/ by /   Friss hírek, Hazai galopp hírek / 0 comments

Magyar zsokék bemutatása – 1. rész

A zsokék életüket a lóversenyzésnek szentelik, töretlen munkájuknak hála láthatjuk ezeket a csodálatos telivéreket hétről hétre versenyezni a szezonban. A lovasok bemutatásával igyekszünk mindenre fényt deríteni, a kezdetektől a jelenlegi nehéz helyzetig.

Amikor a sors dönt-Mészáros Zsolt

Mióta dolgozik a lóversenysportban? Kit tart példaképének?

Házi Lászlónál kezdtem a pályafutásomat 1989 szeptemberében, előtte lovakat csak távolról láttam. Nem tudnék egy embert példaképnek mondani, én nagyon nagyra tartom és tartottam Kállai Pál fizikumát, Varga Zoltán stílusát, Kovács Sándor akaratosságát, Tormási Gyula lélekjelenlétét, Bakos Gábor és Stanislav Georgiev ritmusérzékét és még sorolhatnám! Azt is mondhatom, hogy mindenki összegyúrva lenne egy abszolút zsoké, a példaképem. Ha messzebbre tekintek Frankie Dettori lovaglása és több évtizedes pályafutása példaértékű.

Miért döntött úgy, hogy zsoké lesz?

Teljesen véletlenül alakult így az életem. Dunakeszire mentünk édesapámmal beiratkozni az iskolába, ekkor tévedtünk be Alagra. Ott megláttak engem, körülbelül 40 kilót nyomhattam, így rögtön meg is kérdezték, hogy szeretnék-e itt dolgozni. Ezen felbuzdulva rávettem édesapámat, hogy inkább ide jelentkezzünk, így a lovaglás megtanulása után már egyértelmű volt, hogy zsoké leszek.

Melyik istállónál dolgozik jelenleg?

Sok jó istállóban dolgoztam az évek alatt, jelenleg Pető Sándor idomár istállójában töltöm a mindennapjaimat. Jó a csapat, biztos a háttér, nagyon jól érzem magam itt!

Van-e már kedvenc kétévese?

Viszonylag kis istálló a miénk, jelenleg négy kétéves erősíti. Nehéz lenne kedvencet választanom, mindegyikükben van számomra valami kedves. Talán Manóka az, aki jobban a szívemhez nőtt.

Kit tart az istállója legjobb háromévesének?

A mostani legjobb háromévesünk szerintem Marlon, bár a két angliai import kanca is tetszetősen mozog. Bízom benne, hogy hamarosan a pályán is meg tudják majd mutatni magukat.

Melyik a legkedvesebb verseny emléke? 

Nehéz ezt meghatározni, sok jó lovat lovagolhattam az évek alatt, nem is szeretném felsorolni őket, mert félő lenne, hogy véletlenül kihagynék valakit. Majdnem minden verseny, pláne egy győzelem élmény volt számomra, így az összes kedves emlékké vált.

Melyik volt számára a legmeghatározóbb győzelem?

Szerintem egy zsoké legfontosabb győzelme az első, tizedik és negyvenedik győzelem, de ugyanúgy tudok örülni minden nyerésnek.

Mik a jövőbeli tervei?

A jövőbeli terveim, hogy minél tovább bírjam fizikailag ezt a sportot, legyek egészséges és ha ez megvan, akkor majd jönnek a győzelmek is.

Milyen hatással van a munkájára a mostani helyzet?

A mindennapjaim nagyjából ugyanúgy zajlanak, mint korábban, csak verseny nélkül. Ezt viselem a legnehezebben, remélem hamarosan minden mehet a régi kerékvágásban tovább.

Mit szeretne elérni idén és karrierje során?

A karrierem és idei célom viszonylatában is szeretném az eddig legjobb Derby helyezésemet – egy nagyon szép második helyezést – eggyel megjavítani. Akkor már nyugodtan mehetnék nyugdíjba! Emellett persze szeretnék eredményesen teljesíteni a versenyek során.

Fotó forrása: Juhász Zsóka

 

 

SHARE THIS