/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Grand National Walesben

Írta: Kovács Botond.

Héten tovább dübörgött az ugrószezon a La Manche csatornán túl, egymást érik a jobbnál jobb versenyek. A King George VI Chase-ről már beszámoltunk pár napja, most Walesbe, egész pontosan Chepstow-ba látogatunk a Wesh Grand Nationalre.

Apponyi grófnő

Nem tévedés, Walesben is tartanak Grand Nationalt, és talán senkit sem lepünk meg vele, hogy nem pár éve. 1895-öt írunk, az öreg kontinensen a Lumière fivérek, Auguste és Louis nyilvános mozielőadást tartanak új találmányuk, a kinematográf segítségével, Rudolf Diesel szabadalmaztatja robbanómotorját. Ezen némileg fellelkesülve megtartják a Párizs-Bordeaux-Párizs autóversenyt, amelyet a világ első versenyének tart a négy keréken száguldók népes tábora, Ausztriában Daniel Swarowski megalapítja a saját magáról elnevezett kristályüveg csiszoló gyárat. Magyarországon bevezetik az állami anyakönyveztetést, és Berzeviczy Albert elnökletével megalakul a Magyar Olimpiai Bizottság. Az sem érdektelen, hogy ez évben született Juan Perón későbbi argentin elnök, Amet Zogu bég, aki I. Zogu néven foglalja majd el Albánia trónját, és hazánkból választ magának feleséget Apponyi Geraldine grófnő személyében, és végül, de nem utolsó sorban világra jön egy baltimore-i német család gyermeke, George Herman „Babe” Ruth, a valaha élt egyik legjobb baseball játékos.

Richard Stanley Francis (barátainak Dick)

Térjünk azonban vissza a Csatorna túloldalára, ahol 1895-ben nemcsak Oscar Wilde-ot zárták dutyiba, akkoriban még tiltottnak számító cselekmények miatt, de arra is maradt idejük a derék briteknek, hogy megtartsák az első Welsh Grand Nationalt. Méghozzá óriási sikerrel, hiszen akkora volt a tömeg, hogy a rendőrségnek kellett visszatartania az embereket, nehogy lelkesedésükben a pályára rohanjanak. A futamot azóta több helyen megrendezték, Ely után Carleon, majd a jelenlegi helyszín, Chepstow következett. 1949-ben itt nyerte első Welsh Grand Nationalét a hercegség szülötte, Dick Francis, akiből később neves bűnügyi regényíró vált. Legszívesebben azt írnánk, hogy a tél derekán megtartott verseny felkészítésként szolgál a tavasz nagy erőpróbáira, a Cheltemham Gold Cupra és az Aintreeben rendezett Grand Nationalre, de nem tesszük mert azt látjuk, hogy az előbbi dupla Synchronisednak két év különbséggel sikerült (2010, majd 2012) és Native Rivernek (2016, majd 2018) is ugyanannyi idő kellett. Bindaree 2003-ban nyerte Walesben, de egy évvel korábban húzta be az aintree-i kupát, Silver Birch 2004-ben lett első Chepstow-ban, majd csak 2007-ben nyert a Grand Nationalben. A nagy következtetések tehát elmaradnak.

Potters Corner az élen

A Welsh Grand Naional Grade 3-as besorolású futam, amelyet 6154 méteren rendeznek meg, négyéves és idősebb lovak számára, huszonhárom akadály közbeiktatásával. Az idei erőpróba előtt a Robbie Power által ült, Collin Tizzard idomította Elegant Escape volt a favorit, ám végül be kellett érnie a hatodik hellyel. A tizenhét lovas mezőnyben Potters Corner (2010 pher, Indian Danehill – Woodford Beauty) bizonyult a legjobbnak Jack Tudorral Christian Williams istállójából. Paul Nicholls mester lovai Truckers Lodge és Yala Enki értek még tikettre, méghozzá elég közel a nyerőhöz (1 ¾, 1). A győztes ló tulajdonosa Jonathan Davies rögbi játékos. (Mindezt, érdekességként említjük. Nem Davies az egyetlen, és a közelmúltban a Kincsem Parkban is szövetség kovácsolódott a rögbisekkel. Talán a mieink közül is kedvet kap valaki a futtatáshoz.)

– Megcsíptük, Nicky! – Meg, Paulie!

Paul Nicholls-nak azonban semmi oka csüggedni. Idomítottja, Clan des Obeaux nyerte a King George VI Chase-t Kemptonban, de talán még ennél a sikernél is emlékezetesebb, hogy II. Erzsébet királynő javaslatára felterjesztették a Brit Birodalom Rendjének tisztikeresztjére. Nem csoda, Nicholls a 2005/2006-os szezon óta tizenegyszer lett champion (ebben az évadban is ő a címvédő). Csupán három alkalommal lett más eredményesebb nála, mégpedig Nicky Henderson. Őfelsége úgy gondolta, championátus ide vagy oda, igazságtalan lenne csak az egyik szakembert megjutalmazni, ezért Mr. Henderson is átveheti a medált.

A fentiek tükrében talán nem meglepő, hogy létezik Scottish Grand National (Ayr, 6397 méter, 27 ugrás) és természetesen Irish Grand National (Fairyhouse, 5834 méter, 24 ugrás) is. Aintreeben 6907 méteren folyik a küzdelem 30 ugrás felett, és nagyon téved, aki azt hiszi, hogy az Egyesült Államokban nem létezik ugyanez a verseny. 1899 óta él hagyomány, amelyet napjainkban a New Jersey állambeli Far Hills-ben ápolnak a 4200 méteres Grand National Hurdle Stakes-szel.

A futamot az alábbi linkre kattintva tekinthetik meg:

SHARE THIS