/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Royal Ascot 2020 – negyedik nap (videóval)

Írta: Kovács Botond.

Commonwealth Cup

A Nemzetközösség zászlaja

A Commonwealth Cup a Commonwealth of Nations, vagyis a Nemzetközösség (az egykori Brit Nemzetközösség) után kapta a nevét. A nemzetközi szervezetet a Brit Birodalomból kivált, függetlenségüket elnyerő államok hozták létre e néven 1948-ban. (Megjegyzendő, hogy a Brit Nemzetközösség 1926-ban alakult. A névváltoztatásra azért volt szükség, mert az első elnevezés azt sugallta, hogy Nagy-Britannia a többi állam felé helyezi magát.) A Nemzetközösség feje (Head of the Commonwealth) II. Erzsébet királynő, ám a titulus nem jár hatalommal, az ügyvezetés a főtitkár feladata, aki jelenleg a dominikai származású Patricia Janet Scotland bárónő. A Commonwealth-nek ötvenhárom tagja van, vagyis a világ országainak több mint negyedét, és ezzel együtt 1.7 milliárd embert foglal magába.

A Bahama-szigetek címere

A tagállamokat két csoportra oszthatjuk: nemzetközösségi királyságok és nemzetközösségi köztársaságok. A tizenhat királyság II. Erzsébetet ismeri el uralkodójának, ám az uralkodói címek nem állnak egymással kapcsolatban, ezzel is biztosítandó az államok egyenrangúságát. Az uralkodónő királyi titulusa így hangzik pl. Kanadában: Második Erzsébet, Isten kegyelméből Kanada és más királyságok és területek királynője, a Nemzetközösség Feje, a Hit Védelmezője. Kanadát csak példának hoztuk, az alábbi államok is helyettesíthetők: Antigua és Barbuda, Ausztrália, Bahama-szigetek, Barbados, Belize, Egyesült Királyság (egész pontosan Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága), Grenada, Jamaica, Pápua Új-Guinea, Saint Kitts és Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent és a Grenadine-szigetek, Salamon-szigetek, Tuvalu és Új-Zéland. (Őfelsége a királynő férje, Fülöp herceg sem marad ki a sorból, sőt, bizonyos szempontból még magasabb régiókba emelkedett, hiszen a Tuvaluhoz tartozó Tanna szigetén istenként tisztelik.

VI. Tupou, Tonga királya

A nemzetközösségi monarchiákon belül egy kisebb csoport is létezik, ahol helyi uralkodó ül a trónon: Brunei, Lesotho, Malajzia, Szamoa, Szváziföld és Tonga.

Nem szeretnénk, hogy a republikánus érzelműek megbántódjanak, ezért a teljesség kedvéért felsoroljuk a Nemzetközösség köztársaságait is: Banglades, Botswana, Ciprus, Dél-afrikai Köztársaság, Dominikai Közösség, Fidzsi-szigetek, Ghána, Guyana, India, Kamerun, Kiribati, Malawi, Mauritius, Málta, Mozambik, Namíbia, Nauru, Nigéria, Pakisztán, Ruanda, Seychelle-szigetek, Sierra Leone, Szingapúr, Srí Lanka, Tanzánia, Trinidad és Tobago, Uganda, Vanuatu, valamint Zambia.

Megjegyezzük, hogy ugyan Fidzsi köztársaság, de elfogadja II. Erzsébetet nagyfőnökének.

Gambia lobogója – bye-bye

A történelem során természetesen voltak kilépők is. Gambia, Hongkong, Írország és Zimbabwe megköszönték a lehetőséget, és távoztak (Új-Fundland és Labrador csupán az önálló tagságról mondott le, amikor csatlakozott Kanadához.)

Térjünk át azonban a lóversenyzésre. Az ascoti fesztivál legfiatalabb tagja az 1200 méteres futam, 2015-ben rendezték először. Hamdan al Maktoum sejk lova, Muhaarar nyert először Dane O’Neillel Charlie Hills mester istállójából. 2016-ban Quiet Reflection és Dougie Costello galoppozott át először a célvonalon. 2017-ben Caravaggiót, Ryan Moore-t és Aidan O’Brient ünnepelte a publikum, 2018-ban Jim Crowley és Eqtidaar ismét Hamdan sejket örvendeztette meg. Tavaly Adverise és Frankie Dettori lett az első Martyn Meade mester kitörő örömére. A jelenlegi legjobb idő is ekkor született, 1:11.88 is elég volt teljesíteni távot. A futamot kizárólag hároméves telivérek futhatják, ez Nagy-Britannia egyetlen háromévesek számára kiírt Group 1-es megmérettetése, amelybe heréltek is nevezhetők.

