/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Palace Pier

Írta: Kovács Botond.

Figyelemmel kísérve a nyugati mérföldes nagydíjakat, egy ideje érdeklődéssel követjük Palace Pier pályafutását. Az alábbiakban a kitűnő milert mutatjuk be, aki idei szezonját pazar stílusban nyitotta a Sandown Parkban.

Lord Carnarvon – Tutanhamon nyomában

Palace Pier (2017 pm, Kingman – Beach Frolic, Nayef) a Highclere Studban látott napvilágot. A festői szépségű kastély közelében álló ménes jelenlegi tulajdonosa a George Herbert, Carnarvon 8. grófja. A család egyebek mellett arról híres, hogy az 5. gróf szponzorálta Tutanhamon fáraó sírjának felkutatását. A telivér futtatók közösségében évszázadok óta jól ismert Herbertek számára Motivator (Epsom Derby, 2005) és Harbinger (King George VI & Queen Elizabeth Stakes, 2010) hozott komoly sikert a közelmúltban. Nehéz lenne felsorolni a Highclere-hez köthető kitűnő telivéreket, ezért most a legaktuálisabbal foglalkozunk.

A brightoni Palace Pier

A Brightonban álló, ma már vidámparkként működő óriás mólóról elnevezett lóról először 2018 októberében hallhattunk, amikor a Tattersall’s októberi yearling árverésén (Book 1) John Gosden addig emelgette a kezét a csarnokban, míg a kikiáltó kalapácsa 600 ezer guinea-nél koppant. A világhírű idomár ezután eladta szerzeményét a Godolhpin istállónak. A tulajdonoscserék még nem értek véget ezzel, mert a dubajiak házon belül tovább egyezkedtek, mígnem végül az ifjú trónörökös, Hamdan Al Maktoum sejk istállójában kötött ki a csikó.

Kingman

Palace Pier apja, Kingman 2014-ben a Cartier Horse Of The Year (Cartier Év Lova) elismerésben részesült. Nem véletlenül, hiszen a nyolc futásából hétszer nyerő, ma már 150 ezer euróért fedező szuper mén háromévesen elhódította az Ír 2000 Guineas, a St. James’s Palace Stakes, a Sussex Stakes és a Prix Jacques Le Marois felsőházi trófeáit (a newmarketi 2000 Guineas-ben kikapott Night Of Thundertől). Anyai ágon nem tudunk ekkora sikerekről beszámolni, Beach Frolic nem jutott el a zöld gyepig, de Bonfire nevű testvére Yorkban Dante Stakes-t nyert (Group 2, 2012), másik testvére, Joviality, pedig Windsor Forest Stakes-t Ascotban (Group 2, 2012).

A highclere-i Palace Pier

Palace Pier pályafutása 2019-ben kezdődött Sandownban, ahol Frankie Dettori kezében biztos győzelmet aratott favoritként 1400 méteren. Másodszorra szintén ez a páros volt a fogadók kedvence (1/8 !) ugyanott, ugyanezen a távon, és ismét győzelemmel született. A 2020. évi kampány Newcastle-ben kezdődött mérföldön. A nyeregben Robert Havlin hozta a kötelezőt, és 3 ¼ hosszat vert üldözőire. John Gosden ekkor végképp megbizonyosodhatott róla, hogy kiemelkedő tehetségű ló rpogtatja istállójában az abrakot, ezért egy merész húzással benevezte a két héttel később, a Királyi Mítingen megrendezett, Group 1-es St. James’s Palace Stakes-be. Itt azonban már félelmetes ellenfelek vártak Palace Pierre, szinte minden átmenet nélkül a világ élvonalában találta magát.

Hamdan sejk

Starthoz állt a kétévesen hat futásából veretlen, a 2000 Guineas-ben harmadik helyet szerző top favorit Pinatubo, vállalta a megmérettetést Wichita, a Dewhurst Stakes harmadik helyezettje, aki a 2000 Guineas-ben nyakhosszal kapott ki Kamekótól, és számítani lehetett Positive (Solario Stakes), Threat (Champagne Stakes, Gimcrack Stakes), Arizona (Coventry Stakes) és Royal Donorch (Royal Lodge Stakes) jó futására is. Érdekességként megjegyezzük, az idén négy éves Arizona, Pinatubo és Threat azóta már fedezőménként tevékenykedik. A királyi család és közönség nélkül lefutott verseny Palace Pier győzelmével zárult, Dettori és a kirobbanó formában futó mén egy hosszat vert a William Buick-Pinatubo alkotta párosra.

