/ by /   A nap híre, Hazai galopp hírek / 0 comments

Szabó Nikolett történelmi sikere

 

Forrás: Nemzeti Vágta/ National Gallop Facebook

 

Hogyan kerültél lovak közelébe?

Nagyjából 2 éves lehettem, amikor először ültem lovon, a szüleim egyszer elvittek pónit simogatni és onnantól kezdve nem volt megállás, mindennapos program lett a lovazás.

Mikor kezdtél lovagolni?

Komolyabban 7 éves koromban kezdtem lovagolni, 8 évesen már gyerek lovas versenyeken indultam, előbb díjlovas, később díjugrató számokban.

Hogyan kerültél kapcsolatba a galoppsporttal?

2011-ben díjugrató karrierem mellett jött egy lehetőség, hogy kipróbálhatom magam és a pónimat a Nemzeti Vágta Kishuszár futamában. Ekkor még nem is gondoltam, hogy ez teljesen megváltoztatja az életem. Elkapott egy érzés és szakágat váltottam. Életemben először Zala Csabánál ültem telivéren, majd 2016-tól Ribárszki Sándor istállójában lovagolok.

Hogyan telik egy átlagos napod? Mennyi időt töltesz lovakkal?

Röviden a lovakkal kelek és lovakkal fekszem. Reggel felkelek, megetetem a saját istállómban lévő 15 lovat és kiengedem őket a legelőre. Ezután szoktam átmenni Alagra és Pipaccsal dolgozom, majd megyek is haza, mert ott is sok a munka. Otthon kitrágyázom az istállókat, délután pedig jönnek a gyerekek lovagolni. Este megint behordom a lovakat és megetetem őket.

Van kedvenced?

Ez egy fogós kérdés, ha az embernek sok lova van. Egy kedvencet nem tudnék választani. De vannak olyanok, akik kifejezetten közel állnak a szívemhez, mint például Pipacs.

Ha jól értesültünk van egy lovasiskolád is. Hogyan írnád le azt, amit eddig teremtettél és mit szeretnél elérni a továbbiakban?

Igen, Dunakeszin van egy lovasiskolám, amit családommal üzemeltetünk. 5 éve kezdtünk építkezni a semmiből és mára már egy teltházzal működő lovasiskola vagyunk. Célom minél több gyerekkel megszerettetni ezt a világot, hogy legyen egy olyan csodálatos lovas gyerekkoruk, mint nekem volt.

Forrás: Vágta Lovasiskola Facebook

Mesélj nekünk kicsit Pipacsról. Milyen természetű, mennyivel másabb őt lovagolni, mint egy telivért?

Pipacs egy csodálatos sárga gidrán kanca. Igazi szív-lélek ló. Nagyon jó személyisége van, intelligens ló. Úgy érzem teljesen megtaláltuk az összhangot, ő egy igazi társ. Nem másabb érzés, a „vágtás” lovat lovagolni, szinte ugyan úgy dolgoznak, mint a telivérek.

Hogyan zajlott a felkészülés?

Pipacs az év nagy részében tulajdonosánál Kósa Sándornál készült. Hozzám augusztus közepén került és Ribárszki Sándor istállójában dolgoztunk tovább.

A Hősök teréhez közeledve milyen érzések vannak benned? Volt valamilyen aggályod a versennyel kapcsolatban?

Izgalom és boldogság. Egész évben ezért a 3 napért készülünk keményen. Mindig nagyon várom. A starttól azonban nagyon tartottam, Pipacs elég ideges típus verseny előtt. Tudtam, hogy nem lesz könnyű dolgom.

Mi volt a taktikátok?

Taktikám verseny közben dőlt el igazán, próbáltam a gyenge startok után fokozatosan élre állni.

Többször lovagoltál már a Kincsem Parkban. Miben másabb egy galopp verseny, mint a Nemzeti Vágta?

Hiába mindkét verseny lóverseny hatalmas a különbségek vannak a kettő között. A Hősök terén sokkal kisebb a pálya, élesebb kanyarokat kell lovagolni, másabb a start, hiszen itt nincs startgép. Nincs konkrétan megadott súly, így itt teljes mértékben kihasználhatom a könnyűségemet.

Milyen eredményre számítottál? Melyik volt az a pillanat, amikor azt érezted van esélyetek a győzelemre?

Szívem mélyén sokat álmodoztam róla, hogy megnyerjük, de őszintén nem igazán bíztam benne.

A cél pillanatáig izgalmas volt a verseny. Talán mikor sikerült élre állnom akkor éreztem, hogy itt akár még győzelem is lehet.

Forrás: Nemzeti Vágta/ National Gallop Facebook

1540 méteren pályarekordot döntöttetek, ráadásul Te vagy az első, aki a Kishuszár Vágta után felnőttek között is nyerni tudott. Milyen érzés volt újra elsőként áthaladni a célvonalon? Mi volt a legelső gondolatod?

Fantasztikus, leírhatatlan volt újra nyerni. 2013-ban pályarekorddal nyertem a Kishuszár Vágtát is, akkor is egy sárga kancát lovagoltam pont, mint most. Szerintem nekem ők hoznak szerencsét. Szinte fel se fogtam, hogy sikerült. Az első gondolatom az volt, hogy fantasztikusan teljesített a kanca.

Forrás: Nemzeti Vágta/National Gallop Facebook

Miben változtatta meg az életedet ez a siker?

Sokkal többet csörög a telefonom, mint eddig, az elmúlt két napban többen hívtak, mint egész évben. Viccet félretéve egy nagy álmom vált valóra, most új célt kell kitűzni. Azt is megtanultam, hogy a kitartás és a sok munka meghozza a gyümölcsét.

Mik a terveid a jövőt illetően?

Jövőre valószínűleg címvédőként ismét indulunk a Nemzeti Vágtán. Galoppon is szeretném folytatni a karrierem, illetve izgatottan várom, hogy fog teljesíteni a következő galopp szezonban az első saját tenyésztésű telivérem.

Mit gondolsz fog változni az életed ezután a kaland után? Hozzásegít a Vágta győzelem céljaid eléréséhez?

Az élet megy tovább, ugyan úgy folytatom tovább, mint eddig. Ám ez a siker sokat lendíthet a karrieremen. Most rengeteg ember ismert meg engem és remélem, hogy ezáltal egyre több lehetőséget kapok majd a galoppon is.

SHARE THIS