/ by /   Friss hírek, Hazai galopp hírek / 0 comments

Angliában az élet – interjú Kovács Milán amatőrlovassal

A 2020-as évet Newmarketben kezdted George Scott istállójánál, mint munkalovas. Tervben volt már a külföldi tapasztalatszerzés korábban is?

2017-ben egy egész nyarat töltöttem egy franciaországi ugróistállónál, ahol Hubert Despont által trenírozott lovak álltak, így a motivációm már megvolt. Tudom, hogy mennyit lehet tanulni egy-egy kint töltött időszak alatt. Új látásmódot kap az ember, folyamatosan fejlődik. Anglia az időjárás miatt kevésbé vonzott, de úgy gondolom, hogy ez a lóverseny otthona, amit minden lovasnak látnia kell. Örülök, hogy végül éltem ezzel a lehetőséggel!

Hogy néz ki egy átlagos napotok?

Minden reggel 6:15-re kell az istállóhoz érnünk, a nagy létszámra való tekintettel rögtön nyergelünk is. Általában az első lattban olyan lovak vannak, akikkel csak trappolunk vagy lassan kentrézünk, mindezt az erre a célra kialakított fedeles lovardában tesszük. A fedeles lovardát azért is emelném ki, mert általában itt zajlik a lovak bemelegítése a kentrére. A második lattal már az említett melegítést követően körpályán dolgozunk. Amint végeztünk, reggelizni megyünk, majd jön a többi latt. A lovaglás végeztével segítünk az istálló körüli teendőkben. A mi munkaidőnk körülbelül dél körül véget is ér, de egyes napokon délután is vissza kell mennünk, ez előzetes megbeszélés szerint történik.

Mi alapján kerül beosztásra, hogy melyik lovas melyik lovat lovagolja az adott napon?

Akárcsak Magyarországon, itt is aszerint történik a választás, hogy ki melyik lóval jön ki a legjobban. Minden ember lovaglási stílusa és minden ló személyisége más és más, ehhez igazodva alakítják ki a lattokat. 20-25 fő dolgozik jelenleg az istállónál, de van, aki csak 2-3 lattra jön át hozzánk lovagolni. Ekkora létszám esetén könnyű válogatni!

Sok külföldi munka esetében a lakhatás megoldása a legnagyobb kérdés. Newmarketben hogyan oldották meg ezt a problémát?

Az istállók mellett szolgálati lakások kerültek kialakításra, így gyorsan az istállóhoz tudunk érni, ha bármi miatt szükség lenne ránk. Ezek felújított, újszerű állapotban vannak, a bérleti díj pedig a fizetésünkből kerül levonásra.

A munkalovagláson kívül gondolom a versenyben való lovaglás is a céljaid között szerepel. A későbbiekben lesz rá lehetőséged?

Az, hogy lesz-e lehetőségem még a jövő zenéje. Attól függ, hogyan megy a munkában való lovaglás. Természetesen minden tőlem telhetőt megteszek azért, hogy itt is megmutassam mit is tudok igazán. Bízom benne, hogy meg fognak valósulni a versennyel kapcsolatos elképzeléseim, és abban is, hogy az itt szerzett tapasztalatokat fel fogom tudni használni a Kincsem Parkban rendezett versenyek alkalmával is!

SHARE THIS