/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Valószínűleg a legjobb ló, aki valaha Ballydoyle-ban volt” – St Mark’s Basilica visszavonult

„Számunkra ő az egyik legfontosabb ló, Galileo visszavonulása óta, hiszen Siyouni apaságú.”

A hároméves szupersztár St Mark’s Basilica, aki ebben a hónapban az Irish Champion Stakes-ben legyőzte az Arc favorit Tarnawat, visszavonult a ménesbe, Aidan O’Brien pedig úgy jellemezte őt, mint a Ballydoyle valaha volt legjobb lovát, és a Coolmore legfontosabb ménjelöltjét Galileo óta.

St Mark’s Basilica úgy fejezi be versenyzői pályafutását, mint a tréningben lévő, hároméves korában veretlen ló, miután a hibátlan Classic kampányt követően megnyerte a francia 2000 Guineas-t és a francia Derby-t, a Coral-Eclipse-t és az Irish Champion Stakes-t.

A Siyouni ivadék augusztusban kihagyta a Yorkban rendezett Juddmonte Internationalt, miután egy szokatlan munkabaleset következtében az első patkója leszakadt, ami eltalálta a hátsó lábát.

Időben felépült, hogy Leopardstownban Tarnawa és Poetic Flare ellen indulhasson, de a fájdalmak visszatértek, amikor újra teljes értékű tréningbe állt, ezért úgy döntöttek, hogy befejezi versenykarrierjét, hogy megkezdhesse pályafutását a ménesben.

Forrás: racingpost.com

A St Mark’s Basilica visszavonulásáról szóló döntésről O’Brien a Racing Postnak nyilatkozott: “Ő egy csodálatos ló, talán a legjobb, aki valaha is volt Ballydoyle-ban. Számunkra ő egy olyan fontos ló, mint Galileo volt, akit innen nyugdíjaztak, hiszen Siyouni apaságú. Tőle örökölte a sebességét, és megnyugszik, ha felgyorsul, megvan benne a Galileo minden határozottsága.

Az Irish Champion Stakes után nagyszerű formában volt, de amikor újra tréningbe állt, visszatértek a fájdalmai, ezért vissza kellett vennünk a munkát. Megbeszéltem a fiúkkal, hogy tudják, mi a helyzet.”

O’Brien hangsúlyozta, az, ahogyan St Mark’s Basilica a leopardstowni egyenesben tört kifelé, ugyanannak a sérülésnek tudható be, amit a Juddmonte International előtt szerzett.

“A tulajdonosok megkérdezték tőlem, hogy lehetett-e ez az ok, ami miatt a Champion Stakesben ment kifelé. Nyilvánvalóan mivel a külső hátsó lába volt sérült, így nem mondhattam biztosan, hogy nem. Így két napig gondolkodtak rajta, ma reggel pedig beszéltük és úgy döntöttünk, hogy túl nagy kockázatot vállalnának vele. Abszolút igazuk van a döntéshozóknak, hiszen nem tudtam azt mondani, hogy nem a korábbi sérülés volt az okozója. Nem mondhattam, hogy ez rossz döntés a ló számára.”

St Mark’s Basilica volt tavaly Európa legjobb kérévese. Lehet, hogy három futás kellett neki ahhoz, hogy elinduljon, de kétévesen a szezont Frankie Dettori vezetésével a Dewhurst megnyerésével zárta.

Háromévesen azzal kezdte szezonját, hogy megnyerte a Longchamp-i Poule d’Essai des Poulains-t, majd a következő hónapban visszatért Franciaországba, és megnyerte a Prix du Jockey Club-ot Chantilly-ban. Mindkét alkalommal Ioritz Mendizabal lovagolta győzelemre. A Coral-Eclipse-t Ryan Moore vette át a Sandownban, ahol St Mark’s Basilica a leglátványosabb teljesítményt nyújtotta, amikor Mishriff és Addeybb mellett pusztító erővel száguldott el.

Utolsó startjának az Irish Champion Stakes bizonyult, amikor ismét lenyűgöző végspeeddel rukkolt elő, és megelőzte Tarnawa-t, annak ellenére is, hogy a célegyenesben végig jobbra sodródott.

Forrás: racingpost.com

Moore a lovaglás izgalmairól szólva így nyilatkozott: “Valóban kivételesen tehetséges ló, olyan élvezet lovalni, ami minden zsoké álma, nyugodt volt, és hirtelen úgy gyorsult, hogy szinte felrobbant, amikor erre kérted. Öt Group 1-es versenyt nyert, ez a szezonja rendkívül lenyűgöző volt. Kár, hogy a yorki Juddmonte előtt volt az a kis malőr, és tavaly kétévesként a Covid-helyzet sem volt könnyű számára, de mindent megtett, amit a pályán kértek tőle. Fantasztikus volt, és mindig izgalmas volt lovagolni. Nagy szeretettel fogunk emlékezni rá.”

O’Brien szerint egyértelműen látni lehetett benne Galileo jellemvonásait, de a nyers gyorsasága volt a fő erénye. A mester hozzátette: “Ő egy tipikus Galileo, mivel a fejét kifelé-lefelé tekerve galoppozik. Ez az, amit Galileo a legjobban tudott, és nyilvánvalóan sebességét Siyouni-tól örökölte. Remekül tud gyorsulni, ezért amikor a Champion Stakesre mentünk, nem érdekelt minket, hogy milyen lassú a verseny. Vele mindig ugyanez volt a helyzet, mert tudtuk, hogy a végspeedjét senki nem fogja lekörözni.”

Arról, hogy St Mark’s Basilica’s a Galileo vonalak alternatívája, azt mondta: “Vele nem lehet fedeztetni egy Galileo származású kancát, de egy generációval fiatalabbakat már igen. Így az olyanok, mint Snowfall, aki egy Galileo apaságú kancától, és Deep Impact apától származik, már igen kompatibilisek. Ez teszi őt olyan izgalmassá.”

A ménesben betöltött jelentőségéről a coolmore-i David O’Loughlin így nyilatkozott: “Ő a legizgalmasabb ló néhai nagyapja, Galieo óta, akit a Ballydoyle-ból nyugdíjaztunk. Kétévesen Európa legjobbja volt, Ő a világ legmagasabbra értékelt hároméves lova. 1,300,000 Gns értékű Siyouni top apaságú yearling volt, egy másik kiváló ló, Magna Grecia féltestvére, mindketten Galileo Group-győztes Cabaret-től származnak. Minden megvan benne, és fantasztikus támogatást fog kapni a tulajdonosok tenyészkanca-csapatától is“.

SHARE THIS