/ by /   Friss hírek, Hazai galopp hírek / 0 comments

Egy nagydíj és vásárlás háttere 

             Kodiac
Adaay (IRE)
Lady Lucia
Light Blue Sky (GB) 2018. Teny. Whitsbury Manor Stud
              Iffraaj
Lady Macduff (IRE)
Tamora

Dr. Szilágyi Attila, a Tahi Stud Kft. vezetője futtatói pályafutása legnagyobb sikerét aratta az idei Aperianov Zakariás Emlékverseny – Imperiál Díj megnyerésével. A győzelem értékét növeli, hogy az erős nemzetközi versenyben Light Blue Sky volt az egyetlen hároméves, ráadásul kanca, amire nagyon régen volt példa.
A remek származású telivér kétévesen Barabás Mónika trénernél mutatkozott be egy újoncok részére kiírt 14 fős mezőnyben 1400 méteren. Nem csak győzelem, de a stílus is figyelemreméltó volt. Az 1400 méteres Szent László Díjban jó momentummal versenyezve második, az 1600 méteres Kétévesek Kritériumában gyengébben mozogva ötödik helyen végzett. Az évet a legjobb kétévesek között, több mint 1 millió forintos nyereménnyel fejezte be.

Származása alapján már tavasszal nem a hosszútávú klasszikus versenyek voltak kinézve a számára. Új tréningben, Fézer Róbertnél, és jó menedzseléssel mindig megtalálták számára a legmegfelelőbb középtávú versenyeket, ahol kisebb-nagyobb sikereket ért el. Versenyt nyert, a Hazafi Díjban ötödik, a Derby napon az 1600 méteres Buccaneer Díjban a legjobb öreg klasszisok mögött holtversenyes harmadik. Javuló formája és mutatkozó klasszisa révén a Magyar Kancadíjat sem hagyták ki vele, ahol táv ellen futva közeli harmadik lett.Az Aperianov Zakariás Emlékverseny – Imperiál Díjban nem számított favoritnak, bár újra a jó távján a Buccaneer Díjas formájával benne volt a meglepetés lehetősége. A verseny ideálisan alakult számára, az élmezőny mögött helyezkedett sokáig, majd a befutó egyenes elején élre állt és nagyon magabiztosan győzött.

Aki azt mondja, hogy nagyon sokat, szinte mindent tud erről a sportról és az angol telivér tenyésztésről, az biztosan nem mond igazat. – kezdi értékelését dr. Szilágyi Attila futtató, a kanca importőre. – Több kemény év, sok pénz, sok mellé lövés és kudarc vezetett a győzelemig. Hosszú éveken keresztül kerestem a hosszútávú Derby lovat, amit általában nem sikerült megtalálni. Néhány éve koncepciót váltottam, rövid és főleg mérföldes lovakat kezdtem el nézni. Be kell látni, ilyet könnyebb találni, venni, felkészíteni és versenyeztetni.  

A Danzing – Danehill – Kodiac vonal bevált, sikeres és gyors. Nagy kérdés volt a tenyésztők körében, hogy melyik Kodiac mén lesz a legjobb, aki tovább fogja vinni ezeket a tulajdonságokat. Adaay első évjárata 2019-ben jött ki a yearling árverésen. Kezdő méntől lovat venni mindig nagy izgalom és nagy játék, viszonylag kis pénzért nagyon mellé vagy nagyon bele lehet nyúlni a jóba. Ez persze csak évekkel később derül ki, akkor viszont már megfizethetetlen nekünk. Ezért is volt meglepő a számomra, amikor 2.000 Guineas áron leütötték a kancát. Sorba jönnek ilyenkor a kérdések az emberben: Vajon miért csak ennyi? Nem kell senkinek? Biztos, hogy jól döntöttem?

Úgy tűnik igen. Adaay 5.000 fontért fedez, a felvezetett lovai Light Blue Sky árának tízszereséért mennek el.
Ami a kanca mellett szólt még, az az anyai oldal, az anyja 91 RP számot kapott, 3 versenyt nyert, anyai nagyapja pedig a fantasztikus Iffraaj, aki Godolphin szinten is jó ló volt, ráadásul nagy hatású mén lett.
Ami végkép a vétel mellett szólt az a Whitsbury ménes, mely angol mércével is kiemelkedő, az ottani körülmények meggyőztek, hogy remek lovat tudnak tenyészteni és felnevelni.

Ez a siker nem egyedül az én érdemem persze. Sok éve futtatok lovat, sok jó barátot szereztem itthon és külföldön egyaránt, akik igyekeznek segíteni, jó tanácsokkal ellátni. Az Angliában töltött évek alatt sokat tanultam a sportról és a származásokról, de rá kellett jönnöm, ahogy egyre jobban beleástam magam témában, úgy tudtam egyre kevesebbet. Most nagyon boldogok vagyunk és tervezzük a következő versenyt.
Az istálló új reménységének a bemutatkozása most lesz vasárnap, egy saját tenyésztésű lóval indulunk és reméljük a legjobbat.   

 

Fotók: Antal Zsuzsanna

SHARE THIS