/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Baaeed a csúcsról vonul ménesbe (videóval)

Írta: Kovács Botond.

Baaeed

Az északi féltekén már többé-kevésbé múltidőben beszélhetünk az idei galoppszezonról. Természetesen jó néhány országban tartanak még síkversenyeket, de a nagydíjakat már lefutották, a komoly izgalmak felkerültek a turf-történelem lapjaira. A világ lélegzetvisszafojtva figyelte Baaeed (2018 pm, Sea The Stars – Aghareed, King Mambo) szereplését, és ugyan a veretlenség megőrzése nem sikerült, a csodás mén tíz győzelem és egy negyedik helyezés után vonul ménesbe. Az alábbiakban a világ jelenleg legjobbjának tartott, 135-ös ratingre értékelt telivéréről lesz szó.

Hamdan bin Rasid Al Maktoum sejk

A brit tenyésztésű Baaeedot (e. bájid) a Shadwell Estate Comapny Ltd. tenyésztette, amely a néhai Hamdan Al Maktoum sejk tulajdona volt. Hamdan sejk nyugodt, béketűrő ember hírében állt. Cseppet sem érdekelte, hogy öccse, Mohamed sejk örökölte a szuper gazdag sivatagi miniállam trónját, pedig bátyjával Maktoum sejkkel bőven lett volna pénze és nyilván alkalma is egy jó kis puccsra, ami korántsem ritka a világ azon fertályán. A mi sejkünk beérte azzal, hogy 1971 és 2021 között, tehát ötven esztendőn át, az Egyesült Arab Emírségek pénzügy és ipari minisztériumát irányította, valamint az OPEC-ben és a Nemzetközi Valutaalapban (IMF) hazája delegációját vezette. Az államügyek mellett bőven maradt ideje, hogy legfőbb szenvedélyének a lótenyésztésnek és lóversenyzésnek hódoljon.

Hamdan sejk, Willie Carson és Nashwan

1981-ben alapította versenyistállóját, a Shadewell Racinget Nagy-Britanniában, majd egyre több pénzt fektetett telivérekbe Írországban és az Egyesült Államokban is. A Shadwell Estates (am. Shadwell birtokok) a brit Nunnery Stud, Melton Stud, Snarehill Stud, Salsabil Stud, Elmswell Park Stud, Beech Stud, az ír Derrinstown Stud és az amerikai Shadwell Farm összessége. Külön kötetben lehetne felsorolnunk a legjobb lovakat, most csupán Nashwan (2000 Guineas, Epsom Derby, King George & Queen Elizabeth Stakes – 1989), Salsabil (1000 Guineas, Epsom Oaks, Ír Derby – 1990), Erhaab (Epsom Derby – 1994), Nayef (Champion Stakes – 2001, International Stakes – 2002, Prince Of Wales’s Stakes – 2003) és Tagroodah (Epsom Oaks, King George & Queen Elizabeth Stakes – 2014) nevét említjük, a sor szinte végtelen.

Hukum – mint két tojás

Ehhez az exkluzív társasághoz csatlakozott Baaeed. Nevének jelentése (am. licit, árajánlat) azért érdekes, mert egykori tulajdonosának esze ágába sem jutott értékesíteni, türelmesen megvárta, amíg a Newmarket határában idomító William Haggas mester háromévesen először pályára küldi a pej, jegytelen mént, aki apja, a szuperklasszis Sea The Stars nyolcadik évjáratából származik, és a szintén a sejk által Amerikában tenyésztett, de Franciaországban versenyző, és Listed-nyerő anyja harmadik csikója. Nagy várakozás előzte meg az első futást, hiszen Baaeed teljes testvére Hukum már egy-egy magabiztos Listed és Group 3-as győzelemmel rendelkezett mire öccse is megtudta miért kapja az abrakot (Hukum később tovább erősödött, több Group 3, egy Group 2 és a felsőházi Coronation Stakes trófeája is hozzá került). További érdekesség, hogy az első csikó Kasbaan nem váltotta be a sejk reményeit, ezért először egy newmarketi horses-in-training árverésen próbált tőle szabadulni, de csak másodjára sikerült 20 ezer guinea-ért. Ezután a ló többször gazdát cserélt, versenykarrierjét, 18 futásból elért három győzelemmel és alig 68 ezer font életnyereménnyel zárta.

