/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Új fejezet Mark Johnston életében

Írta: Kovács Botond.

Charlie és Mark Johnston

Új fejezet nyílt Mark Johnston életében 2022. január 1-jén. A brit idomár fenomén ezentúl fiával, Charlie-val közösen treníroz. Az első siker nem váratott sokat magára.

Mark Johnstont magyar kollégái is személyesen ismerik, hiszen többen részt vehettek a mester 2016 januárjában tartott pozsonyi előadásán. Johnston 1987-ben kapta meg működési engedélyét, és 2021-ig összesen 4868 nyerőt vezethetett vissza a győztesek körébe. A győzelmeket tekintve ő minden idők legsikeresebb brit trénere.

Double Trigger szobra Doncasterben

Legkiválóbb lovai Mister Baileys (Vintage Stakes, Royal Lodge Stakes – 1993, 2000 Guineas – 1994), Shamardal (Vintage Stakes, Dewhurst Stakes – 2004, Poule d’Essai des Paoulains, Prix du Jockey Club, St. James’s Palace Stakes – 2005), Attraction (1000 Guineas, Ír 1000 Guineas, Coronation Stakes, Sun Chariot Stakes – 2004), Matron Stakes (2005), a Doncasterben szobrot kapott Double Trigger (St. Leger Italiano – 1994, Ascot Gold Cup – 1995, Doncaster Cup – 1995, 1995, 1998, Goodwood Cup – 1995, 1997, 1998), Royal Rebel (Ascot Gold Cup – 2001, 2002) és Subjectivist (Ascot Gold Cup – 2021) voltak.

Johnston legsikeresebb éve 2019-ben volt, amikor 249 nyerőt indított. Ugyanebben az évben idomítottjai közel 5.4 millió fontot kerestek.

Munka a Johnston-birtokon

Az Észak-Yorkshire-ben található Johnston-birtokon fantasztikus telivérek készültek és készülnek továbbra is, a különbség csupán annyi, hogy a sikerekben ezentúl Charlie Johnston is osztozik majd. Nagy-Britanniában nemrégiben vezették be a kettős idomítás intézményét, sokan éltek a lehetőséggel, a legismertebb John Gosden, aki Thady fiát vette maga mellé társnak.

Joe Fanning

A két Johnston első közös sikere január 3-án történt Wolverhamptonban egy akár jelentéktelennek is mondható Class 6 hendikepben, a nap mégis örökké emlékezetes marad számukra. Joe Fanning kezében a favorit Golden Sands biztosan verte kilenc kihívóját 1700 méteren. Sok játékos megérezte, hogy valami van a levegőben, mert a ló kurzusa 16/1-ről indult hétfő reggel, de a start pillanatában már 9/4-en állt. Szintén az egykori all-weather-champion ülte a páros Achnamara nevű idomítottját az év első napján, ám akkor ¾ hosszal kikaptak State Legendtől.

Charlie Johnston – A Racing Postból tanult olvasni

– A változás csupán annyi, hogy apámmal közösen vettük át a lot irányítását. Munkamódszereink nem változnak, keresve sem találhattam volna jobb tanítómestert – nyilatkozta Charlie Johnston a futam után. – A családunk életében mindenképpen történelmi esemény volt a mai, végtelenül örülök, hogy részese lehettem, és annak is, hogy nem kellett rá sokat várnunk. Golden Sands volt idén a negyedik futó lovunk. Gyerekkorom óta apám mellett vagyok, mindig idomár akartam lenni. Elárulhatom, hogy hat éves koromban a Racing Postból tanultam olvasni.

Johnstonék új felállásban folytatják, mégsem változtatottak az istálló mottóján: Always Trying (am. mindig próbálkozunk).

SHARE THIS