/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Champion Chase – Down Royal (videóval)

Írta: Kovács Botond.

Nemrégiben elindult a brit és az ír ugrószezon, és nem kellett sokat várnunk az első felsőházi futamra. Az észak-írországi Down Royalban öt telivér állt starthoz a Champion Chase-ben múlt hétvégén.

Ulster zászlója

Érdekes a Dow Royal-i pálya jogállása. Annak ellenére, hogy az Egyesült Királyság (az állam neve pontosan Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága) területén található, a Racing Ireland, vagyis az ír versenyüzem fennhatósága alá tartozik. Évszázados hagyományokkal rendelkezik a sport a térségben, II. Jakab királyi pátensben rendelkezett a Down Royal Corporation of Horse Breeders (kb. Down Royal-i Lótenyésztő Egylet) megalapításáról 1685-ben. A versenytér megalapítására a XVIII. században került sor, amikor Arthur Hill, Downshire 2. őrgrófja felajánlotta birtokának egy részét futamok rendezése céljára.

Arthur Hill, Downshire 2. őrgrófja

Azóta nincs megállás, folyamatosak a versenyek, amelyek közül a legnagyobb presztízsű a szezon elején futott Champion Chase az ugró szakágban, síkon pedig Ulster Derby (Észak-Ír Derby). Csak a rend kedvéért jegyezzük meg, hogy a Jakab király által alapított egylettől a Merrion Property Group vette át a pálya igazgatását 2019-ben.

A Champion Chase a viszonylag új versenyek közé tartozik, csupán 1999-ben alapították. A Grade 1-es besorolású, három mérföldes (4800 méter) futam során tizenhat erőkifejtés áll az ötéves és idősebb telivérek útjában. (Idén csupán tizennégyet kellett megugrania az indulóknak, mert egy kétszer teljesítendő akadályra úgy esett az alacsony, őszi nap fénye, hogy elvakította volna a lovakat és a lovasokat. A versenyrendező mindenre figyelt!)

Kauto Star

Számos szuperklasszis győzelmét láthatta már a közönség a pályán, Beef or Salmon, Kauto Star, Don Cossack és Road To Respect nevét emeljük ki az illusztris listáról. A legsikeresebb Champion Chase-zsoké Ruby Walsh négy győzelemmel. Idén 116.000 euró pénzdíj várt kiosztásra, amely összegből 73.750 euró ütötte a győztes ló tulajdonosának markát.

Minella Indo

Idén öt telivér vállalta a megmérettetést. A játékosok kedvence Minella Indo (5/4) volt, Henry De Bromhead istállójából, ami nem csoda, hiszen az új szezonban először pályára lépő herélt márciusban remek stílusban nyerte a Cheltenham Gold Cupot, és a szakág új üdvöskéjét, Rachel Blackmore-t szerződtette a viadalra a Barry Maloney tulajdonos. Az öreg Frodon (3/1) sem állt rosszul a bukmékereknél, hiszen a kőkemény, 41 futásából 18 alkalommal nyerő herélt áprilisban az Oaksly Chase megnyerésével zárta az évadot, és remekül telelt, mondanánk egy síkon brillírozó ló esetében, azonban ő remekül nyaralt. Frodon egyebek mellett a King George VI Chase-ben és a Ryanair Chase-ben szerzett elévülhetetlen érdemeket korábban.

Galvin

A 18 versenyéből 11 alkalommal nyerő Galvinban (3/1) is nagyon bíztak a fogadók, ami szintén nem volt meglepő, hiszen október elején szép stílusban nyerte bemelegítésként a Grade 3-as Irish Daily Star Chase-t. A tavalyi Cheltenham Gold Cupban ötödik helyezést szerző és a márciusi Irish Gold Cupban harmadik helyen célba érő, de 2020-ban ugyanezt a futamot elsőként abszolváló Delta Work esélyeit 11/2-re adták a könyvesek. A korelnöknek is nevezhető, tizenegy éves Ravenhill (125/1) az esélytelenek nyugalmával indult. Érdekesség volt, hogy a mezőny összes tagja nyert már versenyt a Chelteham Fesztiválon.

Frodon

A futam visszafogott tempóban indult, Frodon állt az élre, és magabiztosan vezetett, mögötte Minella Indo helyezkedett néhány hosszra. A sorrend a tizenegyedik ugrás után sem változott, azt hihettük, izgalommentes lesz a befutó, ám a tizenkettedik akadály után szempillantás alatt felgyorsultak az események. A leszakadó Ravenhill kivételével az egész mezőny felszaladt Frodonra, és öldöklő küzdelem vette kezdetét. Az utolsó előtti akadályt egyszerre ugrotta Frodon, Galvin és Minella Indo, és egy darabig még fej-fej mellett galoppoztak.

Frodon és Galvin csatája

Az utolsó erőkifejtés előtt Minella Indónak elfogytak a tartalékai, de Frodon és Galvin között még nem dőlt el a verseny. A tizennegyedik akadályt is egyszerre teljesítették, bár utóbbi talán kissé erőtlenebbül. A nagydíj sorsa végül az utolsó métereken dőlt el a Paul Nicholls által idomított Fordon (2012 pher, Nickname – Miss Country, Country Reel) és Bryony Frost javára, akit a végső pillanatig szorongatott Galvin. Nicholls mester ötödik Champion Chase győzelmét ünnepelhette, ezzel ő a verseny legsikeresebb idomárja.

(Kiemelt képünkön II. Jakab angol király látható.)

A verseny az alábbi linkre kattintva megtekinthető:

SHARE THIS