/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Arkansas Derby – 2020

Írta: Kovács Botond.

A hétvégén futották az Oaklawn Parkban az Arkansas Derbyt, a Kentucky Derby egyik legerősebb előfutamát. Az iménti mondatot azonban rögtön helyesbítenünk kell, ugyanis jobb, ha Arkansas Derbykrők beszélünk ezúttal. Tudniillik, az Egyesült Államokban néha előfordul, olyan sok lovat neveznek egy-egy helyi derbybe, hogy két versenyt rendeznek az adott helyszínen. Most sem volt ez másként, jobb lesz tehát, ha a szaklapokat követve Division I. és Division II-ről beszélünk.

Igaz Sas, a kvapa harcos

Arkansas állam (ejtsd: árkánszó) Missouri, Oklahoma, Texas, Mississippi, és Tennessee gyűrűjében terül el vadregényes, erdős, hegyekkel tűzdelt festői szépségű térségben, területe másfélszer nagyobb Magyarországénál. Neve a sziú nyelvcsaládba sorolt kvapa nyelven azt jelenti: a déli szél népe. 1836-ban, tehát abban az esztendőben, amikor gróf Hunyady József lova, Emerilda megnyeri a hetedik Nemzeti Díjat, Arkansas csatlakozik az unióhoz, ám a későbbi polgárháborúban a konföderáció, vagyis a rabszolgatartó Dél pártjára áll. Az állam híres szülötte Johnny Cash táncdalénekes, Billy Bob Thorton színművész és Bill Clinton az Egyesült Államok negyvenkettedik elnöke. (Clinton egyébként William Jefferson Blythe néven született. Azonos nevű, utazó ügynök apja három hónappal fia világra jötte előtt autóbalesetben elhunyt, és kiderült házassága érvénytelen volt, hiszen bigámiában élt. A történet végére pontot téve, a négyéves Bill édesanyja férjhez ment Roger Clintonhoz, aki nevére vette a jobb sorsra érdemes fiút.)

Az Arkansas Derby helyszínéről elmondjuk, hogy a futamnak helyszínt adó versenytér 1905 óta áll a lóversenyzés rajongóinak rendelkezésére. Eleinte hol bezárták, hol kinyitották, mert működése nem volt mindig gazdaságos. Ez nem meglepő, hiszen közbeszólt az I. világháború, és az őrült ötletek egyik legőrültebbje, a prohibíció, vagyis az alkohol fogyasztásának teljes tilalma. A helyzet a II. világháború alatt kezdett konszolidálódni, amikor szemben a legtöbb amerikai pályával, itt folyamatosan zajlottak a versenyek, sőt, egyre több futam szerepelt a propozícióban. A mostani pandémia idején sincs ez másként. Floridán kívül csak itt rendeznek versenyeket. Úgy látszik, Arkansas-ban a szorult helyzetnek más a definíciója.

Hertz Sándor

Az Arkansas Derby 1936-ben került először programra, és 1945 kivételével megszakítás nélkül mindig szerepelt az amerikai turf-kalendáriumban. A futam legjelesebb nyerői Sunny’s Halo (1983), Smarty Jones (2004) voltak, akik a Kentucky Derbyben sem találtak legyőzőre. A legnagyobb sztárt, a Hármas Korona nyerő American Pharoah-t (2015) egy egész világ ünnepelte. Megemlítjük még az 1982. évi győztes, Hostage (1982) nevét is, mégpedig azért, mert minden jó sztoriban van egy magyar szál. Hostage (1979 pm, Nijinsky – Entente, Val De Loir) futtatója Helen Hertz volt. Legszívesebben Hertz Ilonát írtunk volna elsőre, hiszen a tulajdonos hölgy édesapja nem volt más, mint a felvidéki Szklabinyáról elszármazott Hertz Sándor. A kalandos életű fiatalember először bokszolónak állt Chicagóban, majd amikor megunta a pofonokat, életre hívta a Yellow Cab Companyt, és ellátta Amerikát sárga taxikkal, ezen kívül a máig működő Hertz autókölcsönző alapítója lett.

