az élet más területén – folytatta a zsoké legenda. – Szerintem az lenne a legjobb, ha minden héten legalább egy alkalommal mintát vennének a lovasoktól. Ez, és a súlyosabb szankciók visszatartanák a fiatalokat szerhasználattól. A mostani szabályozás úgy látszik, nem elég szigorú.

A BHA szóvivője nyilatkozatában rámutatott: Betelt a pohár, gátat kell vetni a negatív tendenciáknak. A hajból vett mintavétel csalhatatlan, és három hónapra visszamenően ki lehet benne mutatni a tiltott szer használatát. Ez természetesen nem váltja fel a vizelet és/vagy nyálból vett mintát, hanem kiegészíti. Az ügyben mellénk állt a Professional Jockeys’ Association (Hivatásos Zsokék Egyesülete), és együtt dolgozzuk ki az új, az eddiginél sokkal szigorúbb szabályrendszert.

SHARE THIS