/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Folytatódik a dopping-háború

Írta: Scott Burton, Racing Post. Fordította és szerkesztette: Kovács Botond.

A sport világában folyamatos küzdelem folyik a doppingszerek használata ellen. A humán sportokban csakúgy, mint a lósportban, a kitűzött pénzdíjak és a hírnév elvakítják a tisztességtelen résztvevőket, és céljuk elérése érdekében nem válogatnak az eszközökben. A versenyek tisztaságát ilyen szempontból is szigorúan ellenőrzik mindenütt, a Kincsem Nemzeti Kft. is kiemelt hangsúlyt fektet a jelenség megfékezésére és visszaszorítására.

A legújabb eset Franciaországot érinti, ahol a világon először mutatták ki a szintetikus ITPP (mio-inozitol trifoszfát) jelenlétét versenylóban. A pozitív eredmény következtében a France Galop diszkvalifikálta a Prix de l’Arc de Triomphe előfutamainak során megrendezett Group 1-es besorolású tiszta vérű arab lovak által futott Prix Dragon első helyezettjét, Akoyát. Karin van den Bos, a ló holland idomárja, egy év eltiltást kaphat vétségéért. A dopping-mintát vizeletből nyerték.

Az ITPP mesterségesen előállított teljesítményfokozó szer, amely a vörösvérsejtek oxigén leadását segíti az izmok számára.

Tudományos körökben kételkednek az ITPP hatékonyságában, de ez mit sem változtat azon, hogy a szer a legveszélyesebb kategóriába tartozik, és semmilyen körülmények között nem adható lónak, mivel egyáltalán nem rendelkezik gyógyászati hatással.

Ludovic Bailly-Chouriberry

Van den Bos következetesen tagadja bűnösségét, de elfogadható magyarázattal még nem állt elő, miért találtak a dopping-ellenőrök ITPP-t Akoya szervezetében a futamot követően. A mintát a francia Laboratoire des Courses Hippiques (LCH – kb. Lóversenypályák Egyesített Laboratóriuma) vizsgálta először, és a pozitív eredmény kimutatását a Mauritius szigetén székelő Quantilab is megerősítette. Az LCH hatvanöt alkalmazottja évi 30000 vizsgálatot végez a francia versenyüzemben (ügető és galopp). A laboratórium vezetője, Ludovic Bailly-Chouriberry nyilatkozata szerint a jó oldalon álló tudósok már régóta vadásznak az ITPP-re, és végre sikerült kifejleszteni azt a módszert, amelynek segítségével kimutathatóvá vált.

– Az első gyanús mintákat Hongkongból szereztük, és gőzerővel munkához láttunk. Fáradozásainkat végül siker koronázta. Komoly áttörés történt, mi vagyunk az elsők a világon, akiknek sikerült kimutatnunk a szert. Az eredményeinkről egy tavaly decemberi tudományos kongresszuson beszámoltam, és a nemzetközi dopping-ellenes szakemberek nem találtak rajtunk fogást. Ezentúl a világ vezető laboratóriumaiban is a mi módszereinket alkalmazzák. Ijesztő kimondani, de közülük még senkinek sem sikerült pozitív mintát produkálnia.

Akoya – nem ő tehet róla

A szakember hozzátette: – A doppingolás ciklikus jelenség. Megfigyelhető, hogy bizonyos szerek használatának gyakorisága megnő, majd hirtelen kimennek a divatból. Ez a folyamatos macska-egér játéknak köszönhető. Az interneten ma már szinte bármit meg lehet rendelni bárhonnan, ráadásul a feketén dolgozó laboratóriumok összejátszanak, és azonnal figyelmeztetik egymást, ha valamelyikükre lecsapnak a hatóságok.

A France Galop nemrégiben publikált adatai szerint Franciaországban huszonkét esetben mutatták ki tiltott szer használatát versenyt követően a 2018. évben (a tavalyi adatok még feldolgozás alatt vannak), tréningben öt alkalommal buktak meg a doppingolók. Az elvégzett tesztek 0.23%-a zárult pozitív eredménnyel.

A holland tréner még nem fellebbezett a döntés ellen – kétséges, hogy ez megtörténik – , és kénytelen volt eltűrni, hogy Akoya helyett a Charles Gourdain által idomított Al Shamoos-hoz kerüljön a győztesnek járó trófea.

SHARE THIS