Count Fleet

Egy darabig a híres Lehman Brothers egyik tulajdonosa is volt, de ezt a kitérőt most nem fejtjük ki. Témánkba vágva csupán annyit jegyzünk meg, ezen kívül, hogy a gépkocsik és a tőzsde mellett a lovakért is rajongott. Hertz Sándor tulajdonában állt Count Fleet, az 1943. évi Hármas Korona nyerője.

Oaklawn Park


Akad még érdekesség bőven, de nem kerülgetjük tovább a lényeget, nézzük az Arkansas Derby idei mezőnyét! Mivel divízióról van szó, sorrendben megyünk. A Division I-ben tizenegy telivér állt starthoz az Oaklawn Park makulátlan homok (dirt) felületén. A derby távja 1800 méter, a mének és a heréltek 57 kilogramm, a kancák 55 kilogramm teherrel indulnak általában. Idén kancát nem neveztek, a mének között csupán két herélt (Winning Impression és Finnick The Fierce) állt starthoz az 500 ezer dollár összdíjazású futamokban. Nem árt tudni, hogy rendes esetben fél millió dollár vár a tulajdonosokra, de ezt idén megduplázták a divizionálás miatt, így kétszer fél millió dollárról beszélünk. A két futam között bő egy óra telt el, és külön érdekesség, hogy Martin Garcia és Ricardo Santana zsokék mindkét futamban indultak.

Storm The Court

A Division I favoritja a veretlen Charlatan volt, nyerési esélyeit 2/5-re adták a bukik. Mögötte a Florida Derbyben negyedik helyezést szerző Gouverneur Morris állt 41/10-en, és a tavaly Saratogában Grade 1-es Hopeful Stakes-t nyerő, idén Grade 2-ben (Rebel Stakes) harmadik, 96/10 adott Basin sem indult rossz esélyekkel. (Ez utóbbi versenyben Nadal verte, akiről később, a Division II-ben lesz szó.) Sokan Anneau D’Or-ra (107/10) tették pénzüket, hiszen csikó korában második futására nyakhosszal második lett Storm The Court mögött a Breeders’ Cup Juvenile-ben. Figyelembe kellett venni azonban, hogy ezt a formáját nem tudta megismételni azóta. A többiekben nem igazán bíztak a fogadók annak ellenére, hogy My Friends Beer (41/1) öt futásából egyet megnyert, és emellett mindig placcon végzett, és Crypto Cash és Jungle Runner is két nyert futammal lábában érkezett Arkansasba. (Ez utóbbinál egy Listed negyedik helyezést is találtunk.)

Wells Bayou


A Division II-ben a három futása után veretlen Nadal (5/4) toronymagasan vezette a piacot, ami nem csoda, hiszen két Grade 2 győzelem (San Vincente Stakes – Santa Anita, Rebel Stakes – Oaklawn Park) után vezették ki a startgéphez. Volt azonban három nagyon komoly kihívója. Legjobban a 2020. évi floridai Tampa Bay Derby győztesétől, King Guillermótól (47/10) kellett tartania. (Floridában két derbyt futnak. A másik a Florida Derby, amelyet idén Tiz The Law nyert, erről az e-Turf is beszámolt.) Wells Bayou (6/1) a Louisiana Derby győzteseként sokaknak megmozgatta a fantáziáját. Storm The Court (144/10) ugyan nem brillírozott idén, de a Breeders’ Cup Juvenile-ban aratott siker óta nem telt el túl sok idő. Ha hozzátesszük, hogy Silver Prospector (71/10) tavaly Kentucky Jockey Club Stakes-t (Grade 2) és idén Southwest Stakes-t (Grade 3) nyert, egész nyugodtan megállapíthatjuk, hogy a sorsolással eldöntött Division II. mezőnye jóval keményebb volt mint a Division I., és azt is, hogy borítékolva voltak a rendkívüli izgalmak.

