/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Frankel zsokéja az ugrások felett

Írta: Kovács Botond.

Érdekes hír érkezett Írországból. Az 2010-es évek legjobbjának választott telivér, Frankel lovasát, Tom Queallyt az ugrások felett láthattuk a karácsonyi mítingen Limerickben. A harmincöt esztendős ír zsoké azzal írta be magát a lóversenyzés történelemkönyvébe, hogy ő lovagolta Sir Henry Cecil idomítottját tizennégy futamon át tartó, töretlen győzelmi szériája során.

Declan Queally

Tomnak nem kellett sokat keresgélnie. Édesapja, Declan Queally idomár két lovat bízott rá december 26-án az írországi Limerickben. A jó esélyt képviselő Allannah’s Gold és Bee A Beneficiary (ez utóbbi édesanyja lova) nyergében mutatkozhatott be. A futamokat fivére, Declan Queally jr., a sikeres úrlovas is végigszurkolta a pálya széléről.

– Nem ez volt első alkalom, hogy ugróversenyben indultam, és azt hiszem nem is az utolsó. Az ünnepek előtt hívtak a barátaim vadászatra, de végül úgy döntöttem, hogy mivel itt is nagyjából ugyanaz történik, inkább a versenyeket választom, és így a családom segítségére is lehetek. A szokásos átmozgató tréningek és a traktorvezetés helyett a futamokra készültem, és remélem nem okoztam csalódást. Eddig kétszer próbáltam ki magamat a szakágban, mindkétszer sík lovasoknak kiírt futamban, ezek amolyan show-versenyek, ez volt az első alkalom, hogy a nyilvánosság elé léptem ugró licenc birtokában. Tíz napja már majdnem sikerült a hivatalos bemutatkozás, de sajnos a versenyeket aznapra törölték Lingfieldben, mivel a pálya teljes egészében vízben állt, olyan volt, mint egy nagy úszómedence. Ha azt kérdeznék, hogy ezentúl gyakrabban látnak-e ebben a szerepkörben, nem tudnék egyelőre választ adni. Mindig is szerettem ugrani, és komoly családi hátterünk van e tekintetben. Jól érzem magam ebben a közegben. Idén néha nehezemre esett tartani az 56 kilogrammot, itt valamivel könnyebb lenne az életem.

Tom Queally és Frankel

Tom Queally talán új babérokra tör, jövőre kiderülhet milyen további eredménnyel. Limerickben Egy negyedik helyezést szerzett, édesanyja lovát verseny közben feltartotta. A rokonszenves lovas 2000-ben kezdte karrierjét, és egy kis kitartásért biztos nem megy a szomszédba, hiszen egészen 2003-ig kellett várnia, hogy megnyerje első versenyét, ám abban az esztendőben is csupán egyetlen siker került a neve mellé. 2004-ben viszont már 66, és utána fellendült a pályafutása. 2009-ben zárta legsikeresebb évadát 109 győzelemmel, és talán furcsa, de ekkor nyerte első Group 1-es versenyét is (Golden Jubilee Stakes, Art Connoisseur). A java azonban még hátra volt. 2010 augusztusában a European Breeders’ Fund Nyeretlenek Versenyében felpattant a még ismeretlen, bár favoritnak számító Frankel nyergébe, és elindult a fantasztikus győzelmi sorozat, amelyet az egész világ tátott szájjal figyelt (a nyeretlen versenyben Nathanielt és William Buickot verte a páros). Queally számos nagydíj trófeáját begyűjtötte, köztük a klasszikus 2000 Guinneas-ét (Frankel – 2011), a Champion Stakes-ben háromszor lett első (Twice Over – 2009, 2010 és Frankel – 2012) és a Breeders’ Cup Filly & Mare Turfben (Midday – 2009) is őt ünnepelte a közönség. Eddig 1092 futamgyőzelemmel büszkélkedhet, igaz, 2019-ben csupán 15 jutott neki 315 lovaglásból. 2008-ban 872 alkalommal mázsált ki, és 100 versenyt nyert, a következő években is mindig 800 körül mozgott. A győzelmi arányt tekintve 2011-ben örülhetett a legjobban, amikor 735 futamból 100 alkalommal volt sikeres, 14% strike rate-et (győzelmi mutató) produkálva.

SHARE THIS