/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Magyar idomárok a kialakult helyzetről – 1. rész

Összeállította: Kovács Botond.

Jelen írásunkkal szeretnénk tájékoztatást adni a szakma jelenlegi körülményeiről az e-Turf hasábjain. Elöljáróban csak annyit, hogy soraink nem a legkönnyebb időkben kerülnek a világhálóra, ám a megkérdezett idomárok állhatatosan végzik munkájukat, lovasaikkal és lovászaikkal együtt szívósan helytállnak. Kitartásukat és rendületlen akaraterejüket ezúton is köszönjük.

Szerkesztőségünk az alábbi kérdéseket intézte a vidéken dolgozó idomár sporttársakhoz:

1. Milyen nehézséget okoz a kialakult helyzet a mindennapi munkában?
2. Mit tesznek azért, hogy megőrizzék a saját és kollégáig egészségét?
3. Milyen munkákkal készülnek jelenleg a később kezdődő szezonra?
4. Miben kell változtatni az elképzelésekben, hogy módosítva lett szezonkezdés?
5. Mi az ami ebben a nehéz helyzetben motiválja őket, a tulajdonosokat?
6. Miben kell módosítani a tréningmódszereket az eddigihez képest?
7. Hogyan módosul-e a kétévesekkel végzett munka? Mennyire válik hasznukra a csikókra fordított több idő?
8. Hány amatőr lovasra számíthatnak? Nőtt az amatőrök száma?
9. Mennyire segített a tavaly év végén felvett életpálya modell összegek visszamenőleges kifizetése?
10. Ki a legmegbízhatóbb tulajdonosa?

Maronka Gábor – Felsőpakony

1. Számomra annyi nehézséget okoz, hogy nem tudnak jönni az amatőrök, de igazából, ha az ember oda teszi magát és pozitívan áll neki, különös nehézséget nem okoz.

2. Maximális higiéniával.

3. Alapos és hosszú munkákkal.

4. Igazából másképpen kell aktiválni a lovakat.

5. A tulajdonosokat én úgy motiválom, hogy nem haltunk meg, élünk!!!

6. Igazából, most egy kicsit nehezebb helyzetbe vagyunk, mert az egész minden tolódik, így a már a formában levő lovakat picit nehezebb oda vezetni a bizonytalanba, mert még mi se tudjuk, hogy mikor kezdődik.

7. Igen, módosul, több idő van fordítva a csikókra, ami számukra is jobb, tanulás szempontjából.

8. Nálam sokra számíthattunk volna, ha nem lenne ez a helyzet, ami érthető is az ő egészségük miatt is és a dolgozók miatt is.

9. A Kincsem Park egyik legjobb döntése volt az életében. (Örültek neki az emberek.)

10. Nálam kettővel nőtt. Akik lelkesek is. Számomra mindegyik, mert ezek akik jelenleg vannak, nem cserélődnek évente.

Tisztelettel,
Maronka Gábor

 

Zala Csaba (Kakucs) essay-jellegűen bocsátotta rendelkezésünkre meglátásait

Szabadjára engedem a gondolataim és fogalmazom az alábbi sorokat. A kialakult helyzet jelenleg még nem okoz nehézségeket a mindennapi munkánkban. Szerencsére mindenki egészséges. Mi és alkalmazottainak környezetében is, beleértve családtagjainkat és a tulajdonosokat is, mert ugye probléma ott kezdődik. Mindenkin látom a bizonytalanságot, hogy most mi is legyen, mi a cél, leginkább hogy meddig tart és mikor van vége. Készüljünk ne készüljünk! Dolgozzuk a lovat vagy ne dolgozzuk, mire készüljünk és hogyan? Nyilván a kialakult helyzetre tekintettel erre senki nem tud okos választ adni, így hát próbáljuk élvezni lovaink társaságát és együtt várni, hogy vége legyen a káosznak és egészségesen megússzuk a kialakult helyzetet.

Szerintem az istállónkban mindenki tisztában van a helyzet súlyosságával, és hogy mi a teendő. Elég információt kapunk a médiától, hogy mi a jelenlegi helyzet és mit kell tenni ebben az esetben ahhoz, hogy egészségesek maradjuk. Igazából, mindenki tartja a protokollt.

