/ by /   Friss hírek / 0 comments

Folytatódik a szlovák galoppsport


Szerző: Martin Cáp

Az idei szlovákiai versenyszakasz folytatásáról tartott intenzív tárgyalások pozitív eredményt hoztak. Az állam kiegészítő támogatást fog küldeni a pozsonyi versenypályának, és a kulcsfontosságú szlovák pályán történő verseny jövőjét a pozsonyi polgármester, Matúš Vallo is támogatja.  Erről a szombati szlovák Dennik Šport napilap számolt be. A helyi Földművelésügyi Minisztérium további 400 000 eurót különített el a Závodisko Bratislava (szlovák versenyszervező) számára. A szlovák galoppsport tavalyi állami költségei 1,45 millió eurót tettek ki, írja a sportnapilap. Az állam 800 000 euróval járult hozzá a költségekhez még a téli időszakban, azonban tavasszal megtagadta a további támogatás növelését.
A versenyszervező további 622 000 eurót kért a koronavírus járvány idején a bevételeinek a kiesése miatt. Az eredetileg tervezett húsz versenynap közül csak hármat tudtak eddig megrendezni, az utolsót július 12-én, vasárnap.
A pénzügyi bizonytalanság miatt a klasszikus versenyek időpontját sem hirdették ki eddig.  Ráadásul a múlt héten 2018. májusában kinevezett Tomáš Zajac versenypálya igazgató bejelentette a távozását. Az utódjának a kinevezéséig a versenytitkár Ján Valtyni tölti be a szervezet ideiglenes vezető pozícióját. A  D.Sport reményei szerint az új állami hozzájárulás lehetővé teszi további  versenynapok megszervezését. A prioritás a klasszikus futamok megrendezése, a hároméves mének és kancák számára.
Az elmúlt hetekben és hónapokban folytatódtak az intenzív tárgyalások a megújult Szlovák Telivér Tenyésztők és Telivér Futtatók Szövetségének részvételével. Ezen megbeszélések egyik sikere volt a pozsonyi polgármesterrel, Matúš Vallal, a Petržalka ( Pozsonyligetfalú) kerületi polgármesterrel, Jan Hrčkaval, valamint a Földművelésügyi Minisztérium képviselőivel való találkozó a versenypálya jövőjének az érdekében. A kulcsfontosságú szlovák versenypálya sorsa és a sportág jövője szempontjából. A pályát többször hírbe hozták az elmúlt hónapokban egy esetleges privatizáció kapcsán, de a finanszírozás hiánya is növelte az ingatlanfejlesztők érdeklődését. Most úgy tűnik, hogy a versenypálya lélegzethez jutott, rövidtávon megmenekült, hogy továbbra is a galoppsportot szolgálhassa.

 

SHARE THIS