/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Brit statisztika – Lovak

Írta: Kovács Botond.

Jócskán benne vagyunk már a lóverseny szezonban, ezért eljött az ideje, hogy egy pillantást vessünk a statisztikákra. Nagy-Britanniában létezik külön gyep statisztika is, ám mivel úgy érezzük, a gyep és all weather eredmények átfogóbb képet mutatnak, ezt vesszük kiindulópontnak.

Palace Pier

A RPR (Racing Post Rating) szerint a 2021. évi szezon eddigi legsikeresebb telivére Palace Pier (2017 pm, Kingman – Beach Frolic, Nayef), aki 127-es számot kapott. Aligha meglepő a magas mutató, hiszen a remek mén idén veretlen, három versenyéből mindhármat behúzta. Az első a Sandown Mile (Group 2) volt áprilisban, ahol Dettorival nyolc hosszat vert Bless Himre. Newburyben a Lockinge Stakesben (Group 1) ismét diadalmaskodott a páros, majd a Queen Anne Stakesben (Group 1) sem találtak legyőzőre. A mérföld-specialista szupersztár eredményei káprázatosak: 9 start, 8 győzelem, 1 harmadik helyezés (ez utóbbi az ascoti Queen Elizabeth II Stakesben esett meg vele The Revenant és Roseman mögött).

A két Gosden

Hamdan bin Mohamend Al Maktoum sejk, a dubaji trónörökös-tulajdonos két másik Group 1-es trófeát is őriz otthon, az egyiket a St. James’s Palace Stakes, a másikat a Prix Jacques Le Marois után vehette át tavaly. 2020-ban csupán a harmadik legjobb versenylóként tartották számon a világon Palace Piert Addeybb, Bivouac, Classique Legend, Persian King, Stradivarius és Tiz The Law mellett, de lehet, hogy idén már nem kell beérnie a bronzzal John és Thady Gosden idomítottjának. Életnyereménye meghaladja az 1.03 millió fontot. A tenyésztő Highclere Ménes 600 ezer guinea-ért (630 ezer font) vált meg yearling korában a méntől (2018 Tattersall’s Book 1).

St. Mark’s Basilica

A második helyen a francia tenyésztésű, de ír tréningben álló St. Mark’s Basilica (2018 pm, Siyouni – Cabaret, Galileo) áll, aki a Smith-Magnier-Tabor trió színeit vitte sikerre három Group 1-es futamban idén, legutóbb az Eclipse Stakesben Ryan Moore kezében, előtte a Prix du Jockey Clubben, azaz a Francia Derbyben, azelőtt pedig a Poule d’Essai des Poulains-ben, vagyis a Francia 2000 Guineasben Ioritz Mendizaballal. Tavaly a szintén Group 1-es Dewherst Stakes megnyerésével zárta az évadot. Érdekes, de előtte voltak gyengébb napjai is. Minden esetre, a 8 start, 5 győzelem, 1 második és 1 harmadik helyezés miatt sem kell szégyenkeznie, különösen úgy nem, hogy eddig 1.6 millió font nyereménnyel örvendeztette meg futtatóit.

A Szent Márk-bazilika lovai

Halkan megjegyezzük, a nemes telivérért 1.3 millió guinea-t (1.365 millió font) fizettek az írek (2019 Tattersall’s Book 1), így szállítással, állatorvosi költségekkel és egyebekkel jócskán ráfizetéses az üzlet. Talán ménesben visszahoz valamit a jelenleg 126 RPR számmal rendelkező St. Mark’s Basilica. Az 1200 méterről induló, mérföldön remekelő, de már a 2000 méter feletti távokkal is kacérkodó telivér klasszisnak tűnik.

Al Aasy

A harmadik helyen Al Aasy (2017 pm, Sea The Stars – Kitcara, Shamardal) a Shadwell Estates lova áll, idomárja a veterán William Haggas. Az idősebb Hamdan sejk idén tavasszal elhunyt, így családtagjai viszik tovább istállóját és ménesét. Al Aasy annak ellenére 124-t kapott, hogy nem nyert még Group 1-es futamot. Idén Epsomban kikapott Pyledrivertől a Coronation Stakesben, előtte Newburyben megnyerte az Aston Park Stakest és a John Porter Stakest (Group 3). Tavaly övé lett a newmarketi Bahrain Trophy Stakes (Group 3), de csak a hatodik helyre sikerült odaérnie Goodwoodban a Gordon Stakesben. A mindenképpen stayer tulajdonságokat mutató mént a Sunderland Holding tenyésztette, és 300 ezer guinea-ért adta el (315 font) az őszi nagy newmarketi csikóárverésen (Tattersall’s Book 1).

Adayar

A rend kedvéért megjegyezzük, hogy az első ötbe belefért Poetic Flare (2018 pm, Dawn Approach – Maria Lee, Rock Of Gibraltar), a 2000 Guineas Stakes és a St. James’s Palace Stakes nyerője, valamint az Epsom Derby meglepetés hőse, Adayar (2018 pm, Frankel – Anna Salai, Dubawi). Pyledriver (Coronation Cup) a kilencedik, Subjectivist (Gold Cup, Dubai Gold Cup) a tizedik, Hurricane Lane (Ír Derby, Dante Stakes) a tizenkettedik, Love (Prince Of Wales’s Stakes) a tizenharmadik, Addeybb (Queen Elizabeth Stahkes) a huszadik helyen áll.

(Vezető képünkön Subjectivist látható.)

SHARE THIS