/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Galileo (1998-2021)

Írta: Kovács Botond.

Galileo tréningben

Elhunyt Galileo (1998 pm, Sadler’s Wells – Urban Sea, Miswaki), a 2001. évi Epsom Derby nyerője, a világ valaha élt egyik legsikeresebb angol telivér fedezőménje, Frankel és Australia apja. Huszonhárom évesen hagyott itt minket.
A tizenkétszeres apamén champion súlyos lábsérüléstől szenvedett, ezért a Coolmore Ménes vezetése jobbnak látta, ha szenvedéseit megelőzendő, elaltatják.

– Szomorú nap a mai, de mindannyian nagyon hálásak vagyunk a sorsnak, hogy egy világklasszis állt ménesünkben – mondta sajtónyilatkozatában John Magnier. – Köszönöm a ménes személyzetének, hogy hosszú éveken át gondját viselték szupersztár fedezőménünket. Ő volt az első derby-nyerőnk a Vincent O’Bren utáni érában. Ezúton szeretném megköszönni Aidan O’Brien és csapata munkáját is. Galileo öröksége hosszú ideig érzékelhető lesz még ivadékain keresztül, sikere egyedülálló a lóversenyzés világában.

Galileo fedezőmén korában

Galileo 2001-ben Európa legjobb hároméves ménje lett, miután megnyerte az Epsom Derbyt, az Ír Derbyt, valamint a King George VI & Queen Elizabeth Stakest. Csodálatos eredményeit azonban messze felülmúlták tenyésztésben aratott sikerei. Ivadékai a mai napig uralják a világ versenytereit. Teljesség igénye nélkül említünk néhányat: Frankel, Nathaniel, Waldgeist, Australia, Cape Blanco, New Approach, Order Of St. George, Found, Soldier Of Fortune, Magican, Magical, Highland Reel, Teofilo, Churchill, Japan, The Gurkha, Ruler Of The World, Gleneagles, Minding, Love, Magic Wand, Anthony Van Dyke, Serpentine, Empress Josephine és megannyi kitűnő versenyló, a sort hosszan folytathatnánk.

– Páratlan ló volt, soha életemben nem láttam hozzá hasonlót – mondta Aidan O’Brien. – Könnyű idomítás volt, és ami a legfontosabb, jó természetét az ivadékai többsége is örökölték. Nem hiszem, hogy még egyszer hozzá hasonló telivér kerül az istállómba.

Galileo rekordszámú Group 1-nyerő ivadékot adott, soraink lejegyzésekor 91-n áll a számláló. 2008 óta nem volt nyilvános a fedezési díja, a jól értesültek 500 ezer euróról, ám egyesek annál is többről beszélnek.

Al Naamah

Fiai és lányai rendszeresen hét számjegyű összegekért cseréltek gazdát a világ legnevesebb árverésein. A rekordot Al Naamah tartja, akiért 5 millió guinea-t (5.25 millió font) fizetett Joaan Al Thani sejk 2013-ban.

SHARE THIS