/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Epsom Oaks – 2020 (2. rész, eredmények videóval)

Írta: Kovács Botond.

Írásunk első részében bepillanthattunk az Oaks brit, magyar és nemzetközi történetébe. Szombatra természetesen a tetőfokára hágtak az izgalmak, a turf-eseményekre kiéhezett világ szeme az Epsomi-dombságra szegeződött.

Love – 1000 Guineas

Az indítás előtt Aidan O’Brien idomítottja, Love állt a fogadási lista élén (11/10). Nem csoda, hogy az ő győzelmében bíztak a játékosok, hiszen Newmarketben káprázatos stílusban nyerte az 1000 Guineas-t, és ottani tizennégy kihívója közül egy sem mert megjelenni Epsomban. Nagy kérdés volt azonban, hogy állja-e majd a másfélszeresére emelt távot, hiszen eddig csupán két alkalommal futott mérföldre, kétéves versenyei közül hatszor 1400 méteren szerepelt, amelyből kettőt megnyert (a Group 1-es Moyglare Stud Stakes-t és a Group 3-as Jockey Club Of Turkey Silver Flash Stakes-t). Love-val kapcsolatban az volt az érzésünk a start előtt, akárhogy is fut, ő már megtette a magáét, aligha kérdéses korai visszavonulása. Eredetileg két istállótárs tartott volna a kitűnő kancával, Peaceful és Passion (25/1), ám Peacefult az utolsó pillanatban Chantilly-ba küldték a Prix de Diane-ba. O’Brien mester most sem aprózta el, hiszen előbbi az Ír 1000 Guineas-t nyerte két hosszal, utóbbi pedig értékes harmadik helyezést szerzett Ascotban a Group 2-es besorolású Ribblesdale Stakes-ben, és a két előbbi kancával szemben előnye is volt, ugyanis a Királyi Mítingen Passion másfél mérföldön már bizonyított, míg Love és Peaceful számára teljesen új volt a táv.

Frankly Darling


Starthoz állt azonban a Ribblesdale nyerője, Frankly Darling is, méghozzá a virtuóz Dettorival, aki tonnákat javíthat még egy klasszis lovon is. Frankly és Frankie favoritként nyertek Ascotban, Epsomban csupán 7/4-re értékelték esélyeiket a könyvesek. Elég merész elbírálás, hiszen a kanca júniusban nyert egy jó Listedet is Newcastleban. Mint az korábbi írásunkból kiderült, az ottani all-weather felületen nyerők közül hatan tudtak duplázni Ascotban.

Ennystimon is ott volt a Ribbelsdale Stakes-ben, és csupán 1 ¾ hosszal maradt le a nyerőtől, úgy, hogy volt már egy 2000 méteres leopardstowni győzelem a lábában. Kurzusa (6/1) kissé hosszúnak tűnt a start előtti pillanatokban. Gold Wand egy második és első helyezéssel tarsolyában érkezett, és mivel egyik futása sem Black Type kategóriában történt, megfontoltnak tűnt a 22/1-es odds. A Sandringham Stakes-ben harmadik helyezést elérő godolphinos Dubai Love-ot sokan jó sansznak vélték, hiszen Meydanban második tudott lenni Group 3-ban, és ugyanott Listedet is nyert, és jobb formáit általában hosszabb távokra futotta. Pénteken azonban már nem szerepelt az indulók listáján, az Ír Kancadíj nevezettjei között viszont megtaláltuk. Figyeljünk rá!

Galileo di Vincenzo Bonaulti de Galilei


Bharani Star (50/1), Queen Daenerys (16/1), Tiempo Vuela (100/1) és az időközben lejelentett Oriental Mystique (aki előreláthatólag július 9-én Yorkban a Group 3-as Musdora Stakes-ben fut Epsom helyett) tulajdonosai a tisztes helytállásban, esetleg egy pénzes helyezésben bízhattak.

Mondanunk sem kell, a mezőnyben induló telivérek a tenyésztés crèam de la crèam-jét képviselték. Minden további kommentár nélkül csak az indulók apai származását említjük az utolsó törlések előtti stádium szerint: Frankel (Frankly Darling, Queen Daenerys), Galileo (Ennystiomon, Love, Passion, Peaceful), Golden Horn (Gold Wand), Kingman (Oriental Mystique), Lope De Vega (Tiempo Vuela), Night Of Thunder (Dubai Love), Sea The Stars (Bharani Star).

Az epsomi tudósítás könnyű esőt jelentett a futam előtt. Ez a nézőket nem érintette, hiszen a futam történetében először egy sem volt. Csak halkan jegyezzük meg, 1779 óta.

A célban

Az indítás remekül sikerült a mezőnynek, Passion és Tiempo Vuela merészen elmentek vezetni és kegyetlen tempót diktáltak a dimbes-dombos pályán. Mögöttük Bharani Star és Queen Daenerys színei tűntek fel, Love és Frankly Darling galoppoztak mögöttük, és a két világsztár, Ryan Moore Love nyergében és Frankie Dettori Frankly Darlingon egymásra pillantott. Ebben a pillanatban tudtuk, külön forgatókönyv van a fejükben az idei Epsom Oaks-ról. Mögöttük Gold Wand és Ennystimon helyezkedtek. Az egy mérföldes póznát elhagyva Tiempo Vuela és Passion egyre őrültebb iramot követeltek, és elkezdtek távolodni üldözőiktől, a sorrend nem változott mögöttük érdemben. A Tattenhem Cornerhez érve a két vezető előnye egyre gyarapodott, tizenkét hossz, sőt, talán több is látszott. Nem hallottunk azonban egyetlen hangot sem a lelátó felől, nem voltak nézők, talán ez hiányzott. A célegyenesre fordulva Love szinte behozhatatlan hátránnyal nézett szembe, Frankly Darling még messzebb volt. Hatszáz méterrel a cél előtt azonban, a vezetők előnye szempillantás alatt kámforrá vált. Passion eldobta a vasat, a falon megjelent a kitűnően beosztott Ennystimon és mellette a csak sétáló Love. Az előbbi kanca egy pillanatra az élre állt, ám Love a távoszlopnál már előtte volt. Frankly Darling kívülről támadt, és látszott, sok tartaléka van még. A távoszlopnál Love (2017 sk, Galileo – Pikaboo, Pivotal) szuperklasszist villantva öt hosszal vezetett, és látszott csak statiszta szerep jut évjárattársainak. Mindezt azonban lehetett még fokozni. A teljes erőbedobással küzdő Ennystimon és Frankly Darling által üldözve kilenc hosszra növelte előnyét, és miközben szó szerint szétzilálta a mezőnyt, anélkül nyerte a világ legrangosabb kancadíját, hogy Ryan Moore felemelte volna a kezét a nyakáról vagy ostorával különösebben hadonászott volna. Ennystimon második, Frankly Darling harmadik helyen ért célba. Mögöttük Queen Daenerys futott óriásit, Passion megtette amit megköveteltek tőle, Bharani Star, Gold Wand és a hűséges Tiempo Vuela nevét is feljegyezte a történelem azokkal a bizonyos arany betűkkel.

A futamot az alábbi linkre kattintva tekinthetik meg:

SHARE THIS