John Velasquez

Amerikáról lévén szó nem meglepetés, hogy szupersztár zsokék mázsáltak ki a futamra. Most kizárólag a derby-győztes lovasokat, Arkansas Derby lovaikat és a fiúk korábbi derby-győzelmeit említjük. Szívesen felsoroltuk volna a Breeders’ Cup és hőseit is, de erre sajnos nincs helyünk:

Tyler Baze – Jungle Runner (Virginia), Stewart Elliot – Code Runner (Kentucky, Arkansas), Martin Garcia – Charlatan (Lone Star, Santa Anita), Florent Geroux – Wells Bayou (Louisiana), Flavien Prat – Storm The Court (Kentucky, Los Alamitos), Joel Rosario – Nadal (Del Mar, Kentucky) és John Velasquez – Gouverneur Morris (Kentucky, kétszer).

Az idomári derby-győzelmektől végképp eltekintünk, csak annyit mondunk, hogy Steve Asmussen, Bob Baffert, Todd Pletcher és Blaine Wright is Arkansas-ban izgultak, annak ellenére, hogy zárt kapuk mögött zajlottak a futamok.

Charlatan

A Division I-ben a favorit Charlatan, Basin és Winning Impression jött el legjobban a géptől, és a vezető trió ugyanebben a sorrendben tette meg az első kanyart és a szemközti egyenes legjavát. A tempóra nem lehetett panasz, amerikai módra helyből olyan iram volt, mintha az életük múlott volna rajta. A mezőny közepén jól helyezkedett Anneau D’Or, Gouverneur Morris és Mo Mosa. A célegyenesre fordulva végig vezető Charlatan (2017 sm, Speightstown – Authenticity, Quiet American) növelni tudta előnyét Martin Garcia kezében, először négy, majd hat hosszal húzott el az őt üldöző Basin elől, és könnyen nyert. A kanyarban még harmadik pozícióban galoppozó Anneau D’Or elfáradt, helyét Gouverneur Morris vette át, szorosan a nyomában Winning Impression színei látszottak. A sorrend ugyanez maradt a célban a három telivér között.

Nadal

A Division II-t bő egy óra múlva indították. Wells Bayou villámgyorsan az élre tört, Nadal és King Guilermo követte, Finnick The Fierce és Storm The Court is jól elkapta a startot. Jött a szokásos őrült száguldás, a lovasok nem taktikáztak sokat, a sorrend a szemközti egyenes végére sem változott, azt gondolhattuk, hogy az élboly mögött galoppozóknak nem sok babér terem Arkansas-ban. Nadal a kanyarban fokozatosan felment Wells Bayou mellé, King Guilermo nem tágított mögülük. A befutóra Nadal már két hosszas előnnyel érkezett, az addig vezető Wells Bayou eldobta a vasat. King Guilermo megkísérelte elcsípni a favoritot, de ez csak halvány próbálkozás maradt, mögötte megjelent Finnick The Fierce. Ez maradt a sorrend a célban is, a negyedik helyre Farmington Road érkezett a semmiből, az ötödik a holtfáradt Wells Bayou lett. Az tavaly Breeders’ Cup Juvenile ász, Storm The Court kénytelen volt beérni a hatodik hellyel, több mint tíz hosszal a veretlenségét megőrző Nadal (2017 pm, Blame – Ascending Angel, Pulpit) és Joel Rosario mögött.

A Division I-ben 1.48.49, a Division II-ben egy gondolattal gyorsabb, 1.48.34 volt a lefutási idő. Ez elég gyorsnak számít, 1994-ig kell visszanéznünk az eredményeket, hogy jobb időt találjunk A rekord 1.48.00, ezt háromszor futották (Concern – 1994, Rockamundo – 1993, Silver Ending – 1990), ennél jobb eredmény nem volt a futam történetében.

Bob Baffert

Két telivér, és két zsoké de csak egy idomár nevezheti magát derby-győztesnek Arkansas-ban 2020-ban. Ez azért lehetséges, mert Charlatan és Nadal Bob Baffert istállójában ropogtatják az abrakot. Baffert mester az amerikai lóversenyzés történetének az egyik legsikeresebb idomárja, szenzációs eredményeinek se szeri, se száma, ám ilyet még ő sem csinált korábban. Két lovat indított, akik egy nap alatt két derbyt nyertek neki ugyanott.

A két futamot az alábbi linkekre kattintva tekinthetik meg:

Division I.

Division II.

SHARE THIS