/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Fenntarthatatlan az ostor hosszú távú használata

Az ausztrál Racing Victoria ügyvezető igazgatója, Giles Thompson merész bejelentést tett: – Úgy érzem, az ostor hosszú távú használata fenntarthatatlan a lóversenyzésben.

Mr. Thompson arra a felvetésre reagált az ausztrál médiában, amelyet az egyik legismertebb ausztrál futtató Lloyd Willams tett két héttel ezelőtt. A hatszoros Melbourne Cup-nyerő tulajdonos úgy véli teljes mértékben be kell tiltani az ostor használatát a versenyekben.

Lloyd Williams (középen)

– Az ostor használat betiltása már jó ideje itt lebeg a fejünk felett, de eddig próbáltunk nem tudomást venni a kezdeményezésről. Véleményem szerint a teljes tiltása elkerülhetetlen. Mára azonban csupán így hangzik a kérdés: mikor szánjuk el magunkat erre a lépésre, és milyen lesz az átmenet. Lloyd Williams-et régóta ismerem, és sokat adok a véleményére. Azt se felejtsük el, hogy ettől még lehetne ostor a lovasoknál, de csak veszély esetén használhatnák, a ló buzdítására nem.

A jelenlegi ausztrál szabályozás értelmében a verseny utolsó száz métere előtt öt alkalommal lehet sújtani, utána viszont akárhányszor. Pont a finisben csattognak tehát leginkább a prakkerek.

– A lóversenyzés világa a tradíciókon alapul, ritkák a változások, tulajdonképpen évszázadok óta ugyanazzal a szabályrendszerrel dolgozunk. Ráadásul a sport résztvevői különböző érdekek és szempontok szerint látják a zöld gyepen történteket. Néha azonban elszánt és határozott lépésre van szükség, természetesen konzultációkat és megállapodásokat követően. A sarkantyú betiltása sem lehetett egyszerű annak idején. Fel kell készülnünk rá, hogy egy merész elhatározást nem fogad mindenki kitörő örömmel, és a téma sokáig napirenden marad. Nem hanyagolható el azonban az a 25 millió dolláros támogatás (5 milliárd forint), amelyet állatjólétre fordítunk az ausztrál versenyüzemben 2020-ban, és az újabb 25 millió sem (így tehát összesen 50 millió ausztrál dollár), amelyet a versenydíjakból vonunk el, ugyanerre a célra. Eredményeket kell felmutatnunk.

– A dopping kérdését az eddigieknél is sokkal szigorúbban vesszük, ha ez egyáltalán lehetséges – folytatta az igazgató. – Legutóbb Jarrod McLean, Darren Weir egykori tréner asszisztense került a látókörünkbe. (Weir üzelmeiről már beszámoltunk az e-Turf hasábjain.) McLeannek folyamatban lévő ügye van eritroprotein használat és az ausztrál lóversenyzés jó hírnevének megsértése miatt. Ez utóbbi vétséget online felületen követte el.

SHARE THIS