/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

King George VI Chase – Kempton 2019

Írta: Kovács Botond.

Clan des Obeaux

December 26-án futották a brit sportkalendárium egyik emblematikus akadályversenyét, a Grade 1-es besorolású, 4828 méteres és 18 erőkifejtéssel nehezített King George VI Chase-t a Kempton Parkban. A négyéves és idősebb lovaknak kiírt futamot 1937-ben alapították az előző év decemberében trónra lépő VI. György király tiszteltére. György, akit Bertie néven ismert a Brit Birodalom (Albert volt eredetileg a neve) visszahúzódó, gátlásos természetű férfi volt. Felesége kezét háromszor is megkérte, mire a későbbi anyakirálynő, Erzsébet igent mondott, emellett sokat küzdött beszédhibájával és erős dohányos volt. VI. Györgyöt szinte sokkolta a királyi titulus, sőt azt is el kellett viselnie, hogy egyben India császára lett. Az öröklési renden azonban nem lehetett változtatni, el kellett foglalnia helyét a trónon, miután bátyja, VIII. Eduárd lemondott a koronákról, hogy feleségül vehesse kedvesét, az amerikai Wallis Simpsont.

Ruby Walsh

A King George a második legrangosabb ugróesemény Nagy-Britanniában, presztízsben csak a Cheltenham Gold Cup előzi meg. Tizenöt telivér nyerte meg egynél többször, ám mindannyiuk közül kiemelkedik a nagyszerű Desert Orchid négy győzelmével (1986, 1988, 1989, 1990) és a felülmúlhatatlan Kauto Star (2006, 2007, 2008, 2009, 2011). A legjobb lovas Ruby Walsh, aki Kauto Starnak köszönheti öt sikerét. A trénerek közül Paul Nicholls, viszi a prímet tizenegy győzelemmel: See More Business (1997, 1998), Kauto Star, Silviniaco Conti (2013, 2014). Idén címvédőként küldte pályára Clan des Obeaux-t, és nem kellett csalódnia idomítottjában.

Kemptoni tömeg – volt érdeklődés

A karácsony másnapján Kemptonba özönlő turfbarátok hatalmas összecsapásra vártak, hiszen a címvédő Clan des Obeaux mellett starthoz állt a szintén Nicholls mester istállójában álló favorit (5/4) Cyrname is, aki azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy nemrégiben legyőzte a szakág rajongóinak üdvöskéjét, a 2015 óta tizenkilenc versenyét zsinórban megnyerő Altiort Nicky Henderson lotjából. (Altiort az másik, e sorok feljegyzése után induló Desert Orchid Chase-be írták be Kemptonban, de végül lejelentették). Természetesen az egyre erősebb Lostintranslation szereplését is nagy izgalommal várta mindenki, olyannyira, hogy a bukmékerek csupán 15/8-as kurzussal merték jegyezni. A futamban mindössze két másik ló, Aso és Footpad vállalta a megmérettetést, és nem hiába tartottak a nagyágyúktól. A 11/2-höz adott Clan de Obeaux (2012 pher, Kapgrade – Nausicaa des Obeaux) Sam Twiston-Davies kezében huszonegy hosszat vert istállótársára, Cyrname-re. Harmadikként Footpad ért célba, nem sokkal Aso előtt. Lostintranslationt lovasa verseny közben feltartotta.

Így, ahogy vagytok!

 

A francia tenyésztésű Clan des Obeaux 2015 óta tartó pályafutása nyolcadik győzelmét aratta, amely mellett hat második és egy harmadik díj szerepel. Huszonegy futás után eddig több, mint fél millió font sterlinggel örvendeztette meg futtatóit, Mr. & Mrs. P. K. Barbert, A. Masont és a futball stadionokból ismert Sir Alex Fergusont. A skót származású labdarúgó edző ismert szereplője a brit turféletnek. Számos lovat futtatott már, de mind közül a leghíresebb Rock Of Gibraltar volt, aki a mai napig vígan fedez Coolmore-ban 6.000 euróért. A sprint-számokban és középtávon remekelő mén legnagyobb sikerei közé tartoznak a longchamp-i Grand Critérium (ma Prix Jean-Luc Lagardère), és a Dewhurst Stakes 2001-ben, valamint a newmarketi és ír 2000 Guineas és a St. James’s Palace Stakes Ascotban 2002-ben. Némileg beárnyékolta a csodálatos telivér karrierjét, hogy Sir Alex és Magnier-ék összevesztek a ménen, és a fedezésből befolyt összegek elosztását csak bírósági úton tudták rendezni. Ez azért is kellemetlen volt az edző számára, mert abban az időben a coolmore-i klán birtokolta a Manchester United részvényeinek többségét. Ma már azonban béke van, lenyugodtak a kedélyek, és megy tovább a futtatás – bár ha jobban megnézzük, az egykori szövetségeseknek ma már nincsenek közös lovaik.

Cheltenham címere

Visszatérve Clan des Obeaux-ra azt látjuk a szaklapok nevezési rovatában, hogy hosszú pihenőre készül a csapat, amelynek végén a Cheltenham Gold Cup várja a pompás lovat. Egyelőre úgy néz ki, ott lesz Altior, Cyrname és Lostintranslation is, bár addig még sok víz lefolyik a város apró folyóján, a Chelt-en.

SHARE THIS