/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Epsom Derby – 2020 (2. rész, eredmények videóval)

Írta: Kovács Botond.

A pandémia miatt a British Horseracing Authority és Andrew Cooper epsomi versenytitkár egy napba sűrítette a szezon harmadik és negyedik klasszikusát, az 1779-ben alapított Epsom Oaks-t, és az 1780 óta minden évben lefutott Epsom Derbyt. Tizenhat telivér maradt állva a Kék Szalagért, a nehézkes szezonkezdés ellenére pazar versenyre volt kilátás.

Russian Emperor

Aidan O’Brien nem aprózta el a derbyt, a számbeli fölényt tekintette fontosnak, ezért hét idomítottját nevezte, vagyis mezőny 41%-nak szurkolhatott. A bukmékereknél Russian Emperor (6/1) állt a legjobban a start előtti pillanatokban annak köszönhetően, hogy alig egy hónapja favoritként Leopardstownban félhosszas második lett a Group 3-as Derby Trial Stakes-ben, és két hét múlva biztosan behúzta a Hampton Court Stakes-t Ascotban, ugyanabban a kategóriában. Mindkét futását 2000 méterre teljesítette lova. Mogul (7/1) árnyalatnyival istállótársai mögött állt a könyvesek ajánlatában. Idén egyszer futott, és a negyedik helyet sikerült megszereznie az ascoti King Edward VII Stakes-ben Pyledriver mögött, a tavalyi Group 1-es newcastle-i Vertem Futurity Trophy Stakes-ben szintén negyedik lett, Kameko mögött. Vatican City győzelmi esélyeit 17/2-re értékelték annak ellenére, hogy jó második lett Siskin mögött az Ír 2000 Guineas-ben. Sepentine (25/1) annak ellenére Armory előtt állt, hogy ez volt élete harmadik futása, ráadásul az első Black Type versenye. Mellette szólt viszont, hogy utolsó futását 2000 méterre abszolválta sikeresen favoritként, és kilenc hosszat vert üldözőire. (A kilnc hosszra mág visszatérünk!) Armory is ott volt Curragh-ban a 2000 Guineas-ben, a negyedik díjat hozta el. Kétévesen francia és ír Group 1-es futamokban ért tikettre, de hazájában nyert előtte Group 2-t és Group 3-t is. Mérföldnél ugyan még sohasem szaladt hosszabbra korábban, de ennek ellenére sokak titkos kedvence volt. Mythical (100/1) legjobb eredménye tavalyi Criterium de Saint-Cloud harmadik helye. Idén egy futással a lábában, egy curragh-i ötödik helyezéssel érkezett Espomba. A sors furcsa fintora, hogy Amhran Na Bhfiann (helyesen: Amhrán na bhFiann, am. A katona dala, az ír nemzeti himnusz címe) a vezetőló szerepét kapta 66/1 ítélet mellett.

Marquand Tamás

A derby favoritja a szinte a semmiből előtűnő English King (100/30) volt. A szakértők és a fogadók igen magasra értékelték a június eleji 2300 méteres lingfieldi Derby Trial Stakes-ben mutatott formát, amikor Tom Marquand kezében 2 ¾ hosszat vert Berkshire Roccóra. Voltak kételyeink a futam előtt, de sokat segített, hogy már nagyon korán tudni lehetett, Frankie Dettori ül majd a nyeregben, aki harmadik Epsom Derby-győzelmére készült.

Oisin Murphy (e. osinmörfi)

Senki sem kételkedett benne, hogy a pazar formában lévő champion, Oisin Murphy a 2000 Guineas nyerője, Kameko (5/2) nyergében kentrézik majd a starthoz. A katari emír, Tamim bin Hamad al-Thani sejk tulajdonában álló telivér lélegzet elállító stílusban verte a klasszis Wichitát és az utóbbi idők legjobb lovának tartott Pinatubót, logikus és reményteljes lépés volt a derby.

Pyledriver (16/1) győzelmi esélye méltatlanul alacsonyan állt. A King Edward VII Stakes nyerőjének sokkal rövidebb odds járt volna. Talán egyszeri felvillanásnak vélték az ascoti formát, és a lingfieldi all-weather második helyet sem vették komolyan a játékosok Group 3-ban.

Highland Chief (20/1) egy ascoti hendikep győzelemmel hívta fel magára a figyelmet, Mohikan Heights (25/1) hatalmast futott a King Edward VII-ben, és ugyan veretlenül ment Ascotba, de az ottani harmadik hely felért egy hőstettel.