Lope Y Fernandez

Idén az Aidan O’Brien által idomított Lope Y Fernandez (100/30) kentrézett ki a startgéphez favoritként. A fogadók bizalmát az Ír 2000 Guineas-ben szerzett harmadik helyezés indokolta, mindenki arra gondolt, talán a rövidebb táv jobban áll a pej ménnek. Ráadásul csikóként megnyerte a Group 3-as Round Tower Stakes-t a The Currgah-ban, és előtte harmadik lett a goodwoodi Vintage Stakes-ben. Ascot sem volt ismeretlen számára, hiszen tavaly a Listed Chesham Stakes-ben lett második a szupersztár Piantubo mögött. Pierre Lupin (7/2) veretlenül érkezett. 2019. évi debütálásakor könnyen nyert Haydockban, majd Newburyben elegénsan behúzta a Group 2-es Mill Reef Stakes-t, ezért rengetegen bíztak jó szereplésében. Az amerikai tréningből érkező Kimari és a brit Golden Horde esélyeit 5/1-hez adták a könyvesek. Kimari járt már Ascotban tavaly, akkor éppen csak kikapott a Queen Mary Stakes-ben, utána azonban Saratogában Listedet nyert, és a Breeders’ Cup Juvenile Turf Sprintben is elcsípett egy második helyezést. Idei első futását megnyerte egy Oakland Park-i Listedben, így komoly esélyekkel lépett ismét pályára angol földön. Golden Horde tavaly Ascotban futotta első Black Type versenyét a Coventry Stakes-ben, de csak ötödik lett. Ezután Goodwoodban megnyerte a Group 2-es Richmond Stakes-t, Deauville-ben harmadik lett a Group 1-es Prix Mornyban, és ugyanebben a kategóriában második helyezést szerzett a newmarketi Middle Park Stakes-ben.

Kimari

 

Millisle (8/1) sem állt rosszul a bukiknál, már csak azért sem, mert ugyan alig két hete csak a középmezőnyben végzett a newmarketi 1000 Guineas-ben, ám tavaly remek stílusban nyerte a Group 1-es Cheveley Park Stakes, és emelett egy Listedben is brillírozott. Találunk még egy Group 3-as második helyezést is a neve mellett tavaly, ahol fejhosszal kapott ki. Mindezek ismeretében rendkívüli izgalmak elé néztek a képernyők előtt ülő turf-barátok, és a kevés ember, akinek megadatott, hogy élőben lássa a futamot.

Golden Horde

Végre kisütött a nap a királyi versenytéren, és szép időben vághatott neki a sprint-távnak a mezőny. Mum’s Tipple villámgyorsan jött el a géptől, nem úgy, mint Kimari. Kettejük között Golden Horde, Aberama Gold, Millisle, Royal Lytham és Souther Hills színei tűntek fel. A tempó természetesen helyből elég erős volt, látszott, nem sokat adnak majd a lovasok a taktikának. Féltávnál nem változott a sorrend, azonban a favorizált Pierre Lapin előrébb tört. Négyszáz méterrel a cél előtt a mezőny összetömörült, és Kimari remek pozícióba került a frontban. Royal Crusade-nek momentuma volt a tizedmásodpercenként változó versenyben, ám a szélen száguldó Golden Horde is résen volt, és a távoszlopnál az élre került, szorosan nyomában Kimarival. Száz méterrel a cél előtt már biztos volt, hogy e két utóbbi telivér között dől el az elsőség. Végül Adam Kirby vezényletével a Clive Cox tréningjében álló Golden Horde (2017 sm, Lethal Force – Entreat, Pivotal) szívósan védekezve utasította maga mögé Kimarit, a harmadik díjért Ventura Rebel és Royal Commando vívott látványos csatát, amelyből az előbbi ért haza hamarabb fejhosszal. Ötödikként Millisle ért célba, mögötte Royal Crusade, Southern Hills, Pistoletto, Royal Lytham, Shadn, Lope Y Fernandez, Dubai Station, Les Hogues, Aberama Gold, Mums Tipple és Pierre Lapin lett a befutási sorrend.

 

Az alábbi linkre kattintva a futam megtekinthető:

 

SHARE THIS