/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Brit statisztika – Idomárok

Írta: Kovács Botond.

Tegnap írást közöltünk a brit statisztika jelenlegi állásáról, amelyben a lovak teljesítménye került a középpontba. Természetesen nem állunk meg, jelen cikkünkben az idomárok kerülnek sorra.

Aidan O’Brien

Aidan O’Brien már mindent létező csúcsot meghódított. Az ötvenkét esztendős ír mester hatszoros brit (2001, 2002, 2007, 2008, 2016, 2017), huszonháromszoros ír (1997, 1998-2021) champion. Klasszikus és nagydíj győzelmeinek se szeri, se száma, elég ha csak annyit mondunk, hogy tizennégyszer nyert Ír Derbyt, Epsom Derbyt pedig nyolcszor. Idén is neki áll a zászló, hiszen 298 futásból 58 győzelem és 75 pénzes helyezés áll neve mellett a statisztika élén. Mindez 1.9 millió fontot plusz 1.65 millió eurót hozott a konyhára a futtatóknak, amely átszámolva kb. 1.4 milliárd forintot jelent.

Empress Josephine

O’Brien jelenleg legjobb lovai a newmarketi 1000 Guineast megnyerő Mother Earth (2018 pk, Zoffany – Many Colours, Green Desert), az Ír 1000 Guineasben jeleskedő Empress Josephine (2018 pk, Galileo – Lillie Langtry, Danehill Dancer), akinek teljes testvére, Minding newmarketi 1000 Guineast nyert 2016-ban, és elhozta Epsomból az Oaks tiszteletdíját is (ez azonban csak a jéghegy csúcsa, Minding önálló írást érdemelne), és természetesen St. Mark’s Basilica (2018 pm, Siyouni – Cabaret, Galileo), a Poule d’Essai des Poulains, a Prix du Jockey Club és a sandowni Eclipse stakes hőse, Joan Of Arc (2018 pk, Galileo – You’resothrilling, Storm Cat) a Prix de Diane, vagyis a Francia Kancadíj nyerője, és a csodálatos Snowfall (2018 pk, Deep Impact – Best In the World, Galileo), aki tizenhat hosszat vert a mezőnyre az Epsom Oaksban. Szédítő magasságok!

Point Lonsdale

Kétévesei közül hadd emeljük ki a szép reményekre jogosító, veretlen Point Lonsdale-t (2019 pm, Australia – Sweepstake, Acclamation), aki legutóbb megnyerte a Chesham Stakest (Listed) a Királyi Mítingen. Ne feledkezzünk meg a teljes testvérről, a remek Broomról (2016 pm, Australia – Sweepstake, Acclamation) sem, aki egy hete a Grand Prix de Saint-Cloude-t abszolválta sikerrel. O’Briennél ropogtatja az abrakot a fenomenális Love (2017 sk, Galileo – Pikaboo, Pivotal), aki idén egyszer futott csupán, de nem talált legyőzőre az ascoti Prince Of Wales’s Stakesben, és rengeteg kiváló telivér közül megemlítjük még az elnyűhetetlen Japant (2016 pm, Galileo – Shastye, Danehill), aki idén elhozta az Ormonde Stakes (Group 3) trófeáját Chesterből, és harmadik lett Pyledriver és Al Aasy mögött az epsomi Cornataion Stakesben.

Charlie Appleby

A második helyen Charlie Appleby áll. A mester csupán kétszer indított lovat idén Írországban, de akkor mindent beleadott, hiszen Hurricane Lane (2018 pm, Frankel – Gale Force, Shirocco) jól elhúzta O’Brienék nótáját, és félelmetes finist produkálva megnyerte az Irish Derbyt. Az ír keresmény így 533 euró felett áll, amelyet kiegészít az 1.9 millió fontos hazai zsákmány. A szép summát 176 startból hozta össze Appleby 49 győzelem és 58 helyezés segítségével. A legtöbbet Adayarnak (2018 pm, Frankel – Anna Salai, Dubawi) köszönheti az istálló, aki behúzta az Epsom Derbyt, és természetesen az idei Dante Stakes-nyerő Hurricane Lane harmadik helye után is csurrant-cseppent ugyanebben a futamban.

