/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

A korábbi tapasztalatok alapján, ki nyeri a Quatar Prix de l’Arc de Triomphe-ot?

A tapasztalatok arra utalnak, hogy az Epsom Derby és Oaks győztesei főszerepet játszanak majd az idei futamban.

A Quatar Prix de l’Arc de Triomphe rendkívül színvonalas mezőnye vasárnap 16:05– kor áll starthoz Longchampban. A hivatalos versenyprogram ITT megtekinthető. Érdemes elemeznünk az eddigi Arc-versenyeket, végignézni a legfontosabb szempontokat, hiszen kulcsfontosságúak lehetnek az idei év győztesének megjóslásához.

Korábbi Arc futások

A Jean-Claude Rouget által idomított Raabihah az egyetlen ló az idei mezőnyben, aki korábban már indult Arc-on. Tavaly az ötödik helyen végzett, alig több mint négy hosszal verte meg Sottsass.
Az elmúlt tíz évben mindössze három olyan ló nyert Arc-ot, aki korábban futott és kikapott, majd visszatért és nyert:
Found a 2015-ös szerencsétlen futamához képest javított 2016-ban. Felért a dobogó legfelső fokára a világhírű Aidan O’Brien Arc házi hármasbefutóban.
Waldgeist 2018-ban „csak” negyedik lett, majd 2019-ben elhallgattatta a longchampi lelátót, amikor Enable történelmi harmadik győzelmét akadályozta meg. Sottass pedig a 2019-es harmadik helyről javított és 2020-ban hazaért.

Kor

A legutóbbi 20 győztes közül 11 hároméves és 7 négyéves volt. A verseny legidősebb lovai Tarnawa, Chrono Genesis és Broome megpróbálják ötévesként megnyerni a versenyt Marienbard és Waldgeist után. Az utolsó ötéves kanca, amely megnyerte az Arc-ot, Corrida volt 1937-ben. Tarnawa és Chrono Genesis így 84 éve tartó „átkot” próbálnak megtörni.
A hároméves generáció kivételes aránnyal rendelkezik, és úgy tűnik, hogy idén is jó esélyük van: Adayar, Hurricane Lane és Snowfall áll rajthoz, míg Alenquer, Baby Rider, Bubble Gift, Mojo Star, Sealiway és Teona szintén illenek ebbe a kategóriába.

Forma

A legutóbbi tíz győztesből hat közvetlenül győzelem után érkezett Longchampba. A legutóbbi tíz győztes közül Solemia volt az egyetlen, aki korábban nem nyert Group 1-es futamot, ami arra utal, hogy nem árt, ha az aspiráns már a verseny előtt bizonyítottan világklasszis. Ez negatívum Deep Bond, Raabihah, Alenquer, Baby Rider és Bubble Gift esetében, akik mindannyian Group 2 győztesek, valamint Mojo Star-nak, aki eddig csak egy Newbury-i nyeretlen versenyben győzedelmeskedett.

Táv

Az Arc utolsó tíz győztese mindegyike 2400 méternél hosszabb távon is nyert, és ez az egyik legmeghatározóbb tényező. Baby Rider még nem tudott nyerni hosszabb távon, bár a Prix Niel-en csak egy orrhosszal kapott ki Bubble Gift-től. Raabihah legutóbbi startján, a Prix de Pomone-ban csak 100 méterrel hosszabb versenyben győzött.

Hurricane Lane megpróbál történelmet írni, a St. Leger hosszú történetében ő lenne az első St Leger-győztes, aki ugyanabban a szezonban megnyeri az Arc-ot.
Nijinsky 1970-ben járt a legközelebb ehhez, egy fejhosszal verte meg Sassafras, aki korábban már nyert Hármas Koronát, míg Ballymoss 1958-ban nyert Franciaországban, egy évvel a St. Leger-diadalát követően.

Forrás: racingpost.com

Egyéb tényezők

Az 1993-as Arc hősnője, Urban Sea az idei verseny 16 indulója közül 11 pedigréjében szerepel! Fia, Galileo utódai az elmúlt években uralták a versenyt, Found (2016), Waldgeist (2019) és unokája, Enable (2017 és 2018) sikerei révén. Galileo idén Love apjaként, valamint Adayar és Hurricane Lane (Frankel), Sealiway (Galiway), Broome (Australia), Baby Rider (Gleneagles) és Bubble Gift (Nathaniel) nagyapjaként képviselteti magát. Ő Snowfall nagyapja is. A 2009-es Arc-győztes Sea The Stars három ivadéka is indul – Raabihah, Teona és Mojo Star bizonyíthatnak.

A legutóbbi tíz győztesből hét kanca volt, ami jó előjel Tarnawa, Snowfall, Chrono Genesis, Love, Raabihah és Teona esélyeit illetően. Az első esélyt képviselő favoritok általában rosszul szerepelnek ebben versenyben, az elmúlt tíz évben csak két topfavorit győzelem született, mindkettő Enable nevéhez fűződik.

Talaj

Jó talajon a 11 legutóbbi győztesből tíznek egyjegyű startszáma volt /kettő 6-9 közötti, három pedig 5-nél kisebb számjegy/, de puha, mély pályán a 8 legutóbbi nyerőből 3 kétjegyű bokszból ugrott.

Babona

Nagyon úgy tűnik, hogy az Epsom Derby- és Oaks-győztesek játszanak főszerepet az idei versenyben. Sok minden szól Snowfall mellett.

Forrás: racingpost.com

A kancák és a háromévesek is remekül szerepelnek az Arc-on, továbbá Snowfall háromszor nyert 2400 méternél hosszabb távon, köztük két Group1-es versenyt. Könnyen alkalmazkodik a különböző talajokhoz, és bár a Prix Vermeille-ben elszenvedett veresége sokkoló volt, Solemia és Treve 2012-ben és 2014-ben egyaránt visszatértek az ugyanezen a versenyen elszenvedett vereségből, és megnyerték az Arc-ot, azonban mindketten négyévesek voltak.

Adayar lenne az első Lammtarra (1995) óta, aki megnyeri a Derby-t, a King George VI és Queen Elizabeth Stakes-t és az Arc-ot. Adayar puha, jó, és kemény talajon is nyert, formája egyre jobb. A Derbyben Mojo Star és Hurricane Lane volt mögötte, a King George VI és Queen Elizabeth Stakes-ben pedig meggyőzően utasította maga mögé Love-t és Broome-ot. Nagyon komoly esélye lehet.

Forrás: racingpost.comVasárnap minden kiderül, a Kincsem+ jackpotja 900 millió forint!

SHARE THIS