/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Utólagos kiigazítás Franciaországban

Írta: Scott Burton, Racing Post. Fordította és szerkesztette: Kovács Botond.

A francia versenyüzem kezd kilábalni a pandémia okozta problémákból. A France Galop a minap bejelentette, 8 millió eurót oszt szét a tavalyi nyerő és pénzes helyezést elért lovak tulajdonosai között.

Az utólagos kifizetésnek is felfogható juttatás gondolatát már tavaly augusztusban felvetette a szervezet, ám a járvány második hulláma ennek gátat vetett. Ugyan a francia versenyüzem nem állt le, de bezárt négyezer fogadóiroda, és ez jogosan nyugtalanította a francia lóversenyzésben dolgozó embreket.

A tavalyi versenydíjak teljes összege 248 millió euró lett volna, de ebből csupán 185 millió került a futtatók, idomárok, lovasok és az istállószemélyzet zsebébe. A 25 százalékos elvonásra azért volt szükség, hogy a France Galop meg tudja tartani a kiírt versenyeket a 2020. május 11-i újrakezdés után.

A Group 1-es elvonások voltak a legsúlyosabbak, ott 40 százalékkal estek vissza a pénzdíjak, de a kis versenyeket, pontosabban a 19 ezer euró összdíjazás alattiak érintetlenül maradtak.

A visszamenőleges kifizetések 3200 futamot (!) érintenek, de a France Galop vállalta, egy hónap alatt rendezi az átutalásokat. Az intézkedés érinti a tulajdonosi és futtatói prémiumokat is.

A France Galop reméli, idén visszatérhetnek a 2019. évi versenydíjak szintjére, bár a járvány második hulláma által okozott pénzügyi bizonytalanság, ezt kétségessé teszi. Jó hír azonban, hogy a januárra és februárra kiírt versenyek a két éve megállapított díjakért folyhatnak.

SHARE THIS