Egykori plakát Deauville-ből

Az addig mindig évjárattársaival versenyző Palace Pier először Deauville-ben találkozott idősebb lovakkal a Prix Jean Le Marois-ban. Megjegyezzük, hogy Le Marois gróf a XX. század kiemelkedő tenyésztője és futtatója volt, Deauville-ban stewardként is tevékenykedett, majd a versenytér igazgatója lett. Az ellenfelek természetesen itt is a klasszisok közül kerültek ki. A coolmore-i érdekeltségbe tartozó Circus Maximus 2019-ben megnyerte a St. James’s Palace Stakes-t és a Prix du Moulin de Longchamp-t, negyedik lett a Breeders’ Cup Mile-ban (három amerikai ló mögött, tehát a legjobb európaiként), 2020-ban behúzta a Queen Anne Stakes-t Ascotban, és épphogy kikapott a Sussex Stakes-ben Goodwoodban. A godolphinos Persian King 2019-ben elhódította a Poule d’Essai des Poulains-t (Francia 2000 Guineas), 2020-ban megnyerte a Saint-Cloud-i Prix du Muguet-t és a chantilly-i Prix d’Isaphan-t. A 2018. évi Ír 2000 Guineas hőse, Romanised sem hiányozhatott, aki 2019-ben a Prix Jacques Le Marois-ban jeleskedett, és második lett Circus Maximus mögött a már említett Prix du Moulin de Longchamp-ban. A Niarchos család színeit vivő Alpine Star 2020-ban Coronation Stakes-t nyert Ascotban, és rövid nyakhosszal kikapott a Prix de Diane-ban (Francia Kancadíj) az Ír 1000 Guineas második helyezettjétől, Fancy Blue-tól. A veretlenségi sorozat újabb állomása következett, Palace Pier káprázatos stílusban iskolázta le a mezőnyt Dettorival.

II. Erzsébet átadja a díjat

2020 szeptemberében, az ascoti Queen Elizabeth II Stakes-ben 11/8-as kurzussal merték jegyezni a bukmékerek Palace Piert. Itt azonban nem jött ki jól a lépés, mert a francia tréningből érkező, és komoly eredményekkel büszkélkedő, de Group 1-ben még nem bizonyító The Revenant (Prix Daniel Wildenstein, Badener Meile, Prix Edmond Blanc, Prix Altipan) ellopta a show-t, őt a szélső esélyként jegyzett Roseman követte, majd csak utánuk ért célba Hamdan sejk lova. Valószínűtlen, hogy a puha talaj miatt, mert Palace Pier gyakorlatilag minden körülmények között helytállt addig, legyen az all-weather, jó, jó-helyenként puha, jó-helyenként kemény vagy mély pálya. Nyugodtam mondhatjuk, neki teljesen mindegy milyen a felület, csak száguldhasson. Utólag inkább azzal magyarázható a gyengébb szereplés, hogy verseny közben elveszítette az egyik patkóját.

A tavalyi szezon végén Palace Piert a világ legjobb hároméves ménjének választották (Cartier Awards), és a világranglistán (Longines World’s Best Racehorse Rankings) az előkelő második helyet foglalhatta el Authentic mellett, és az extraklasszis Gaiyyath mögött. Ezzel egyértelműen ő lett a legjobb hároméves Európában.

Thady Gosden

Az idei szezon győzelemmel kezdődött Palace Pier számára. Annyi változás történt csupán, hogy John Gosden neve mellett már fia, Thady Gosden is szerepel idomárként. Nagy-Britanniában a közelmúltban bevezették a kettős idomítás lehetőségét, és ezzel élt a világhírű tréner. Nagy valószínűséggel így akarja bevonni fiát a munkába, hogy egy napon átadhassa naki a stafétát. A kezdeti sikerek helyszínén futott Group 2-es besorolású, ma bet365 Mile néven futott, de Sandown Mile-ként regisztrált versenyben csupán hárman mertek kiállni a mérföld-specialista mén ellen. Nem csoda, hiszen Palace Pier nyolc hossza vert a második helyen célba érő Bless Himre és valósággal szétzilálta az apró mezőnyt.

A Newbury versenytér plakátja

Nagy valószínűséggel a mérföldes, Newburyben rendezett Lockinge Stakes-ben láthatjuk legközelebb hősünket május 15-én. Nem lesz egyszerű dolga, de ezt már megszokhatta. A nevezettek között látjuk The Revenant-t, a tavalyi Breeders’ Cup Mile-t, nyakhosszal Circus Maximus előtt megnyerő Order Of Australiát, sőt az ugyanitt harmadik helyet szerző Lope Y Fernadezt is, akinek van már a lábában egy jó Listed győzelem. Itt találtuk még Mogult (Grand Prix de Paris, Hong Kong Vase, Gordon Stakes) is, de véleményünk szerint a három éves kora óta másfél mérföldre specializálódott mént nagyobb eséllyel találjuk majd az egy héttel később megrendezett Tattersall’s Gold Cupban a Curragh gyepén.

Brigadier Gerard


Az 1958-ban alapított Lockinge Stakes első két futását II. Erzsébet királynő Pall Mall nevű lova nyerte Harry Carr-ral, és a történelem könyveket lapozva megtaláljuk még Brigadier Gerard és Joe Mercer (1972), Kris és Joe Mercer (1980), Polar Falcon és Lester Piggott (1991), Selkirk és Ray Cochrane (1992), Cape Cross és Daragh O’Donohoe (1998), Medicean és Kieren Fallon (2001), Paco Boy és Richard Hughes (2010), Canford Cliffs és Richard Hughes (2011), Frankel és Tom Queally (2012), valamint Night Of Thunder és James Doyle (2015) neveit.

SHARE THIS