/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Készen állunk a startra – Horváth Z., Zala, Nyulasi

Összeállította: Kovács Botond.

A Kormány néhány napja rendeletben fogalmazta meg a sportrendezvényekkel kapcsolatos intézkedéseket. Döntött a zárt kapus események újra indulásról és kimondta, hogy a lóversenyt sportesemények kell tekinteni. Így zöld lámpát kapott az újraindulásra. Mire gondolt először a hír hallatán?

Horváth Zoltán: Nagyon boldogok voltunk amikor meghallottuk, hogy újraindulhat a versenyzés! Végre vannak célok a munkánkban, amikért érdemes felkelni mindennap.

Fejszés Kitti és Horváth Zoltán

Zala Csaba & Zaláné Nyulasi Fruzsina.: Természetesen örülünk, hogy elindul a szezon az egész csapat nagyon várja!

 

Hány lóval készül az első versenynapra? Emeljen ki belőle néhányat! Kiket láthatunk az istállóból futni az első hetekben?

 H. Z.: Jelenleg 18 lóval foglalkozunk mindennap, egy-két kivétellel mindannyian készen állnak a startra! Leginkább az öreg lovakkal készülünk az első napokra, starthoz áll Zente, Utódló, Tárkány, Topmodell és Zippy Boy.

Z. Cs.: Az istálló fele háromévesekből, áll így ők biztos ott lesznek az első versenynap és az elkövetkezendő hetekben a Kincsem Parkban, különböző távokon és kategóriákban. A Megnyitóra Sárkányfűvel készülünk.

Z. Ny. F.: Idén kezdtem idomári tevékenységemet, egyelőre csak egy öreg ló fut a nevem alatt, akit a cégem bérel, ő Stormatic. Második nap fog starthoz állni a tervek szerint.

 

Miben változott az elképzelés így, hogy megvan a konkrét időpont? Milyen munkákkal készülnek?

H. Z.: Folyamatosan tréningeztek a lovak, igyekeztünk őket 70%-os állapotban tartani, így várva a bejelentést, hogy mikor indulunk. Most már csak az “utolsó simításokat” kell elvégezni, hogy május 23-ra topformában legyenek.

Z. Cs.: Elképzelésem nem változott. A hosszúra sikeredett tél után van a lovakban elég munka, most már csak szeretném frissen tartani őket az első versenynapra.

Z. Ny. F.: Az elképzelés már a versenykiírás előtt megvolt, most így tudok pontosítani dátum szerint is. Öreg ló, nincs szüksége sok munkára, hogy top formába lendüljön.

Zaláné Nyulasi Fruzsina és Zala Csaba

 

Kik lehetnek a következő nagydíjak és klasszikus versenyek esélyesei az istállóban? Hogy látja az augusztus 20-i Derby hétvégét?

H. Z.: Akikben az idei esztendőben nagyon bízunk, hogy helytállnak a nagy versenyekben az legfőképp Zente, de ide tartozik még Aslaug Princess, valamint a legújabb reménységünk Casino Royale, aki a kvalifikációs napon már bemutatkozott.

Z. Cs.: Hároméveseink sokat fejlődtek a télen, de nehéz akármit is mondani, amíg nem látja az ember őket a pályán, és nem tudja milyen lovak állnak a sporttársak istállójában. Természetesen, leszámítva azokat az egyedeket akik már kétévesen bizonyítottak. 

Z. Ny. F.: Mivel csak egy lovam van, bízom benne, hogy kisebb kategóriák után kinövi magát, és akár nagy versenyek főszereplőivé is válhatunk.

 

Hogy mozognak az öreg lovak? Kiben bíznak a legjobban?

H. Z.: Szerencsére nagyon hasznos öreg lovaink vannak, az ő felkészítésük is zavartalan volt. Nehéz közülük kiemelni bárkit is, mert mindannyian nagyon hasznos zabkeresői az istállónak. Remek idényt várunk a 2020-as esztendőben is Utódlótól, Tiara Bosstól, Tárkánytól, Zárkózztól és természetesen a többiektől is.

Zárkózz és Tänczer Tamás

Z. Cs.: Jelenleg kettő öreg lovam van Sárkányfű és Ilvy. Sári tavaly síkon eléggé szívét vesztette, azonban ugróversenyekben újra lábra kapott. Bízom benne, hogy Ilvy hosszabb távokon javulni fog.

 

Ki volt a legmegbízhatóbb hajtója/lovasa és lovásza az újrakezdésig?

H. Z.: A leállás alatt sem nagyon változott az istállószemélyzet összetétele, a párommal, Fejszés Kittivel dolgozunk a mindennapokban emellett Tänczer Tamás volt, aki ezalatt az idő alatt hetente többször is jött, és hódolt nagy szenvedélyének, a lovaknak és a hajtásnak.

Z. Cs.: Mindenki alázattal dolgozta végig a telet, köszönöm a csapatnak!

Z. Ny. F: Egyelőre a Cantel Racing munkatársai segítenek a munkában, azonban kisfiam három hónapos, tervezem, hogy visszaülök a nyeregbe, és magam készítem fel későbbiekben a lovaimat.

Ilvy

Mennyire várják már a lótulajdonosok az újraindulást?

H. Z.: A tulajdonosok is nagyon várják már az újrakezdést természetesen, bár ők még nem tudják annyira kiélvezni a verseny izgalmait a zárt kapuk miatt, csak otthonról tudják a tévé képernyő elől figyelni az eseményeket, de reméljük, mihamarabb túljutunk ezen, és ők is a tribünről, valamint a pálya széléről tudnak drukkolni a kedvenceiknek.

Z. Cs.: Mindenki nagyon várja, hogy láthassa a lovát a pályán! Reméljük mihamarabb kidolgozásra kerül, hogy a tulajdonosainak is részt vehessenek a versenynapokon!

Z. Ny. F: Egyértelműen mindenki nagyon várta már, nem csak tulajdonos hanem lovas és lovász munkatársaink is.

SHARE THIS