/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Nyugállományba vonul a sztár ügynök

Írta: Kovács Botond.

Nyugállományba vonul a világ egyik legsikeresebb zsoké-ügynöke, Ray Cochrane. Az ír származású szakember, aki egykor maga is sikeres versenylovas volt, Frankie Dettori képviselőjeként vált ismertté az elmúlt húsz esztendőben.

Frankie a baleset után

A világ egyik legsikeresebb és mindenképpen a legnépszerűbb zsokéja, Lanfranco Dettoti és Ray Cochrane üzleti kapcsolata egy hátborzongató légi baleset után kezdődött. A talján fenegyerek életét kollégája mentette meg, azt követően, hogy Newmarketből Goodwoodba tartó magángépük a felszállást követően kigyulladt, és a földnek csapódott. Cochrane egy szűk nyíláson rángatta ki a gépből barátját, és közben súlyos égési sérüléseket szenvedett. Bátor tettéért II. Erzsébet királynő kitüntetésben részesítette. A szerencsétlenségben a pilóta életét vesztette. Ray Cochrane karrierjének nem az itt szerzett sérülések, hanem még abban a szezonban történt bukások és esések sorozata vetett vége, a háta nem bírta tovább a megpróbáltatásokat.

Ray Cochrane

Pályafutása során három klasszikus versenyt nyert Nagy-Britanniában. Midway Lady nyergében első lett az 1986. évi 1000 Guineas-ben és Epsom Oaks-ban, 1988-ban Kahiyasival elhódították az Epsom Derby trófeáját. Felejthetetlen marad 1984-es sikere a July Cupban és a Sussex Stakes-ben Chief Singer hátán.

– Lovasként és menedzserként is sikeres karrier áll mögöttem – mondta a hatvanhárom esztendős Cochrane. – Kilenc éves korom óta dolgozom, azóta egyetlen napra sem álltam meg. Úgy érzem, eljött a visszavonulás ideje. Mostantól fogva a hobbijaimnak, a kerékpározásnak és a síelésnek szentelem az életemet, és nem érdekel többé a pénz hajhászása. Van egy kis földem is, ahol már régóta szeretnék gazdálkodni, és garázsomban vár egy jól felszerelt lakóbusz, amellyel nagy utakat tervezek a feleségemmel. Frankie teljesen megértette a döntésemet, és mivel mostanában csak John Gosdennek lovagol, szerintem el tudja látni saját menedzselését. Csodálatos és felejthetetlen éveket töltöttünk együtt. Mióta nálam van öt Prix de l’Arc de Triomphe-ot nyert, és biztos vagyok benne, hogy még sok győzelmet tartogat számára a jövő.

Egy büszle pillanat – Kahiyasi a győztesek körében

SHARE THIS