Highland Avenue

A mesternél áll idomításban a remek Kemari (2018 pher, Dubawi – Koora, Pivotal), aki Ascotban Queen’s Vase-t (Group 3) nyert, a szintén a Királyi Mítingen nagyot villantó Creative Force (2018 sher, Dubawi – Choose Me, Choisir), valamint a Listedben szépen teljesítő Highland Avenue (2018 szm, Dubawi – Lumiere, Shamardal). Az istálló legtehetségesebbnek tűnő kétévese Wild Beauty (2019 pk, Frankel – Tulips, Pivotal), aki élete három startjából az utolsó kettőt megnyerte, és Írországban bizonyíthat először a Group 1-es Moyglare Stud Stakesben szeptember derekán. Az öreg lovak közül Lazuli (2017 pher, Dubawi – Floristry, Fasliyev) emelkedik ki, aki idén megnyerte a newmarketi Palace House Stakest (Group 3), és legközelebb a július végi, goodwoodi King George Stakesben (Group) vagy a yorki Nunthorpe Stakesben (Group 1) láthatjuk augusztusban.

Mark Johnston

Mark Johnston harmadik helye senkit sem lep meg, a skót mester mindig az élvonalban szerepel. Ezúttal Subjectivistnek (2017 pm, Teofilo – Reckoning, Danehill Dancer) köszönheti, hogy reflektorfénybe került, hiszen a remek mén volt az, aki letaszította trónjáról a szuperklasszis Stradivariust a negyedik Gold Cup-győzelem kísérletnél. Természetesen nem marad el a reváns, az ötödik Goodwood Cup-sikerre áhítozó sárga ismét találkozik kihívójával. Egyáltalán nem mellékes, hogy Subjectivist márciusban behúzta a Dubai Gold Cupot (Group 2) is. A mester szintén nem szeret Írországban futni, de otthon alaposan belehúzott. Míg a Zöld szigeten 17 startból 1 győzelem, 4 pénzes helyezés és potom 186 ezer euró a mérlege, Nagy-Britanniában 728 indulás 123 győzelem és 148 helyezés, amellyel 1.72 milliót font sterlinget kerestek az idomításában álló telivérek.

Andrew Balding

Ha Appleby és Johnston nem kedveli az ír klímát, a negyedik helyen álló Andrew Balding kifejezetten utálja, mert idén egyszer sem merészkedett át a szigetországba. Nagy-Britanniában 411 futásból 74 győzelmet arattak lovai 93 pénzes helyezés mellett, és 1.77 millió fontot kerestek. Balding mester istállójának húzólova Spanish Mission (2016 pm, Noble Mission – Limonar, Street Cry), aki idén Yorkshire Cup Stakest (Group 2) nyert, és harmadik lett az ascoti Gold Cupban.

Reach For The Moon

Egyelőre úgy tűnik, hogy Thady Gosden betanítása elvonja világhírű apja, John figyelmét. Az Írországot szintén messziről elkerülő páros 305 start után 64 győzelemmel és 80 helyezéssel várják a folytatást. Legjobb lovuk Palace Pier, akiről tegnap már írtunk, legígéretesebb csikójuk II. Erzsébet királynő lova, Reach For The Moon (2019 pm, Sea The Stars – Golden Stream, Sadler’s Wells), aki fél hosszal lett második a Listed besorolású Chesham Stakesben Ascotban a fentebb említett Point Lonsdale mögött.

A La Manche-on túli nagyágyúk közül Sir Michael Stoute a 8., Jim Bolger a 17., Sir Mark Prescott a 47., Saeed Bin Suroor az 54., Ed Dunlop az 58., Johnny Murtagh az 84., Joseph O’Brien a 92., a díjugratás világából ismert Sir Mark Todd a 101. helyen áll jelenleg.

SHARE THIS