/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Idomári értékelések 2021-ről – Fodor Sándor

Hogyan értékeli a 2021-es szezont? Mi volt a fő célkitűzés? Sikerült elérnie?

A 2021-es szezon volt életem első idomári éve, ennek tükrében azt gondolom az én kis istállóm teljesítménye messze felülmúlta elvárásaimat és azt, amit reméltem. Szerettem volna legalább egy versenyt nyerni a szezonban, túlteljesítettem a célomat.

Van-e olyan ló, aki kellemes meglepetést okozott, húzóerő volt az istálló számára vagy esetleg a vártnál gyengébben teljesített?

Herastias az én húzó lovam, csupa szív, küzdő. Ezt bizonyította 2021-ben a győzelmeivel, helyezéseivel és odaadó futásaival. North Island nagy reménység volt, sajnos messze nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Melyik 2021. évi verseny volt a legemlékezetesebb, illetve melyikre a legbüszkébb?

Természetesen a Totalizatőr hendikepben szerzett első helyezés, remélni sem mertem azt a jó futást.

Mely telivérek fejezték be pályafutásukat?

North Islandra érkezett egy Németországi vásárló, ő ott folytatja pályafutását.

Mi motiválja, mi ad erőt a mindennapokhoz?

A lovaim rengeteg erőt adnak nap mint nap, elnézve őket és együtt dolgozva velük feltöltődöm, ezt követően jobban működik a világ.

Mi a legfontosabb dolog egy idomár számára? Mi a legfontosabb idomári tulajdonság?

Nekem idomárként a lovaim jóléte mindenek előtt való, reggel ők az elsők mielőtt bármihez nyúlok, egész nap a figyelmem központjában vannak, lesem az igényeiket és törekszem a kedvükre tenni, ez meg is látszik rajtuk. A lovakkal kapcsolatos empátia és a türelem nagy erény ebben a szakmában!

Mi szükséges egy sikeres istállóhoz?

Első sorban jó ló, hiszen az csinál idomárt, lovast és istállót.

Jelenleg kik erősítik csapatát?

Tulajdonos idomárként, pár lóval foglalkozhatom csak. Jelenleg csapat nélkül, egyedül végzem a napi feladatokat és a lovaglást is.

Hogyan lehet elkerülni/el kell-e kerülni azt, hogy egy idomár mindig csak a „jól bevált” módszerekhez tartsa magát? Milyen útját látja a fejlődésnek?

Én törekszem arra, hogy saját elképzelésem alapján végezzem a munkát, új dolgokat szívesen használok és nyitott szemmel járom a világot, mivel a régi módszerek a régi időkben a régi lovakkal kapcsolatban működtek ezért én azt gondolom, hogy a változás és az új dolgok kipróbálása természetes része kell legyen ennek a szakmának is.

A világ legjobbjai közül kinek a munkáját, eredményeit figyeli? Mit lehet átültetni, mit sikerült átvenni a kint látott módszerekből?

Adrien o’Brien munkája mindig is kiemelt figyelmet kapott a látószögemben. Illetve németországi tapasztalataim alapján a tréning módszerem hasonló az ott látottakhoz.

Hány lóval indítja az idei szezont? Várhatóak még új lovak?

2022 es évet Herastiassal kezdem, de nincs kizárva az év közbeni állomány bővülés sem.

Mi az előnye/hátránya egy kisebb/nagyobb istállónak?

Előnyként mindenképpen azt emelném ki, hogy sokkal több figyelem jut egy-egy lóra, hátránya, hogy a champion cím megszerzése elég problémás lenne.

Mi az, amit a 2022-es versenyszezonban az előző évtől eltérően csinál majd?

Tekintve, hogy a 2021-es szezon az én szemszögemből kiválóan sikerült, a módszereimen gyökeresen nem változtatok.

Melyik tavalyi kétévese ígérkezik a legeredményesebbnek futások és munkaforma alapján? Van háromévese, aki jó eséllyel indul majd a 100. Magyar Derbyben?

Idomárként nincs, de tulajdonosként van kétévesem, róla egyelőre még nem tudok nyilatkozni. Háromévesem sincs trénerként, de tulajdonosként van. Morning Fire tavaly egyszer futott, akkor biztatóan mozgott, hogy mi lesz belőle az még a jövő zenéje.

Mennyire fokozza az izgalmakat a futam kiemelt összdíjazása?

Természetesen jól megfűszerezte a 100. Magyar Derbyt a jelentősen megemelt  pénzdíjazás, komoly mezőny és komoly verseny van kilátásban, az biztos!

 

Mi a fő cél 2022-ben?

Szeretném tulajdonosidomárként  kinyeri a 3 versenyt, ez fontos cél számomra, tehát 2022-ben egy győzelemmel már elérhetem ezt. Emellett célom, hogy tavalyi eredményeimet megfejeljem egy külföldi győzelemmel is.

 

 

SHARE THIS