/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Megvannak a világelsők!

Írta: Kovács Botond.

A Longines-gyár

A Longines Awards elnevezés megtévesztő lehet a kívülálló számára, aki joggal hihetné, a legjobb svájci órást jutalmazzák a díjjal, de a lóversenybarátok tudják, a minden év elején kiosztott elismerés a turf-világ legnagyobbjainak jár.

Annyit azonban mégis tudni illik a Longines-ről, hogy 1832-ben August Agassiz órásmester és fivére, Louis Agassiz biológus alapította a Bern kantonbeli St. Imier-ben, és az 1889-ben bejegyzett logójuk a világ legrégibb, változatlan formában használt védjegye. Nevét onnan kapta, hogy a gyár a városka Hosszú-rét (Les Longines) nevű részén állt. Az sem mellékes, hogy a Longines újítása volt a korona segítségével felhúzható zsebóra, addig ugyanis kulccsal húzták fel azokat is, akárcsak a vekkereket vagy a faliórákat.

Ghaiyyath

A díjazottak névsorát január 26-án adták át, de nagy bálról vagy partiról nem kaptunk jelentést idén. Mindez azonban mit sem von le a szuper szenzációs Ghaiyyath (2015 pm, Dubawi – Nightime, Galileo) teljesítményéből, aki e sorok leírásakor a világ legjobb versenylovának számít. Pontosabban, számítana, ha Mohamaed sejk lova nem az ír Kildangan Studban várná a kancákat 30 ezer euróért. A Charlie Appleby által idomított remek mén megérdemli az új, sokkal kevesebb helyváltoztatással és kapkodással járó feladatokat, hiszen élete 13 versenyéből 9 alkalommal nyert, egyszer lett második, és kétszer harmadik (a 2019. évi Arc de Triomphe tizedik helyezése a történelem egyik megfejtésre váró rejtélye marad). Négy Group 1-ben elért sikere (Grosser Preis von Baden, Coronation Cup, Eclipse Stakes, International Stakes) többnyire klasszikus távon történt, és ezek mellé behúzott még négy Black-type futamot. Legyőzte fantasztikus Enable-t, a szuperklasszis Anthony Van Dyke-ot, a remek Magicalt és a kőkemény Kamekót.

Az első tíz helyezett telivér névsora:

1. Ghaiyyath 130

2. Authentic 126

3. Addeybb 125

3. Stradivarius 125

3. Bivouac 125

3. Classique Legend 125

3. Palace Pier 125

3. Persian King 125

3. Tiz The Law 125

4. Almond Eye 125

York Racecourse, az International Stakes helyszíne

Ghaiyyath a tavalyi International Stakes-ben szerezte utolsó sikerét. A futamban ugyan csak öt ló indult, mégis ezt választották a világ legrangosabb versenyének. A színvonalról Ghaiyyath mellett Magical, Lord North, Kamako és Rose Of Kildare gondoskodott. A díj 2015. évi megalapítása óta, az International Stakes volt az első brit Group 1-es futam, amely megkapta az elismerést (a Prix de l’Arc de Triomphe négyszer, a Breeders’ Cup Classic egyszer végzett az élen.) Az International Stakes-nek gyanús neve van, de a világ nemzetközivé tételéről az alapítóknak merőben más elképzelése volt, mint 1917 óta egyeseknek. Az 1972-ben alapított versenyben a világ legjobb telivérei jeleskedtek, a nyerők között találjuk Roberto, Dahlia, Wollow, Troy, Assert, Caerleon, Commanche Run, Triptych, In the Groove, Rodrigo de Triano, Sakhee, Sulamani, Giant’s Causeway, Singspiel, Authorized, Duke Of Marmalade, Sea the Stars, Frankel, Australia, Postponed, Roaring Lion és Japan nevét. Az idomárok közül Sir Michael Stoute és Aidan O’Brien nyerte legtöbbször a futamot, mindketten hat-hat elsőséggel büszkélkedhetnek. Nyilván senkit sem lep meg, hogy a lovasok között Lester Piggott viszi a prímet öt győzelemmel, míg Susan Magnier és Michael Tabor kénytelenek voltak helyet szorítani egymásnak a csúcson hat-hat sikerrel.

Van tömeg, ha nincs vírus. Arima Kinen, Nakajama

A Longines-ranglista tíz legerősebb versenye 2020-ban:

1. International Stakes – York

2. Irish Champion Stakes – Leopardstown

3. Japan Cup – Tokió

4. Breeders’ Cup Turf – Keeneland

5. Tenno So (A Császár Díja – ősz) – Kiotó

6. Eclipse Stakes – Sandown

7. Jaszuda Kinen – Tokió

8. Prix Jacques le Marois – Deauville

9. Champion Stakes – Ascot

10. Arima Kinen – Nakajama

Churchill Downs Racetrack, Louisville, Kentucky

Érdekesség, hogy a Prix de l’Arc de Triomphe a tizenegyedik, a Breeders’ Cup Classic a tizennegyedik, a Kentucky Derby a tizenhatodik helyen végzett. A King George VI & Queen Elizabeth Stakes a huszonharmadik, a Kentucky Oaks a harminckettedik, a newmarketi 2000 Guineas Stakes a harmincnyolcadik, a doncasteri St. Leger, a nakajamai Kikuka So (Japán St. Leger) és a szintén nakajmai Szatszuki So (Japán 2000 Guineas) a hatvanadik, a Német Derby a hatvankilencedik, az Epsom Derby a kilencvenharmadik helyre került. A Melbourne Cup nem fért azt első százba.

Frankie Dettori

Végül jöjjön a legkitűnőbb lovas. Aligha meglepő, a kitüntető címet Frankie Dettori kapta, ő nevezheti magát jelenleg a világ legjobb zsokéjának. A talján fenegyerekről köteteket lehetne írni, most csupán idei nagydíjgyőzelmei közül említünk néhányat:

stc 1351 Cup, Dark Power – Rijád

Gold Cup, Stradivarius – Ascot

Coronation Stakes, Alpine Star – Ascot

St. James’s Palace Stakes, Palace Pier – Ascot

King George VI & Queen Elizabeth Stakes, Enable – Ascot

Preis der Diana (Német Kancadíj), Miss Yoda – Düsseldorf

Prix du Haras de Fresnay-le-Buffard Jacques le Marois, Palace Pier – Deauville

Prix de Morny, Campanelle – Deauville

Dewhurst Stakes, St. Mark’s Basilica – Newmarket

Nem érdektelen, kik végeztek a legjobb tíz között, íme a zsoké Top 10:

Frankie Dettori

Ryan Moore

William Buick

Irad Ortiz, Jr.

Cristophe Patrice Lemaire

Pierre Charles Boudot

João Moreira

Zac Purton

Tom Marquand

James McDonald

SHARE THIS