Lope Félix De Vega Carpio

Khalifa Sat (50/1) egy június közepén elért, 2200 méteres goodwoodi Listed győzelmet követően látta meg először Epsom gyepét. Követte őt a futam második helyezettje Khalid Abdullah herceg Emissary (40/1) nevű telivére. A pályafutását idén győzelemmel kezdő, és azóta nem futtatott Worthily (40/1) nagyon nehéz feladat előtt állt, akárcsak a nyeretlen, ám Group 2-ben és Group 3-ban placcra futó Golden Maze (150/1). Max Vega (33/1) hanyagolása szinte felelőtlennek tűnt a futam előtt, hiszen tavaly második hellyel mutatkozott be, után nyert, és kétévesen Listed-nyerőt ünnepelhetett idomárja, Ralph Beckett mester. Június 3-án egy kemptoni Group 3-as all-weatherben jó harmadik lett, ráadásul lovasa, Harry Bentley egyre jobb kedvvel versenyzett idén.

Nézzük most is, mely apáktól származnak a derby indulói, idén csupa mén, kanca nem volt köztük: Australia (Mohikan Heights), Camelot (English King, Mythical), Free Eagle (Khalifa Sat), Galileo (Amhran Na Bhfiann, Mogul, Russian Emperor, Serpentine, Vatican City), Gleneagles (Highland Chief), Golden Horn (Gold Maze), Harbour Watch (Pyledriver), Kingman (Emissary), Kitten’s Joy (Kameko), Lope De Vega (Max Vega), Point Of Entry (Worthily).

A Kígyó

Kiváló startot vett a mezőny, bár English King kissé jobbra tört a szélről, de ezzel senkit sem akadályozott. Az első vágtaugrások megtétele után Serpentine-t megküldte lovasa, és hatalmas, tért ölelő ugrásokkal a világ legfélelmetesebb mezőnyének élére állt. Khalifa Sat és Highhland Chief felvette a kesztyűt, az Oaks-ban látott iszonyú tempó bontakozott ki. Az erősen pullozó Kameko sem volt messze, a szélen Amhran Na Bhfiann szaporázta. English Kingen Dettori közel helyezkedett a vezetőkhöz, ám maga elé engedte Mogult és Pyledrivert. Vatican City ekkor még azt hitte, jó lesz a hátsó pozíció. Russian Emperort mindenhonnan körülvették. Az eső egyre erősebben esett Epsomban, a kezdeti erős tempó egy gondolattal lassabbra váltott. Serpentine sem rohant el, mondhatnánk, csak kullogott, bár mire a Tattenham Cornerhez ért a mezőnyt már tizenkét hosszal maga mögött tudta. Khalifa Sat és Tom Marquand ekkor úgy látta, nincs mit vesztenie, lendületesen a vezető után eredt, és ugyanígy értékelte a helyzetet Amhran Na Bhfiann nyergében William Buick is. Kameko messze a vezető trió mögött próbálta behozni lemaradását, a szélső esélyű Gold Maze társaságában. English King és Dettori reménytelen pozícióban versenyzett belül, a kiváló Mogul sem állt jobban. A távoszlopnál Serpentine (2017 sm, Galileo – Remember When, Danehill Dancer) és Emmet McNamara kilenc hosszas előnye behozhatatlanná vált. Az Espom Derbyben szinte sansz nélkül indló győztes mögött a tempót remekül bíró Khalifa Sat és Amhran Na Bhfiann értek tikettre, Kameko, English King, Mogul, Russian Emperor, Vatican City, Gold Maze, Highland Chief, Pyledriver, Mohican Heights, Mythical, Max Vega, Emissary és a derék Worthily előtt.

Aki szemfüles volt, 1 font sterling elhelyezése után közel 82 ezret kereshetett a hármasbefutón. Ezek után nem részletezzük miért érdemes lóverseny fogadást kötni élőben a pályán, interneten vagy a fogadóirodákban külföldön, vagy Magyarországon.

Végtelen türelemmel, kitartással és odaadással megjegyezzük, három hete Angliában is játszhatnak a fogadók a Kincsem Park futamaira. Szintet léptünk. Hajrá Magyarország! Hajrá Kincsem Park!

Az alábbi linkre kattintva, a futam megtekinthető:

SHARE THIS