/ by /   E-Turf Magazin, Hazai agár hírek / 0 comments

2021 Champion Agara – beszélgetés Petz László tulajdonossal

Springwell Champ (Springwell Dotsy x Superior Product)

Szezonnyitó Nagydíj S0 – I. hely, ideje 16.64
Izsó Lajos Emlékverseny – I. hely, ideje 16.44 – pályacsúcs
Júniusi Trófea – I. hely, ideje 29.07
Kincsem Park Magyar Derby Negyeddöntő – II. hely, ideje 29.18
Kincsem Park Magyar Derby Elődöntő – I. hely, ideje 29.33
Kincsem Park Magyar Derby Döntő – I. hely, ideje 28.78
Legjobb edzés ideje 280m-en: 16.58
Legjobb edzés ideje 480m-en: 28.76

Big Blood Hella (Kengyelfutó Jennifer x Kengyelfutó Magnézium)

Szezonnyitó Nagydíj – IV. hely, ideje 29.67
Izsó Lajos emlékverseny – VI. hely, ideje 29.67
Sprint Bajnokság – IV. hely, ideje 17.15
Legjobb edzés ideje 280m-en: 17.66
Legjobb edzés ideje 480m-en: 29.14

Deerpark Bailey (Laurdella Jane x Kinloch Brae)

Derby Day Sprint Kvalifikáció – IV. hely, ideje 17.78
WGO Nagydíj – VI. hely, ideje 21.73
Lyreen Mover Díj – I. hely, ideje 16.86
Novemberi Trófea – V. hely, ideje 17.61
WGO Bajnokság – VI. hely, ideje 17.49
Legjobb edzés ideje 280m-en: 16.98

Christina Bernath’s Silver Star (Somersby Nana x Christina Bernath’s Dior)

Augusztusi Trófea – V. hely, ideje 17.32
Európa Derby Elődöntő Sprint – III. hely, ideje 17.31
Európa Derby Sprint Consolation – III. hely, ideje 17.21
Legjobb edzés ideje 280m-en: 17.21

A tavaly készült szezonértékelő cikkben beszéltél arról, hogy szeretnél ’21-ben te magad is elkezdeni trénerkedni, illetve, hogy szeretnél komolyan foglalkozni a sporttal. Három saját tréningezésű agárral jöttél végül a Kincsem parki versenyekre, illetve Champ maradt Bernáth Krisztinánál. Hogy sikerült az év ebből a szempontból, hogy értékeled magad, mint tréner az első szezon után, bejöttek az elképzeléseid, elégedett vagy?
Az élettársammal Narcisával együtt dolgozunk az agarakkal és úgy gondolom, hogy mint kezdők, egészen jó úton haladunk. A tavalyi évben követtünk el persze hibákat, de tanulva belőlük megyünk tovább, és idénre már biztosan jobban fogjuk tudni felkészíteni az agarainkat. Persze még nem profi szintre, de annyira biztosan, hogy ne valljunk szégyent. Összességében meg vagyok elégedve, szeretjük nagyon csinálni és mindenképp folytatjuk.

Összesen 11-szer álltál starthoz a három agárral – Big Blood Hella, Christina Bernath’s Silver Star, Deerpark Bailey -, ez nem olyan sok egy egész szezon alatt, jártál közben Isaszegre is, vagy egyéb oka volt, hogy nem jöttél többször?
Hellának nincsen teljesen helyén a feje a versenyzéshez, de úgy gondoltam érdemes megpróbálni azért vele még egy szezont, azonban elég hamar kiderült, hogy nincs túl sok értelme, úgyhogy vele abba is hagytuk a munkát. Idővel visszakerült a volt gazdájához, aki ugyan szeretne majd tenyészteni vele, de az biztos, hogy marad nála öreg korára is.
Szezon alatt hoztuk be Lee-t (Deerpark Bailey) Írországból, viszont szinte ahogy megérkezett be is tüzelt, így nála eleve kiesett egy hosszabb idő, mire pályára tudtuk tenni, Silver Start pedig csak 16 hónapos korától, azaz augusztustól tudtuk versenybe nevezni. Mindkettőjükkel jártunk Isaszegre is versenyezni, ahol Lee az ottani Európa Derby elődöntőn I. helyen végzett 16.75-tel, a döntőben pedig második lett, dacára annak, hogy külső nyulas pályán nevelkedett.

Champ Magyar Derby győztes lett, és egyben az Év Champion Agara – azaz december 20-ig bezárólag ő nyerte a legtöbb nyereményt -, azonban egy sérülés miatt utána abba is kellett hagynia a versenyzést. Hogy van, mi van vele, mennyire épült fel, nyugdíjazni kellett, vagy elengeded még?
Champ teljesen felépült, nagyon vidám, jó kedélyű kutya. Sokat gondolkoztam rajta, hogy elengedjem-e még, de végül mindig oda jutottam, hogy inkább már nem erőltetem, így éli a nyugdíjasok boldog életét és időről időre tenyésztünk vele.

 

A tavalyi interjúban azt mondtad, hogy a Big Blood Hella x Springwell Champ alomból 5 kölyök marad nálatok és hogy idén, 2022-ben szeretnéd már hozni őket is a pályára. Áll ez a terv továbbra is, jössz mind az öttel?
Összesen 12 kiskutya született ebből az alomból és végül csak ketten maradtak nálunk az ötből, a másik háromnak is jó lett gazdája, és mind olyanhoz kerültek – egy itt Romániában, kettő Magyarországon -, akik terveznek jönni versenyezni is. Az egész alomból összeségében, ha minden igaz, heten fognak majd pályára járni.

