/ by /   A nap híre, Hazai galopp hírek / 0 comments

Kezdő ugrólovas az élen – Makoviczki Ákos ugrólovas champion

Galopp pályafutásodat a zsoké iskolában kezdted, majd Csupor Ferenc istállójához kerültél a gyakorlati órák során. Eddig síkversenyekben láttak a nézők, idén viszont az ugró szakágat céloztad meg. Mi volt a váltás oka?

Már korábban is felkeltették az érdeklődésemet a gátversenyek. A váltást főként az alkatom indokolta, nagyon megnőttem, 184 centiméter vagyok és 60-61 kiló körül mozog a súlyom. Ez a síkversenyek világában nem előnyös, annál inkább gáton, mivel itt a magasabb súly a jellemző. Az ugró pályafutásom Sztojka Rudolf trénernél indult, amikor úgy döntött Bizottsággal megpróbál eredményeket elérni az ugró szakágban, mivel síkon már nem hozta a várt teljesítményt. Vele indultam életem legelső gátversenyén és sikerült kétszer is nyernem. Ezt követően Székely Károly és Suták János is megtisztelt a bizalmával.

Mire kell a lovasnak hangsúlyt fektetnie egy-egy ugrásnál? Mivel tudod segíteni a ló eredményesebb teljesítményét? 

A lovas is nagyban hozzájárul egy ugrás sikeres kivitelezéséhez. Fontos, hogy a lónak ne legyen lent a feje, figyelje a következő feladatot, a következő akadályt. Segíteni kell őket az ugrás előtt is. A szárat összefogom, a testsúlyomat hátrébb helyezem az elugrás pillanata előtt, majd az ugrás pillanatában kikönnyítek és érkezésnél is szintén hátrébb helyezem a súlyom. Ez segíti a talajtól való elemelkedését és érkezését.

Melyik az a pillanat, amit a legjobbnak tartasz egy gátverseny során?

Az egész verseny egy élmény, igazi adrenalin bomba. Ha ki kell emelnem egy pillanatot, akkor az lenne, amikor már az akadálynál elugrik a ló, ezt az erőt érezni elképesztő. A célegyenest sem szabad kihagynom a sorból, akkor kezdődik csak az igazi verseny!

Van olyan ló, akit a következő szezonban is szívesen lovagolnál?

Royal Ron-t (Marcipán-Royal Delice) mindenképpen, hiszen szép eredményeket értünk el együtt, számomra egy különleges ló. Terveink vannak más lovakkal is a következő szezonra, de ez maradjon meglepetés.

A hazai sikerek után tervben van külföldi szereplés?

Egyelőre még nincs, de nagy álmom hogy külföldön is lovagoljak jelentős ugró versenyekben. Szeretném több ország pályájának hangulatát megtapasztalni.

Hogyan tartod edzésben magad?

Mindennap lovagolok munkában Alagon, ezen felül csikók belovaglásával is foglalkozom. Versenyek előtt box edzéseken vettem részt, ez sokat javított a kondíciómon. Az étkezések kevésbé hangsúlyosak nálam, de mivel még fejlődésben vagyok, figyelnem kell rá.

Amikor elkezdődött a szezon gondoltál arra, hogy ugrólovas champion leszel?

Teljesen őszintén nem gondoltam rá, főleg mivel ez volt az első szezonom a szakágban. Sztojka Rudolf viszont helyettem is gondolt erre, az első versenyem után-ahol egészen a befutóig a lovam ki volt szakadva, végül másodikként értünk célba-azt mondta belőlem még idén champion lesz. Úgy tűnik igaza is lett, nagyon hálás vagyok neki a lehetőségekért!

SHARE THIS