/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Japan Németországban folytatja

Írta: Kovács Botond.

Ménesbe vonul az utóbb idők egyik leghűségesebb lova, a kiemelkedő sikereket elérő és világutazó Japan.

Japan

A Newsells Park Studban tenyésztett Japan (2016 pm, Galileo – Shastye, Danehill) először yearlingként hívta fel magára a figyelmet, amikor 2017-ben 1.3 millió guinea-ért cserélt gazdát a Tattersall’s októberi Book 1 árverésén. 2018 szeptemberében debütált a Smith- Magnier-Tabor trió reménysége Aidan O’Brien mester idomításából. A curragh-i bemutatkozás nem sikerült túl fényesen, igaz a később Blacktype-versenyekben remekül futó Sydney Opera House és Norway voltak az ellenfelek, de másodikra sikerült kiköszörülni a csorbát, majd év végén Naasban már Group 2-t nyert a következő évi Ír Derby hőse, Sovereign előtt. Itt már látszott, hogy nem akármilyen lóról van szó, a menedzsment az Epsom Derbyt célozta meg vele.

Enable

A Dante Stakesben Telecaster és a csodás Too Darn Hot előtte végzett ugyan, de a kőkemény Nayef Road jócskán mögötte ért célba. Epsomban szoros harmadikként ért célba Anthony Van Dyck és Madhmoon mögött, teljesítményét a szaklap 117-re értékelte. Erre azonban rátett egy lapáttal egy hónap múlva Ascotban a King Edward VII Stakes megnyerésével, és pár hét múlva a Grand Prix de Paris-ban már kevesebb is elég volt a győzelemhez. Élete topjára az International Stakesben ért fel 125-ös képességszámmal, amikor Enable nagy ellenfelét, Crystal Oceant verte fejhosszal a tomboló yorki publikum előtt. Longchamp-ban négy hosszas negyedik lett Waldgeist, Enable és Sottsass mögött a Prix de l’Arc de Triomphe-ban.

Ghaiyyath

A négyéves kampány győzelem nélkül zárult ugyan, mégsem nevezhetjük eredménytelennek. Az Eclipse Stakesben Ghaiyyath és Enable mögött végzett 2 ½ hosszal (ez utóbbitól csupán fejhosszal), a King George VI & Queen Elizabeth Stakesben harmadik lett Enable és Sovereign mögött. (Ez volt minden idők egyik legkisebb King George mezőnye, mindössze ketten mertek kiállni a fantasztikus Enable ellen.)

2021-ben Japan szép stílusban nyerte a chesteri Ormonde Stakest és a leopardstowni Meld Stakest. A tengerentúli kiruccanás miatt sem kell szégyenkeznie, Grade 1 szinten egy második és egy negyedik hely áll neve mellett. Utolsó futására rendkívül stílszerűen a Japan Cupban került sor. A félelmetes ellenfeleket felvonultató mezőnyben nyolcadikként, hat hosszra a Hármas Korona nyerő Contrail mögött ért célba.

Japan – új szerepben

Az idén hatodik életévébe lépő mént a Gestüt Etzean, a Gestüt Fährhoff és két további német magánszemély vásárolta meg a Macusima Maszakival kiegészült coolmore-i triumvirátustól, de csak azzal a feltétellel, hogy eddigi tulajdonosai megőrizhettek egy bizonyos (eddig publikálatlan) tulajdoni hányadot.

Az 1969-ben alapított Gestüt Etzeanban állt a nemrégiben elhunyt Lord Of England, akitől a Német Derby-nyerő Isfahan is származik. (A 2021. évi Német Derby hőse, és a Grosser Preis von Baden második helyezttje, Sisfahan, első évjáratából került ki.) A menedzsment a remek mént kívánja helyettesíteni az új szerzeménnyel. Az élete 22 versenyéből 7 győzelmet arató, 1 második és 4 harmadik helyezést szerző, több mint 2 millió font életnyereménnyel rendelkező Japan idei első szezonjában 11 ezer euróért várja az érdeklődő tenyésztőket.

SHARE THIS