Egyértelmű fontos minimálisra csökkenteni a mozgást és a vírus terjedését.

Igazából itt azt kéne leírnom, hogy én milyen lelki állapotban vagyok, elején még bizakodó voltam. Gondoltam, hamar túl leszünk rajta, most már egyre távolabbi a cél, nagy a bizonytalanság, nincs dátum nincs mire készülni, így hát a munkát is visszavettük, várakozó állás jó kondíció munkákkal tartjuk fitten lovainkat. Igazából az elképzeléseimen akkor tudnék változtatni, ha tudnám mihez képest kell változtatni. Nyilván nem titok az elképzeléseim, megtalálni lovaim között a gyémántot. E nehéz helyzetben csak egy motivál, hogy egyszer csak elindul a verseny mindenki egészséges és a lovak sikert és pénzt tudnak keresni a pályán.

Semmiben a lovakat ugyanúgy el kell látni, lemozgatni, talán nem kell úgy forszírozni őket, mivel nincs dátum nincs mihez menni. Minden lóval egyformán, ugyanannyi időt töltünk el! Ez nem változott semmit! (kétévesek)

Nálunk nem nagyon járnak amatőrök, lehet, hogy papíron annak hívják őket, de nekünk eddig is pénzbe kerültek. Ingyen itt már senki nem csinál semmit, talán a diákmunkás jobb megfogalmazás lenne vagy esetleg a részmunkaidős lovas. Egyébként egy plusz lovasunk van így a mindennapokra, aki nem áll alkalmazásban és amatőrként lovagol, másikat anyukája karanténba tartja nem engedi el! Azonfelül van egy szombati lovasunk de ő csak ekkor tud járni. Viszont ezek a személyek diákok vagy anyukák részmunkaidőben.

Az életpálya modellt jó ötletnek tartom nyilván van mire elkölteni mindenkinek! Viszont ez végre talán majd kompenzálja azt, hogy a szakmánkban, a lóverseny szféra állami szinten sose volt támogatva pályázatok útján legalábbis amióta én a szakmában vagyok. Reméljük, hogy valami elindult, az irány jó!

Szerencsére mindegyik tulajdonosom megbízható, de nem biztos hogy a kialakult helyzetet mindenki bírni fogja persze ezt jelzik is időben, ezért megbízhatóak.

Üdv,
Csabi

Suták János – Nyíregyháza

1. Elsősorban amatőrök lovagolnak nálunk. A debreceniek nem tudnak annyit jönni, de mivel az egyetemisták itthon vannak, így nagyobb gond egyelőre nincs.

2. Mindenki hazahordja a nyergeket és a kantárokat, autóból van nyergelés. Két debreceni kislány nem jön vonattal, csak akkor jönnek, ha valaki el tudja hozni őket. Zárt helyiségben nem tartózkodunk.

4.  Az öreg lovak kaptak 2 hetes pihenőt, a kétévesek ugyan úgy dolgoznak. (Ha májusban verseny van szólj időben összekapjuk magunkat! :))))

5.  Itt sok minden függ a kezdés időpontjától. Ki tudja mire mennyi idő jut?

6.  Az, hogy minél hamarabb legyen verseny, keressenek a lovak, hosszú volt a tél! Mi számítottunk arra, hogy elmarad a kezdés, nem gyorsítottuk a lovakat. Nehéz így kalkulálni, hogy nem tudjuk mikor futhatnak először.

7.  A csikóknak még semmi változás, hiszen csak júniusban kezdenek. Ha nem, akkor majd meglátjuk.

8.  A kialakult helyzet miatt nem nőtt a szám. 11 amatőrünk van.

9.  Nagyon sokat segített, ha nincs, akkor sokkal nagyobb bajban lennénk.

10. Én saját magam!! :)) Megbízhatóak a tulajdonosok, az persze más kérdés, ki meddig bírja pénz, illetve nyeremény nélkül!

Szép napot!
Suták János és Suták Ági

SHARE THIS