/ by /   A nap híre, Hazai ügető hírek, Uncategorized @hu / 0 comments

Bugatti SS: Gyors, mint a sportautó

Még vasárnap számoltunk be róla, hogy a hároméves hazai tenyésztésű ügető, Bugatti SS szeptember 20-án Berlinben remek időt (15,8) futva mutatkozott be első versenyében. Végig a frontban versenyezve nyert rögtön elsőre. Tenyésztőjét és tulajdonosát, Pekker Györgyöt kérdeztük a sikerről és az odavezető rögös útról, míg a lovat itthon tavaly sikeresen megkvalifikáló Vezér Emese Bugatti SS anyjáról és a kvalifikáció utáni időszakról mesélt.

 

Hatalmas öröm egy egykora siker, pláne, hogy a tenyésztője is egyben. Mit kell tudni a párosításról?
– Az anyját, Jasmin Diamant-ot, aki akkor Urban Legend-el volt vemhes egy neves német tenyésztőtől vásároltam. – mondja Pekker György. – Ő már akkor egy idősödő anyakanca volt. Szerencsére nálam is született több csikója, Bugatti SS lett az utolsó. Az anyakanca Rádiházán él, már nincs tenyésztésben.
Pár éve az istálló munkatársaival, Csordás Emillel és Vezér Emesével azon gondolkodtunk, hogy milyen mén passzol rá a legjobban a mi anyagi kereteinken belül, milyen spermát lenne érdemes hozni. Így került képbe Svédország és az ottani igen komoly ménállomány, onnan választottuk ménként így From Above-t is.
Bugatti SS több, mint egy éve lett bemutatva, június 2-án kvalifikálta magát a Kincsem Parkban. Könnyen 25,2-es kilométerátlagot ügetett. Ezt követően nem láttuk versenyben, mi volt ennek az oka? 
– Nagyon jól mutatkozott itthon a kvalifikációban Vezér Emesével, nagyon biztatóan mozgott. Utána kicsit pihentettük, később az erősebb munkák során derékproblémát jelzett, ami sajnos állandósult, nem tudtuk meggyógyítani Magyarországon. Ez a probléma abban mutatkozott meg, hogy folyton elugrotta magát a komolyabb munkában. Ebbe nem tudtam belenyugodni, nem hobbilónak szántam, így kerül, amibe kerül, megpróbáltam külföldön meggyógyíttatni. Kikerült Németországba tréningbe. Nem volt egy rövid folyamat, szerencsére az ottani állatorvosok teljesen rendbe tudták hozni a lovat. Így utólag azt is mondhatom, hogy „jól jött” ez a probléma, hiszen vélhetően most nem kint versenyezne, pláne nem ilyen idővel az első versenyében.
Milyen típusú ló? 
– Kifejezetten aranyos ló, a lányok kedvence a hétköznapokban. Azonban az igazi versenyló énje munka közben jön ki, amikor a pályán van. Hajtottam munkában, erősen fogott, szinte leszakította a kezemet. Nehéz hajtás véleményem szerint, kemény természet, apró termetű ló. Kicsi a bors, de erős. A német tréner úgy fogalmazott, hogy sokszor erőn felül teljesít munkában és nem jó mindig. A tervek szerint a következő futása után megfelelő pihenőt kap a teljes regenerálódására.
Milyen előzetes munkák után állt starthoz? Mit lehetett reálisan várni a lótól ebben a mezőnyben?  
– A trénere és a hosszú ideje nála dolgozó Fábián Imre lóápoló is egyetértett abban, hogy benne van a lóban a hibázás lehetősége, de ha nem fog ugrani, akkor szinte biztos, hogy az első háromban fog végezni a munkaformák alapján. Mindkettőjük véleményére adtam természetesen, Imre szavai nagyon fontosak voltak a számomra, hiszen neki nagyban köszönhető, hogy ebbe az istállóba került a ló.
Bíztam bennünk, ki is utaztam megnézni a versenyét. Úgy láttam az istálló lovait végignézve, hogy a német tréner nagyon nagy származású lovakkal dolgozik és Bugatti SS abszolút felveszi velük a versenyt munkában, mentalitásban, mindenben.
Milyen volt a verseny lefolyása? 
– Az szinte borítékolható volt, hogy a kezdőtempójának köszönhetően bármelyik lótól elveszi a falat. Azt viszont nem lehetett tudni, hogy ezt bírni fogja-e 1900 méteren keresztül. A videón és a részidő eredményeken is látszik, hogy az első 500 méter egy erős 13-as tempó, utána kissé pihentették és két 19-es 400 méter következett. Ami nagyon tetszett és biztató, hogy nagyszerű ló lehet majd, hogy az utolsó részidőt igen jó, 11,8-as kilométer átlaggal tette meg az első versenyében. Nekem persze görcsben volt a gyomrom, nagyon izgultam végig az egész futam alatt. De hát egy tulajdonosnak ilyenkor nincs is más dolga, mint izgulni és drukkolni.
Van még egy lovad Németországban, ő milyen eredménnyel versenyez?
– Victory Knick van még kint ugyancsak Münchenben, ő is hasonlóképp került ki. Vele több-kevesebb sikerünk van. Előzőleg amatőrversenyekben én hajtottam. Lehet, hogy kicsit keményebb voltam vele, ami nem tett jót neki. Most szerdán Bolognaban fog futni, meglátjuk, hogyan fog szerepelni.
Bugatti SS-t hol és mikor láthatjuk legközelebb futni? 
– Most a következő két hétben pihenni fog, utána pedig egy számára megfelelő versenyben fut ismét. Több német pálya is szóba jöhet, majd kiderül. Ausztria is a pakliban van még.
Egy ilyen szép siker után szívesen megnézné a lovat a Kincsem Park közönsége is. Hosszútávú tervek? 2021-es Magyar Ügetőderby?
– Természetesen Magyarországon is szeretném, ha versenyezne, ez a kiírástól is függ, meg sok mindentől, de egy ilyen évben ezt nem kell külön ragozni. Jó lenne már idén itthon futni. Ha minden rendben lesz vele és egészséges marad, akkor egyértelműen szeretném őt a Magyar Derbyben indítani 2021-ben a Kincsem Parkban.

