/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Derby-aspiráns olimpikon

Írta: Kovács Botond.

 

Sir Mark Todd

Sir Mark Todd kétszeres új-zélandi olimpiai bajnok lovas, akit a Nemzetközi Lovas Szövetség a XX. század legjobb lovasának választott, új babérokra tör. A Charisma nyergében aratott Los Angeles-i és szöuli sikerek után Epsomban szeretne bizonyítani idomárként. Célja elérésében a francia tenyésztésű Tasman Bay (2018 pm, Le havre – Purely Priceless, Galileo) lehet segítségére.

Az ígéretes hároméves a szintén új-zélandi Sir Peter Vela színeitben fut. A sikeres üzletember tulajdonában áll a New Zelad Bloodstock és a Pencarrow Stud, hazájában nemrég lett tagja a Hall Of Fame-nek, ami körülbelül a hazai Életmű Díjjal egyenértékű.

Sir Mark Todd nagyon régóta ismert tagja hazája és Nagy-Britannia lóverseny közösségének. 2003-ban Új-Zélandi Kancadíjat nyert Bramble Rose, majd 2007-ben Wellington Cupot Willy Smith nevű idomítottjával. A hét olimpián hat érmet szerző szakember 2019 óta a festői szépségű, Berkshire grófágbeli Lambournban treníroz, jelenleg tizenkét telivér ropogtatja az abrakot istállójában. Nem is akármilyen sikerrel. Idén huszonkilenc futásból hatszor vezethetett vissza nyerőt a győztesek körébe. Az összes közül Tasman Bay-ben bízik a legjobban, aki március végén élete második futására, stílusos győzelmet aratott mérföldre Newcastle-ban.

Tasman Bay

– Úgy vélem, nem túlzott az optimizmusunk – nyilatkozta Todd. – Az Epsom Derby az egyik legnagyobb presztízsű futam a világon, nagyon bízom a lovamban. A bukmékerek is, hiszen a jelenlegi 66/1-es kurzus kifejezetten kedvező, különösen, ha tudjuk, még 122 ló pályázik a Kék Szalagra. Tasman Bay első futására kemény ellenfeleket kapott, nagy gyerekként versenyzett, ráadásul kifejezetten mély talajon. Ennek ellenére hatodik lett hat és fél hosszra a nyerőtől. Azonnal észrevettem benne a képességet, amelyet idei első futására igazolt. Ráadásul a Group 3-ban helyezett King Vegát verte könnyedén. Sir Peterrel nem gondolkodtunk sokat, belevágunk életünk egyik legnagyobb kihívásába.

A lovagi párosnak nem ez az első próbálkozása Epsomban. 2017-ben Eminent közeli negyedik helyen ért célba Wings Of Eagle, Cliffs Of Moher és Craksman mögött. Izgalommal várjuk a fejleményeket, Tasman Bay pályafutását figyelemmel kísérjük.

SHARE THIS