/ by /   Friss hírek, Hazai galopp hírek / 0 comments

Megérik az árukat?

Túl vagyunk az idei galopp szezon első három versenynapján. Számba vettük a jelentősebb futamok győzteseit és eddigi eredményeiket. A tervek szerint a szezon hátrelévő részében bemutatjuk a legfontosabb versenyek győzteseit.


Charlie Firpo (IRE)
A hároméves herélt Charlie Firpo apja Sir Prancealot, apai testvére a szintén hároméves Antilopának. Barry Judge tenyésztőnél született, majd az SPPM istálló tulajdonába került 1.700 euroért, idomárja Kovács-Bakos Szilvia. Már az első versenyei alkalmával is eredményesen szerepelt,  a Nyeretlen Kétévesek versenyében 1600 méteren győzött, majd az 1800 méteres Zboray László Emlékverseny-Ürményi Díjban Paizs Gáborral a nyergében is sikerült a bravúr a szezon végén. A 2020-as évet úgy folytatta, ahogy az előzőt zárta, Mocsinka Viviennel egy gyengébb rajt ellenére megnyerte jó öreg lovak ellen az 1600 méteres Megnyitó Versenyt. Évjárata egyik legjobbja, miután herélt, így a klasszikus versenyekben nem indulhat. Viszont ott lehet a pálya legjobbjai ellen a középtávú nagydíjakban, a Batthyány-Hunyady és a Millenniumi Díjban. Eddigi mérlege 6 start, 3 győzelem, 1.788.000 forint nyeremény.

 

(belül)

Báthory
Hazai tenyésztésű klasszis, Harakály István jóvoltából. A sprinter apja Promethetus (GER) Magyar Derby helyezett, anyja Bright Sun. A kanca egy választási csikóért cserébe került a tenyésztőhöz a Farádi istállótól. Az első csikója vak volt, a harmadik lett Báthory , aki a megállapodás értelmében a Farádi istállóba került, azaz a Szűcs családhoz.
Kétévesen két alkalommal állt starthoz, háromévesen a legnagyobb versenyekben indították. Sokáig nyeretlen maradt, annak ellenére, hogy szép eredményei voltak. Harmadik a Nemzeti Díjban, ötödik az Alagi Díjban, hatodik a Magyar Derby-ben, negyedik a Kovács Mihály Emlékverseny-Magyar Háromévesek Nagydíjában. Nem volt távbíró, így karrierje akkor vett újabb fordulatot, mikor visszavették középtávra, majd rövidre, egyenespályára. Azóta 16 versenyt és több, mint 18 millió forintot nyert. Győzelmei közül kiemelkedik a Megnyitó Verseny, a Batthyány-Hunyady Díj, a Kállai Pál Emlékverseny-Budapesti Díj, a Kerteskői Díj, a Szenttamási Díj és a Kozma Ferenc Emlékverseny. Többször futott Pozsonyban, értékes második helyezést ért el északi szomszédaink legnagyobb rövidtávú versenyében a Turf Gálán. A kőkemény herélt eddig 36 versenyben futott! A 2020-as szezont is győzelemmel indította Kovács-Bakos Szilvia idomításában, legutóbb harmadik lett az 1400 méteres Káposztásmegyeri Díjban.

(piros-fekete dressz)

Antilopa (IRE)
Apja Sir Prancealot (IRE) korábban 5-8.000 euróért fedezett Írországban, míg jelenleg Amerikában áll és 15.000 dollár ellenében fogadja a kancákat. Csupán hat versenyben indult, legjobb formáit Gr1-es és Gr2-es versenyekben 1000 és 1200 méteren futotta. Antilopa az ír Tally-Ho Stunál látta meg a napvilágot. A Goffs yearling árverés keretein belül került Magyarországra 1400 euroért még 2018-ban. Tavaly korai volt, a Nyeretlen Kétévesek Versenyében rögtön győzött. A Derby napi csikóversenyben az 1100 méteres Patay Sándor Emlékversenyben harmadik lett, ezt követően Pozsonyban az 1400 méteres Memoriál MVDr. Pavla Ariskéhoban győzött. Azt a formát itthon az 1300 méteres Gróf Károlyi Gyula Emlékverseny megnyerésével igazolta. A 2020-as szezont győzelemmel kezdte a Gróf Erdődy Rudolf Emlékversenyben Jozef Parigállal. A tehetséges kanca 5 versenyéből 4-et megnyert, Stanislav Georgiev idomár lova 2.700.000 millió forint nyereménynél jár.

Mont Master
Captain Marvelous és Montmarie csikójaként született a Nemzeti Ménesben Dióspusztán. Karrierjét és legnagyobb sikereit a ménes színeiben aratta Fézer Róbert idomárnál. Ezt a szezont új tulajdonban és tréningben kezdte. Ára nem publikus, mestere Székely Károly. Már kétévesen a jobbak közé tartozott, a Kerekes Gábor Emlékverseny-Magyar Kétévesek Nagydíjában és a Zboray László Emlékverseny-Ürményi Díjban is a negyedik helyen végzett. Távbírónak mutatkozott, így a 97. Magyar Derby-ben elért negyedik helyezése nem volt váratlan. Hasonló távon a Kovács Mihály Emlékverseny-Magyar Háromévesek Nagydíjában győzött, a 2800 méteres Magyar St. Legerben harmadik lett Bakos Gáborral a nyergében. A 2020-as szezont az Artemisz istálló színeiben kezdte, első hellyel mutatkozott be a 2000 méteres Igazgatósági Díjban. Pályafutása 17 start, 5 győzelem, 7,4 millió forint versenydíj.

Dante’s Peak (GB)

Newmarketi importként, 2500 GNS-ért került hazánkba a négyéves mén. Az Álmodó istállót erősíti, versenyeire Maronka Gábor idomár kezei alatt készül, tenyésztője Broughton Bloodstock. A kezdetektől sokat vártak tőle, a Derby napon szép győzelemmel mutatkozott be az 1100 méteres Patay Sándor Emlékversenyben és még ugyanebben az évben megnyerte a Kétévesek Kritériumát. Komoly versenyekben futott külföldön, jött Varsó, Berlin, Pisa és Milánó. Az utóbbi versenytéren 1200 méterre nyert. Több Listed versenyben volt közel, közben itthon a Nemzeti Díjban második helyen ért célba Jaroslav Línekkel, ősszel a Kállai Pál Emlékverseny-Budapesti Díjban pedig nyert. A 2020-as szezon első futamában, az 1600 méteres Megnyitó Versenyben önmagához képest még tompán futva negyedik lett, az 1400 méteres Káposztásmegyeri Díjban viszont biztosan győzött. Eddigi pályafutása során 13 alkalommal futott, 5 versenyben győzött és több, mint 7 millió forint keresett.

Fotók forrása: Dr. Kovács Gábor

SHARE THIS