Érdekességek a svéd versenyüzemből

Fordítás a viarsporten.se oldal cikkéből.

Patrick Hedqvist egy Svédországban élő és dolgozó patkolókovács, aki B-kategóriás tréneri engedéllyel is rendelkezik, aki nem mellesleg 2018-ban az Ügető Tenyésztők Országos Egyesületének köszönhetően továbbképzést tartott patkolókovács témában, és többek közt bemutató patkolást is végzett. Patrick 2000 óta dolgozik patkolókovácsként, ami azt jelenti, hogy eddig több, mint 25 000 lovat patkolt meg élete során (sok ebből a világhírű, Stig H Johansson idomítottjai közül volt). Ezen tények tudatában, egy igen tapasztalt és nagy tudással rendelkező patkolókovácsot kérdeztünk milyen tanácsokkal, tippekkel tudná ellátni a szakembereket télire.

Patrickről tudni kell, hogy a hete általában igen mozgalmas, hiszen három napot tölt patkolással, két napot tanít a strömsholmi lovas iskolában, a többi szabadidejében pedig az otthoni farmján lévő hét lovat tréningezi, a családja segítségével. Öt ügető lóval (csikó kortól 4 évesig) és két hátaslóval dolgoznak, velük készülnek a versenyekre. „Természetesen nagy álmunk, hogy egyszer majd Solvallán is versenyezzünk velük!” – nyilatkozta mosolyogva  Patrick.

Patkolókovácsként sok lovat és azok karrierjének változásait élte meg, így abszolút egyetért azzal a szabályozással, hogy decembertől februárig bevezették Svédországban, hogy nem futhatnak az ügetők patkó nélkül, illetve a kvalifikációs és kétéves versenyekben is tilalom van a patkó nélküli futtatásra, azonban utóbbi, már egész évre vonatkozik.

Véleménye szerint általánosságban havonta kell a lovat megpakolni, de a téli időszakban ezt lehet sűrűbben is. Sokan tréningek során is patkóban dolgoznak a lóval. Ő azt vallja, hogy a ló jóléte a legfontosabb, hiszen ebből indul ki minden, ettől függ a teljesítőképessége, ezért mindig egyeztett a ló ápolójával, trénerével, tulajdonosával, hogyan viselkedik, milyen állapotban van ló, amivel éppen dolgozik.
„Az idősebb lovak természetesen „kisebb” figyelemmel is beérik, míg a fiatalokon rengeteget kell dolgozni és ezáltal változtatni a patkoláson… Sokat lehet befolyásolni az egyensúlyozással, és patkolókovácsként szerintem érdekfeszítő ezt látni, hogy az ügetés mennyit tesz és mennyire innovatív. Mint mondtam, az alapgondolat mindig a fenntarthatóság, az, hogy a ló jól érezze magát, és látni, hogy az egyensúlyozással mennyit tudunk befolyásolni ló mozgásán. Nagyon szeretném ezt az üzenetet átadni, hiszen nagyon fontos, hogy az egyensúlyozással óriási mértékben lehet változtatni a ló mozgásképének egészén.” – mondta Patrick.

Patrick adott pár tippet az ügetősport szakembereinek a téli időszakra:

  • Amennyire csak lehet, kerüljék a patkó nélküli tréningezést és versenyzést
  • Rendszeres időközönkét ellenőrizze a patkók állapotát, hiszen télen sokkal könnyebben kaphat nyomást, sérülést a pata.
Patrick Hedqvist patkolókovács

 

 

A kép a travsport.se oldaláról került felhasználásra.

SHARE THIS