/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Fülöp herceg

Írta: Kovács Botond.

Ritka felvételekkel emlékezünk az életének századik évében elhunyt Fülöp hercegre.

Fülöp, Edinburgh hercege lelkes híve volt a lovasportoknak és a lósportnak. Az 1921-ben megalakult Nemzetközi Lovas Szövetség leghosszabb ideig hivatalban lévő elnökeként 1964-től 1986-ig irányította a szervezet munkáját. Ifjú korában Nagy-Britannia egyik legjobb lovaspóló játékosaként tartották számon, 1971-től a négyesfogathajtásban szerzett érdemeket Nagy-Britanniának, három Európa-bajnokságon és hat világbajnokságon vett részt.

A lóversenyzéshez II. Erzsébet királynő révén kötődött, Epsomban és Ascotban rendszeres látogatója volt a futamoknak. A Királyi Mítingen 1999 óta Duke of Edinburgh néven 2400 méteres verseny őrzi a herceg nevét. Az uralkodónő gyakran fordult hozzá tenyésztési tanácsért.

Az április 11-én Aintreeben lefutott Grand National lovasai fekete karszalag viselésével emlékeztek a remek sportemberre, a zászlókat félárbócra engedték, és két percre elnémult a versenytér az első futam előtt.

Fülöp herceg számos alkalommal járt hazánkban, őszinte barátság fűzte a lovas hagyományokat aktívan ápoló magyar néphez, személyes barátjaként tekintett Dr. Fehér Dezsőre, a magyar lóversenyzést évtizedekig irányító szakemberre.

Edinburgh hercege 1973-ban Alagra is ellátogatott. E ritka felvételekkel búcsúzunk Philip Mountbatten flottatengernagytól.

Fotók: Bojár Sándor, Fortepan.

SHARE THIS