/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Mi legyen a neve?

Írta: Kovács Botond.

Érdekes kezdeményezéssel állt elő a Qatar Racing ló elnevezés témakörben. Mielőtt azonban beszámolunk a részletekről, néhány mondatban bemutatjuk a szervezetet.

Jól állnak a fejlesztések

A Qatar Racinget 2012-ben alapította a QUIPCO. A teljes nevén Qatar Investment & Projects Development Holding Company a pénzügyi és az ingatlan szektorban tevékenykedik 1999 óta (természetesen a kőolaj és földgáz kereskedelem sem áll tőlük távol), és a miniállam legerősebb cége. Fő céljuk Katar felvirágoztatása és a nemzetközi elismerés megszerzése. A vállalat kiemelkedő szerepet játszott a 2022. évi labdarúgó világbajnokság megrendezési jogának megszerzésében. A vezetés Abdullah Bin Khalifa Al Thani egykori miniszterelnök és Hamad Bin Abdullah Bin Khalifa Al Thani kezében van. Mindkét sejk a jelenlegi emír, Tamim sejk első unokatestvére. Talán nem meglepő, hogy a QUIPCO igazgatótanácsában kizárólag az uralkodócsalád tagjai számára van fenntartva.

Az Apaemír

Rövid történelmi áttekintésként megemlítjük, hogy Hamad Bin Khalifa Al Thani 1995-ben megelégelte apja uralmát, és míg a derék Khalifa sejk Svájcban múlatta az időt, egy vértelen puccs segítségével megkaparintotta a trónt. A száműzetésbe kényszerített apa egy darabig nem mozdult az Alpok ormairól, majd később a Francia Riviérán vigasztalódott, végül kegyelemben részesült és visszatérhetett szülőföldjére. Hamad sejk elévülhetetlen érdemeket szerzett az állam modernizálásában, és felvilágosultságára mi sem jellemzőbb, mint hogy 2013-ban átadta a kormányrudat fiának, a jelenleg uralkodó Tamim Bin Hamad Al Thaninak. Azóta passzióinak él, mindenki Apaemírként emlegeti a legnagyobb tisztelet hangján.

Rajongó hercegek

Természetesen a család összes tagja rajong a lóversenyzésért legyen szó angol telivérekről vagy tiszta vérű arab lovakról. (Egyébként a motorsportokért is. Ezért lehetséges, hogy csupán egy esztendő alatt sikerült felépíteni a nemzetközi elvárásoknak maximálisan megfelelő Losail International Circuitet. Potom 58 millió dollárért.) A QUIPCO szponzorálja a British Champion Seriest, a Királyi Mítinget Ascotban, a British Champions’ Day-t, az Irish Champions’ Weekendet és a Prix du Jockey Clubot. Ez természetesen nem minden, hiszen a Katari Állam támogatja többek között a Prix de l’Arc de Triopmphe-ot is. Mindenképpen kijelenthetjük, nem garasoskodnak.

Fahad sejk és Johnny Murtagh

A Qatar Racing világszerte futtat lovakat, hosszú lenne felsorolni sikereiket, Group és Grade 1 győzelmek hosszú sora áll nevük mellett Ausztráliában, az Egyesült Államokban, Franciaországban, Írországban, Kanadában, Nagy-Britanniában, Németországban és Olaszországban. Első klasszikus győzelmüket Írországban aratták a 2013-ban Just The Judge és Jamie Spencer jóvoltából az Ír 1000 Guineas-ben. Simple Verse a St. Legert húzta be Doncasterben Ralph Beckett-tel 2015-ben, tavaly Kameko nyerte a 2000 Guineas-t Oisin Murphyvel Newmarketben, Florent Geroux és Shedaresthedevil a Kentucky Oaksban nem talált legyőzőre. Az istálló egyik legkiemelkedőbb lova, a korán kimúlt Roaring Lion (Queen Elizabeth II Stakes, Irish Champion Stakes, International Stakes, Eclipse Stakes) volt.

Látjuk, nagyon komoly futtatóval és tenyésztővel állunk szemben, akik egy érdekes kezdeményezéssel próbálják elnyerni, bár inkább azt kell mondanunk, megtartani a turf-rajongók rokonszenvét. A lóversenybarátok lehetőséget kapnak, hogy elnevezzék a Qatar Racing nemsokára pályára lépő újoncait. Egész pontosan hat telivérről van szó:

Katari színek

NN (2019 pm, Frankel – Simple Verse)
NN (2019 sm, Dubawi – Wekeela)
NN (219 szk, Dark Angel – La Rioja)
NN (2019 pk, (Havana Gold – Stroll Patrol)
NN (2019 pk, Churchill – Wind Fire)
NN (2019 pk, Deep Impact – Lightening Pearl)

A javaslatokat a közösségi médiában várják a #FollowThe Foals elérhetőségen. A névadás kritériumai:

25 éve nem regisztrálták ugyanazt a nevet
ugyanezzel a névvel soha nem nyert ló Group 1 besorolású futamot
a név nem haladhatja meg a 18 karaktert (szóközt is ideértve, különleges karakter nem használható)

A neveket Fahad sejk, a Qatar Racing alapítója és David Redvers versenyzési menedzser bírálja el.

– Mind a hat csikó saját tenyésztésű lovunk, Tweenhillsben jöttek napvilágra, és már megkezdődött a felkészítésük – mondja Redvers. – Az összes egyed remek vérvonallal rendelkezik, őfensége Fahad sejk rendkívül büszke rájuk. Azt szeretnénk, ha a nevek tükröznék Katar ambícióit és a sport iránt érzett elkötelezettségét. Izgalommal várjuk a javaslatokat. Február 21-én hirdetjük ki az eredményeket.

SHARE THIS