/ by /   Hazai agár hírek / 0 comments

2020 Boyle Sports Irish Derby döntő

Fantasztikusan izgalmas döntőn vagyunk túl, akinek nem sikerült élőben követnie az eseményeket az alább megnézheti a csatolt linken a futamot.

A döntő futamra helyi idő szerint 21:24-kor került sor, mely a zárt kapus szabályok miatt egy teljesen más hangulatban zajlott, mint ami a megszokott, hiszen az izgatotton nyüzsgő, kiabáló és szurkoló közönség helyett egy üres és csöndes tribün volt csak szemtanúja 2020 legrangosabb futamának, de a közvetítők elmondása szerint valahogy mégis lehetett érezni a levegőben az alkalom súlyát és ünnepélyességét.

A döntő napját megelőző 5 hét 144 indulójának 6 leggyorsabbika állt rajthoz egy utolsó megmérettetésre, az alábbi box beosztásban:

  1. Ballymac Wild
  2. Meenagh Miracle
  3. Kilara Icon
  4. Pestana
  5. Ballymac Cooper
  6. Newin Taylor

A start pillanatát Pestana (4) és Ballymac Wild (1) fogta meg a legjobban, majd az első egyenesben méterről méterre egyre sebesebben zárkózott fel hozzájuk Ballymac Cooper (5) és Newin Taylor (6). Pestana ahogy kinyílt a box határozottan elindult befelé, s talán ez lett a veszte, hiszen az első kanyarban már annyira egy tömbben volt a 4 agár, hogy hiába próbált kitörni jobb szélre, esélye sem volt, az ütközés következtében felbukott s sokak nagy bánatára ezen a ponton számára véget is ért a verseny. A hármas ütközésben Ballymac Wild (1) és Ballymac Cooper (5) is erősen kibillent a ritmusából, s bár ők nem buktak föl, ez az ütem kiesés akkora lemaradást eredményezett, melyet nem tudtak már behozni a mindeközben a szélen magabiztosan elhúzó Newin Taylor-ral (6) szemben. A harmadik kanyarig kétséget kizáróan tartotta is a pozícióját Newin Taylor (6), majd a kanyarból kijőve Meenagh Miracle (2) begyújtotta a rakétáit és az időközben újra az első három közé felzárkózott Ballymac Cooperrel (5) komoly ostromot indítottak ellene két oldalról, de már egyikük sem tudta megfogni, így Newin Taylor (6) futott be elsőnek és lett ezzel a 2020-as év Boyle Sports Irish Derby győztese.

Balról jobbra: Conor Grey CEO BoyleSports, Simon Taylor tulajdonos, Rachel Holland tréner és Graham Holland.

A verseny közben megsérült Pestana-t értesüléseink szerint megműtötték szárkapocscsont töréssel, melyből ugyan lábra fog állni, de ez a baleset tulajdonosa (Mr. Des Grace) és trénere (Owen Mckenna) legnagyobb bánatára a csupán 2 és fél éves klasszis verseny karrierje végét jelenti. Mint fedező kan jó eséllyel sokat hallunk még róla és kölykeiről, akik remélhetőleg nagy számban örökölik majd ezeket a fantasztikus géneket.

A döntő futam videója 6:40-től:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=16&v=yJ7j9312WPA&feature=emb_logo

További hírek és elemzések az alábbi linken olvashatók:

https://igb.ie/go-greyhound-racing/our-stadiums/shelbourne-park-greyhound-stadium/plan-your-night/derby/derby-report/

 

SHARE THIS