/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Idomári értékelések 2021-ről – Zaláné Nyulasi Fruzsina

Shy Boy

Zaláné Nyulasi Fruzsina (Kakucs)

Hogyan értékeli a 2021-es szezont? Három idősebb lóval indultunk neki a 2021-es szezonnak, viszont rengeteg háromévesünk volt, akik közül Shy Boy megnyerte a derbyt, ami mindenki álma.

Mi volt a fő célkitűzés? Sikerült elérnie?
Minél több verseny nyerése volt a cél, azonban kissé vegyes érzelmekkel vagyok a 21-es évről, mivel a győzelmek mellett rengetek 2-3 helyezésünk volt.

Van-e olyan ló, aki kellemes meglepetést okozott, húzóerő volt az istálló számára vagy esetleg a vártnál gyengébben teljesített?
Streif szerintem idén halványabb volt, benne mindenképp több van. Húzóerő mindenképp: Shy Boy, Binabik, Chin Chin, Down Under, és Stone Sober aki sajnos a derby-napon megsérült.

Melyik 2021. évi verseny volt a legemlékezetesebb, illetve melyikre a legbüszkébb? Egyértelmű, hogy mindenki álma a Magyar Derby. A Kisbér Díj és a Szent István Díj is nagy büszkeséggel tölt el, de minden győzelemre szívesen emlékszem vissza.

Mely telivérek fejezték be pályafutásukat?
Somewhere, Liquidator és Arc.

Mi motiválja, mi ad erőt a mindennapokhoz?
Hogy a legjobbak legyünk, minél több versenyt nyerjünk.

Chin Chin

Mi a legfontosabb dolog egy idomár számára?
Lovai számára megtalálni a megfelelő versenyeket, képességeikhez mérten kihozni belőlük a maximumot. Ideális környezetet teremteni ló és lovas számára az optimális felkészüléshez.


Mi a legfontosabb idomári tulajdonság?
A türelem.

Mi szükséges egy sikeres istállóhoz?
Pénz, szakértelem és egy jó csapat.

Hogyan választja ki a csapatot, akivel dolgozni szeretne? Jelenleg kik erősítik csapatát?
A lehetőségek sajnos korlátozottak. Az alkalmazottak sokszor egymást szelektálják, mert nem mindenki szeret a másikkal együtt dolgozni. Akik jelenleg itt erősítik a munkánkat: Nagy Tamás, Hrubos Boróka, Gálik Laura, Siller Kitti és Vámos Mercédesz.

Hogyan lehet elkerülni/el kell-e kerülni azt, hogy egy idomár mindig csak a „jól bevált” módszerekhez tartsa magát? Milyen útját látja a fejlődésnek?
Mi a jól bevált módszer? Nem lehet egy kaptafára trenírozni harmincöt különböző lovat.

Down Under

Hány lóval indítja az idei szezont? Várhatóak még új lovak?
Január elején érkezett az utolsó három lovunk, harminchárom lóval indulunk. Van egy-két pihenő lovunk, akik visszatérése még kérdéses.

Mi az előnye/hátránya egy kisebb/nagyobb istállónak?
Nekünk maximálisan harmincnégy bokszunk van, ennél több lovat nem tudunk fogadni, így mindig át kell gondolni, hogy melyik lovak maradjanak melyiket szelektáljuk. Szerencsére amióta Kakucson trenírozunk mindig telt házzal működünk. Visszatérve: nagy istálló, sok ló, sok tulajdonos, több esély arra, hogy jó lovak álljanak az istállóba. Hátránya: nehéz ennyi hozzáértő szakembert találni. Kis istállónál könnyebben található szakember, de kevesebb a lehetőség.

Mi az, amit a 2022-es versenyszezonban az előző évtől eltérően csinál majd?
Mindent. Bár ez csak tréfa.

Melyik tavalyi kétévese ígérkezik a legeredményesebbnek futások és munkaforma alapján? Van háromévese aki jó eséllyel indul majd a 100. Magyar Derbyben?
Ezt megtartanám magamnak, mivel kimagasló kétévesünk nem volt, de van három-négy reménység, de majd a sors eldönti.

Stone Sober

Mennyire fokozza az izgalmakat a futam kiemelt összdíjazása?
A tulajdonosok beszélnek róla, nagy a mozgolódás.

Mi a fő cél 2022-ben?
Megnyerni mindent.

A világ legjobbjai közül kinek a munkáját, eredményeit figyeli? Mit lehet átültetni, mit sikerült átvenni a kint látott módszerekből?
Több évig dolgoztunk kint férjemmel, Zala Csabával Angliában, amit ott láttunk, tanultunk azt beleültettük a módszerünkbe, folyamatosan figyelemmel kísérjük a külföldi versenyeket, és itthon mindig kísérletezünk új szisztémákkal.

A versenyszervező által az elmúlt években bevezetett plusz juttatást, amit az életpályamodell biztosít a szakma számára, mire fordította?
Sajnos azt kell mondanom, hogy a fennmaradásra.

Mivel fejlesztette az istállóját és az istállóban dolgozók munkakörülményeit?
Folyamatos fejlesztések vannak, ősszel térköves burkolatot kapott az egyik istálló előtti terület. Mivel saját istállóval rendelkezünk így a bokszok, pálya karámok is folyamatos karbantartást igényelnek.

Binabik

Hány lóval készül az idei szezonra, milyen az összetételűek? Várhatóak még új lovak?
Nem várunk már új érkezőket, harminchárom lovunkból vegyesen lesz idős, hároméves és kétéves tréningben.

Mióta van a sportban? Mi motiválja és erősít ennyi év után a mindennapokban? 2004-ben kerültem Alagra mint amatőr, hivatalosan 2009-ben Angliában lett galopp istállóban munkám, azóta foglalkozom galopp lovakkal, tehát majdnem tizennyolc éve dolgozom telivérekkel. Fő motivációm, hogy minden lóból kihozzuk a legjobbat, és ezzel mi is a legjobbak legyünk.

SHARE THIS