Hessza sejka, Baaeed és William Haggas

Hukum teljesítménye alapján azonban Baaeedot nagy reményekkel küldték először pályára 2021 júniusában Leicester (e. leszter) városában, és nem csalódott a csapat. A sors furcsa fintora, hogy a telivéreire milliárdokat költő sejk nem láthatta egyik legkitűnőbb neveltje első futását, mert márciusban elhunyt. A negyedik kategóriájú, tizennégy lovat felvonultató nyeretlen versenyben, mérföldön, 6/1-es odds mellett aratott sikernek a mesés örökséget és a telivérbirodalom egy jelentős részét átvevő, szenvedélyes turf-rajongó Hessza sejka, örülhetett, és egész biztosan elmorzsolt egy könnyet szeme sarkából apjára gondolva. Alig két hét múlva Haggas mester már hazai pályán indította Baaeedot szintén mérföldön és szintén Dane O’Neill-lel, de már 4/6-os favoritként.

Jim Crowley

Újabb siker született, amelynek az akkor már közel 1800 győzelemnél tartó ír Dane is örült egy darabig, de valószínűleg nem volt őszinte a mosolya, amikor 2021 júliusában már az istálló első lovasa, a 2016. évi champion Jim Crowley kapott lehetőséget. (Megemlítjük Crowley-val kapcsolatban, hogy pályáját amatőrként kezdte síkon, majd az ugró szakágban brillírozva közel háromszáz győzelmet szerzett.) Az ascoti születésű Jim kezében repült Baaeed, és négy hosszal nyerte a Sir Henry Cecil Stakest, amelyben az óvatos bukmékerek már csupán 10/11-en merték jegyezni. „Tehetséges lónak tűnik, van szpídje, és a pedigréje ugyan arra predesztinálja, hogy hosszabbra is jól fusson, de nem hiszem, hogy megpróbáljuk. Majd meglátjuk, nem kapkodunk.”

Order Of Australia – Ausztrália Rendje

Logikus lépés volt a július végi goodwoodi Group 3-as Thoroughbred Stakes, és az ismét mérföldön bemutatott parádés szereplés után, a szeptemberi Group 1-es Prix du Moulin de Longchamp volt a legcsábítóbb ambíció, még akkor is, ha kissé kockázatosnak tűnt. Egykettőre kiderült, hogy megérte átruccanni a Csatorna túloldalára. A távspecialistákból álló mezőny (Order Of Australia, Victor Ludorum, Snow Lantern, Novemba, Lope Y Fernandez) kénytelen volt behódolni az egyre fényesebben ragyogó sztár előtt. Baaeed az Ascotban futott Group 1-es Queen Elizabeth II Stakesben állt élete addigi legnagyobb kihívása előtt az év végén. Egy makulátlan eredménnyel végigküzdött, kőkemény szezon után a világ legjobb mérföldes lova Palace Pier és a világ legjobb zsokéja Frankie Dettori kentrézett ki a startgéphez mellette, de ott volt a mindig csúcsformában lévő Alcohol Free Oisin Murphyvel és a csodás Mother Earth is Ryan Moore irányítása alatt. A könyvesek a négyéves Palace Piert (6/4) tartották esélyesebbnek, lovunkat már dupla pénzért játszhatták a fogadók.

