/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Telivér tenyésztési szigorítások az Egyesült Államokban?

A Bloodhorse írása nyomán fordította és szerkesztette: Kovács Botond.

Érdekes bejelentést tett az Egyesült Államokban a Jockey Club. Egy átfogó tanulmány alapján korlátozásokat kívánnak bevezetni egyes fedezőmének foglalkoztatása tekintetében. Azt fontolgatják, hogy az amerikai génállomány frissítése érdekében idényenként 140 kancában maximálnák egy mén fedezéseit. Úgy vélik, a fedezett kancák száma ugyan növekszik, de egyre kevesebb apaállatot látogatnak.

2019-ben 43 mén  140 kancát vagy többet fedezett látogatási regisztere szerint, amely az Újvilág tenyésztési vertikumának egynegyedét teszi ki.

Kitten’s Joy-nak mennyi jut ezentúl?

– Több csikó született ugyan, de a tendencia a diverzitás kárára megy. Véleményünk szerint ez veszélyeztetheti a telivérállomány jólétét és állat-egészségügyi aggályokat vet fel. Azt javasoljuk, hogy a 2020-ban felállítandó mének legfeljebb 140 kancát fedezhessenek 2023-ig, a 2019-ben kezdők 2022-ig nem lesznek korlátozva, a 2018 óta szolgálatban lévők 2021-ig nem esnek restrikció alá, és a 2017 óta működők 2021. január 1-ig 140 kancát kaphassanak évente – hangzott a szűkszavú közlemény.

Az év végére időzített bejelentésnek egyelőre nem volt komoly visszhangja, de borítékolható, hogy a nagy tenyésztők nem hagyják szó nélkül a kezdeményezést a szabadság hazájában.

(Kiemelt képünkön Tapit, Észak-Amerika legkeresettebb fedezőménje.)

SHARE THIS