Vezér Emese
Csordás Emillel együtt régóta elköteleztük magunkat a magyar ügetőtenyésztés minőségi fejlesztése mellett, kancáinkkal több, mint két évtizede tenyésztünk. Így nem volt számunkra kérdés, hogy ebbe az irányba próbáltuk terelni Pekker György tulajdonosunkat, mikor eldöntötte, hogy belevág az ügetőtenyésztésbe. Megbízásából Németországba utaztunk és két vemhes kancát vásároltunk az egyik nagy és eredményes ménesben. Az egyik Bugatti SS anyja, a 19 éves Svédországból Németországba került Jasmin Diamant (6 csikójának van versenyeredménye, a két legjobb Popeye Diamant 11,8 és Robin Hood Diamant 13,8) volt. Több csikója is született korábban, de kint nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. A később klasszissá érett ivadéka, Popeye Diamant (11,8) ekkor még csak kétéves volt.
A családra jellemző, hogy kicsit későn érő és legtöbb tagja lábproblémákkal küzd. Robin Hood Diamant (2012) mind a négy lábát műtötték yearlingként. A hasban érkezett Urban Legend már Rádiházán született, dr. Török Erzsébetnek köszönhetően még három csikója lett, de már nagyon nehezen vemhesült. Csordás Emilnek köszönhetően SJ’sPhoto spermát sikerült elsőként az országba behozni. Később felvettem a legjobb svéd ménessel, Menhammarral a kapcsolatot. Így került be Elit és A osztályú svéd apamén spermája, From Above (Bugatti SS apja), Panne de Moteur, Zola Boko, Maharajah.
Bugatti SS már az első pillanattól kezdve jó képességet és versenyfejet mutatott, de nagyon vehemens volt. Könnyen kvalifikált velem 2019. június 2-án 25,2-ben az elsők között. Kapott egy pihenőt, ősszel kezdte meg a felkészülést ismét. Lassú munkában nem volt vele gond, viszont később a jobb munkákban nem trappolt jól, majd ugrott, ami nem volt rá jellemző. Állatorvos megvizsgálta, nem talált semmit, majd újabb pihenő következett. Később újra elővettük, de a helyzet nem változott. Újabb állatorvosok, újabb vizsgálatok, röntgen, ultrahang. Semmit sem találtak. A dereka volt csak kicsit feszes, ezért kapott kezelést. Ez egy darabig hatott, majd jöttek ismét a problémák, így megbeszéltük a tulajdonossal, hogy próbálja meg Németországban gyógyíttatani, mivel van a lóban képesség. Ekkor került ki Fábián Imre idomárjához, akinek egy svéd állatorvosnő segít a lovak kezelésében. Tudomásom szerint derekát és két lábát is kezelték. Szerencsére úgy néz ki, hogy jól sikerült, reméljük tartós lesz és felér a legjobbak közé. Sok sikert kívánunk ehhez!

Közzétette: Laura Pekker – 2020. szeptember 20., vasárnap

SHARE THIS