/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Megtartja, kaput zár, töröl – Covid-19 európai körkép

Írta: Kovács Botond.

Cheltenham 2020

Nagyon eltérően reagálnak a Covid-19 járványra Európa versenyüzemei. Nagy-Britanniában úgy rendezték meg a Cheltenham Fesztivált, mintha mi sem történt volna. Az első két napon a szokottnál kissé kevesebb néző volt kíváncsi a világ legjobb ugró lovaira, de összességében negyed millió jegyet adtak el a négy nap alatt, ami hihetetlenül magas szám. Már értjük miért közmondásos az angol hidegvér. Soraink lejegyzésekor az Egyesült Királyság kormánya már elrendelte a labdarúgó, krikett stb. mérkőzések elhalasztását, de a lóversenyt ez nem érinti. Ennek ellenére hétfőn zárt kapuk mögötti versenynapra készülnek a skóciai Kelsóban. A Grand National megtartása egyelőre nincs veszélyben, úgy tűnik, legrosszabb esetben oda sem engedik be a nézőket, persze Cheltenham után az is lehet, hogy újabb népünnepélyre készülnek.

Franciaországban március 10-e óta látogatók nélkül folynak a futamok. A versenyterekre kizárólag az alábbi személyek léphetnek be: idomár, lovas, lovász, lószállító, pályamunkások, versenyközegek és média. A tulajdonosok és a tenyésztők már nem fértek fel a listára, ők a képernyőkről kénytelenek követni kedvenceik szereplését.

Németországban átesett a ló másik oldalára. A március 15-re Kölnbe kiírt versenyeket nem tartják meg, és Düsseldorfban is úgy döntöttek, hogy a március 29-én és április 19-én programra tűzött futamokat törlik.

Dundalki fogadó hall – verseny viszint volt

Március 13-án Dundalkban (Írország) szintén zárt kapuk mögött folyt a versengés, és ehhez március 29-ig tartják magukat előreláthatólag. Egy ír turf-barát így számolt be élményeiről: – Nagyon ésszerű döntésnek tartom, hogy nem pánikoltunk be, és megtartották a futamokat. Ez az arany középút. Azt is hozzáteszem, hogy nem volt nagy változás a dundalki pályán. Péntek esti program lévén amúgy sem szoktak tolongani a lelátón, a nem túl nagy számú törzsközönség általában a fogadó hallból követi az eseményeket. Én egy fogadóirodából néztem a versenyeket a barátaimmal. Ronan Whelan zsoké így nyilatkozott: – Különös érzés így versenyezni, de el kell fogadnunk, hogy ez egy rendkívüli helyzet. Le a kalappal a pálya személyzete előtt, minden zökkenőmentesen ment, nem volt fennakadás, az emberek pontosan végezték a dolgukat.

Richard O’Brien idomár szerint: – Olyan helyzettel állunk szemben, amelyre egyáltalán nincs befolyásunk, el kell fogadnunk a döntéseket. A lehető legjobb határozat született, látszik, hogy a pálya menedzsmentje mindent megtett annak érdekében, hogy folytathassuk a szezont, és ne legyen fennakadás. Köszönet jár érte nekik. Remélem, a jövőben is így marad.

Tegnap óta mi is tudjuk, milyen élmény zárt kapus napot tartani a Kincsem Parkban. Indítóként e sorok írója is részt vett a szombati kilenc futamon. Az esemény zökkenőmentesen lezajlott, mindenki fegyelmezetten végezte a dolgát, a beléptetést Harazin Tibor és csapata szakszerűen levezényelte. Nem állt meg a száguldás a Kincsen Parkban, a szezon folytatódik.

SHARE THIS