/ by /   Friss hírek, Hazai galopp hírek / 0 comments

Magyar idomárok a kialakult helyzetről – 28. rész

Jelen írásunkkal továbbra is szeretnénk tájékoztatást adni az e-Turf hasábjain a szakma jelenlegi körülményeiről. Elöljáróban csak annyit, hogy soraink nehéz időkben kerülnek a világhálóra, ám a megkérdezettek töretlenül végzik munkájukat, szívósan helytállnak. Kitartásukat és rendületlen akaraterejüket ezúton is köszönjük.

Mindig alkalmazkodni-Kovács István II.

Milyen nehézséget okoz a kialakult helyzet a mindennapi munkában?

Több, mint két és fél évtizede a galoppsportban dolgozom, de most leginkább a Nemzeti Vágtán induló lovakkal foglalkozom. A vírus sajnos mindent érint és befolyásol, így ez nem egyszerű helyzet számomra sem. Az év elején úgy tűnt, hogy lesz 10-12 vágta lovam, de az előfutamok csúsznak, így nem készülnek jelenleg. Idomításomban egy telivér van, vele kapcsolatban még nem érződik semmilyen probléma. Mivel ennyire átalakultak a napjaim, délelőtt Zala Csabánál, délután Székely Károlynál lovagolok. Szerencsére párom, Kovács Viola mindenben segít és támogat.

Mit tesznek azért, hogy megőrizzék a saját és kollégáik egészségét?

A rendszeres fertőtlenítés és az egymástól való távolságtartás alapvető, emellett a teljes biztonság kedvéért szájmaszkot is hordok.

Milyen munkákkal készülnek a később kezdődő szezonra?

Most alapozó-és kondíció munkákat végeznek még az istállók a szinten tartás miatt, így ha kezdődnek a versenyek 1-2 héten belül fel tudnak készülni rájuk. Már az első napon szerettünk volna futni, így vissza kellett venni a munka erősségét.

Mi az, ami ebben a nehéz helyzetben motiválja Önöket és a tulajdonosokat?

A tulajdonosunk kellően motivált ebben az időszakban is, tudja, hogy ez a helyzet változni fog. A bizonytalanság miatt néha azt érezheti az ember, hogy belefáradt a munkába, de ezt nem szabad a lovak felé mutatni, hiszen mindent ugyanúgy el kell végezni velük, mint azelőtt.

Mit gondol, mennyire válik hasznukra a rájuk fordított plusz idő?

Véleményem szerint a fiatal lovaknak javukra válik, és azoknak is, akik esetleg valamilyen sérüléssel küzdöttek. Viszont olyan példa is akad, aki már az első napokra készült, nekik kevésbé jó ez a plusz idő.

Mennyire segített a tavaly év végén felvett életpálya modell összegek visszamenőleges kifizetése?

Minden bevétel segítség, főleg a mostani helyzetben. Kiváló kezdeményezésnek tartom, emellett pedig egy jó elismerésnek is a versenylovakkal dolgozó szakemberek felé.

 

SHARE THIS