Mi lett a másik két alommal, amiről beszéltél, maradtak meg onnan is kölykök?
A Bloody Mary x Christina Bernath’s Magic alomból egy szuka maradt nálam, ő szintén jön már idén. A Kengyelfutó Iowa x Champ alomból viszont sajnos akkor nem maradtak meg a kölykök, de most egy pár hete megpróbáltuk újra, reméljük ez alkalommal már minden rendben lesz.

Említetted tavaly, hogy szeretnél egy angol vagy ír import szukát behozni tenyésztési céllal, lett ebből valami?
Igen sikerült, ő Lee, akit elsősorban ezzel a céllal vettem meg. Nyár közepére várjuk a következő tüzelését, melyre már el is készült Joes Cody-val az alomterv.

Kezdő verseny agarasként mi az alapvető tenyésztési célod, mi szerint választod ki a szülőket?
Szeretnék egy profi szintű tenyésztésre ráállni, amiben nem elsősorban a magyarországi vonalakat vinném tovább, hanem Írországból behozott szukákat szeretnék amerikai és ausztrál kanokkal fedeztetni. A kiválasztásnál figyelem a szülőket, a vérvonalakat, illetve az adott kant is, hogy milyen időket futott, milyen eredményeket ért el. A szukáknál azt gondolom, hogy a kiválasztott anya agárnak nem feltétlenül kell kimagasló teljesítményt nyújtania, attól még örökíthet nagyon jól, itt is a vérvonal a legfontosabb szerintem. Emiatt is várom nagyon a Lee x Joes Cody almot, mert az alomterv alapján, amit csináltunk, nagyon komoly kiskutyák fognak születni.

Ezen az almon kívül van még terved az idei évre?
Ahogy fentebb említettem a Champ x Iowa almot megpróbáltuk újra pár hete, illetve nem sokkal előtte fedeztük be Somersby Suzy-t szintén Champpel. Több almot nem tervezek idénre.

Miért hozol le egyszerre ennyi almot? Nem aggódsz amiatt, hogy minden kölyöknek találsz-e megfelelő helyet?
A fő oka az, hogy itt Romániában nagyon nagy szükség van a törzskönyves agarakra, mert nagyon sokan szeretnének átállni a vadászatról pálya versenyzésre, aminek én nagyon örülök és ebben szeretnék a segítségükre lenni, egyrészt azzal, hogy tenyésztek, másrészt pedig azzal, hogy terveim között szerepel egy belső nyulas pálya építése itt nálunk.

Mit lehet tudni erről a tervedről?
Leadtunk már egy igénylést a börvelyi Polgármesteri Hivatalba, miszerint egy 2 hektáros területet szeretnénk kibérelni 49 évre, ahol egy olyan agro turisztikai központot szeretnék csinálni, mely alapvetően az agárról és az agárversenyzésről szólna, a pályán kívül étkezdékkel, teraszokkal, pihenő faházakkal. Úgy látom, hogy nagy igény lenne egy ilyenre Romániában, egyrészt mert rengeteg agár van, másrészt pedig azért, mert nagy álmom, hogy a rapsic agarasokat átcsábítsam a verseny szférába.

Ettől függetlenül továbbra is tervezel-terveztek majd átjárni hozzánk is versenyezni?
Természetesen, ugyan úgy akarunk majd jönni Magyarországra is megmérettetni az agarainkat. Az, hogy lesz egy pálya itt is, másokat is sarkallhat a versenyzésre, illetve a minőségi tenyésztésre, ami mindenképp jót tenne a sportnak, hiszen minél változatosabb az állomány, annál izgalmasabb versenyeket lehet rendezni. Terveim között szerepel az is, hogy idővel létrehozzak egy egyesületet szponzorokkal arra az eshetőségre, ha születnek nálunk olyan kutyák, akikkel meg lehetne mérettetni magunkat Angliában vagy Írországban.

Az előző cikkből tudjuk, hogy vannak magyar agaraid és galgoid is. Angol agár mennyi van most nálad?
15 angol agaram van, 7 fiatal és 8 felnőtt. Az idei szezonra 4 agárral készülök, de lehet, hogy be fogok hozni még egy versenykutyát Írországból.

Gondolom Champ-en kívül most még nincsenek nálad versenyzésből kiöregedett agarak, de idővel biztos lesznek. Velük mi az elképzelésed a jövőre nézve?
Valóban nincsenek most még nálam kiöregedett agarak. A későbbiket nézve mindenképp olyan helyre szeretném majd adni őket, ahol kedvencként tartják és nem vadásznak velük. Van kapcsolatrendszerem itt is és Magyarországon is, úgyhogy nem tartok attól, hogy ne találnék majd megfelelő gazdit mindenkinek.

Végül, de messze nem utolsó sorban milyen érzés az Év Champion Agara tulajdonosának lenni, aki a Magyar Derby győzelem mellett még a 280m-es pályacsúcs tartó is egyben?
Nagyon nagy boldogság, hiszen Magyar Derby győztesnek lenni lehet, hogy csak egyszer adódik az ember életében. Hogy a jövő mit hoz, azt senki nem tudja, de ami már megvan annak nagyon örülünk, óriási élmény minden cím és teljesítmény amit elért, köszönjük szépen mindenkinek, aki szurkolt Champnek!

SHARE THIS