Hamdan sejk, a trónörökös unokaöcs

Az egyenesre futott 1600 méteres nagydíjban Hamdan sejk lova pazar teljesítményt és hátborzongató finist produkálva, nyakhosszal megverte Hamdan sejk lovát. Nem figyelmetlenség történt, a néhai Hamdan sejk unokaöccse az ifjú trónörökös Hamdan sejk, Mohamed sejk fia volt Palace Pier futtatója. (A futam videóját írásunk végén megtalálhatják.) A szezon végén Baaeed a német Torquator Tasso (Grosser Preis von Baden, Prix de l’Arc de Triomphe – 2021) és az ausztrál tenyésztésű, de Hongkongban versenyző Golden Sixtyvel (Hong Kong Mile – 2020, 2021, Hong Kong Gold Cup – 2021, Champions Mile – 2021, 2022) fej-fej mellett hatodik helyen végzett a World’s Best Racehorse Rankingen 125-ös képességszámmal.

Group 1-es győzelmi sorozat

Baaeed ezután téli pihenőre vonult, kétszáztíz napig regenerálódott és készült, majd a Group 1-es Lockinge Stakesben lépett ismét pályára. Mondanunk sem kell, újabb győzelem született, és a diadalmenet tovább folytatódott. A szintén a legmagasabb kategóriában futott ascoti Queen Anne Stakes, a goodwoodi Sussex Stakes (e két nagydíjban már csak 1/6-on merték jegyezni a pénzüket féltő bukmékerek) és a yorki International Stakes trófeáját is begyűjtötte, ez utóbbit a remek Mishriff előtt. Az International azért volt rendhagyó, mert az addigi 1600 méteres távok után a klasszis mén 2100 méteren is bizonyított. Ekkor felreppentek a hírek, hogy a menedzsment kacérkodik a másfél mérföldes Prix de l’Arc de Triomphe-fal, de ebből végül nem lett semmi. A nagy francia viadal helyett a 2000 méteres ascoti Champion Stakes felé vették az irányt, és már a futam előtt bejelentették, hogy az lesz a ló utolsó futása.

Kurifuji

Ma már tudjuk, nem sikerült a 11/11. Ha sikerült volna, Baaeed elfoglalta volna helyét azon a listán, amelyet Kincsem vezet 54 győzelemmel, Black Caviar 25/25 és Peppers Pride 19/19 előtt. Talán már sokan ott láttuk nevét a tizenegy versenyéből mindet megnyerő brit Goldfinger (1764 pm, Snap – Blank mare) és a japán Kurifuji (1940 sk, Tournesol – Kenfuji) mellett, ám ez csupán illúzió marad.

A Champion Stakesben meglepetésre a 10/1-es kurzussal rendelkező Bay Bridge diadalmaskodott Sir Michael Stoute istállójából az Epsom Derbyt és a King George VI & Queen Elizabeth Stakest megnyerő Adayar, valamint a szép sikereket elérő tréningtárs, My Prospero előtt. Baaeednak a negyedik helyezés jutott 1 ¾ hosszra a nyerőtől a kilenclovas mezőnyben.

Az angol nyelvű sajtóban Brilliant Baaeedként emlegetett mén hat Group 1-es nagydíj és közel 2.69 millió font (1.27 milliárd forint) megnyerése után boldogan éli majd mindennapjait a Nunnery Studban, ahol első szezonjában 80 ezer font fedeztetési díjról állítanak ki számlát az érdeklődő kancák tulajdonosainak. Baaeed a csúcson hagyta abba még akkor is, ha nem jött össze a tizenegyedik győzelem. A hároméves és idősebb lovakat listázó World’s Best Racehorse Ranking 2022. november 6-án a legjobb gyepen futó telivérként értékelte 135-ös képességszámmal az ausztrál Vadeni (125) előtt. A teljes képhez hozzátartozik, hogy idén Flightline-t tartotta legmagasabbra a WBRR, de mivel ő mindig homokon versenyzett, megengedhetjük magunknak, hogy Baaeedot tekintjük a legjobbnak a zöld gyepen.

 

SHARE THIS