/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Csillagászati árak és rekordok Newmarketben (videóval)

Írta: Kovács Botond.

Nagyon komolyan elszabadultak az árak Nyugat-Európában. A megállapítás nemcsak az üzemanyagra, a földgázra és a normális élethez szükséges sok minden másra igaz, hanem a versenylovakra is. Legutóbb a Tattersall’s november végi négynapos árverés bizonyosodhattunk meg róla, hogy elég sokakat nem érint a világot felforgató háború, egyre több pénzt költenek telivérekre.

Richard Tattersall, az alapító atya

A statisztikákat átnézve azt látjuk, hogy 4 nap alatt 1061 kancát vezettek fel, és közülük 690 cserélt gazdát 83,831.200 guinea értékben, vagyis közel 42 milliárd forintért. A rekord forgalom 30%-kal volt magasabb, mint a tavalyi, és 16%-kal több, mint az addigi legjobb eredmény 2017-ben (csak a kanca árverésről beszélünk). Megjegyezzük, hogy az év végén rendezett választott és éves csikó aukciók forgalma 120,587.750 guinea (60.2 milliárd forint) volt, ami 22%-os növekedést mutat az eddigiekhez képest. Mindennek megfelelően a Tatersall’s éves forgalma meghaladta a 400 millió guinea-t (új rekord a 2017. évi 331 millió után), vagyis közel 200 milliárd forintot. Szédítő magasságok. E ponton jegyezzük azt is, hogy a decimális rendszer (1 font = 100 penny) 1971. évi bevezetése után megmaradt a guinea elszámolás a telivérkereskedelemben, hogy az árverező az 1 font 5 pennyt érő guinea-ből könnyebben lecsíphesse a maga 5 pennys hasznát. Könnyen kiszámolható tehát, hogy a Tattersall’s idei nyeresége adózás előtt kb. 10 milliárd forintnak megfelelő font sterling lesz.

A kancaárverésen 117.417 guinea volt az átlagár, a medián pedig 32.000 guinea-re rúgott. (A szakma mediánnak nevezi az árat, amely felett és alatt ugyanannyi eladott ló szerepel. Ez esetben tehát 307 ló volt drágább és 307 olcsóbb, mint a középen álló 32.000 guinea-be kerülő kanca.)

Sceptre és Sievier

Az árverés fénypontjainak az ún. Sceptre Sessionsbe választott kancák számítottak, összesen 91-en, akik közül 71-et értékesítettek. Sceptre (1899 pk, Persimmon – Ornament, Bend Or) volt a XX. század legkitűnőbb brit kancája, az egyetlen telivér a történelemben, aki négy klasszikus versenyt nyert (2000 Guineas, 1000 Guineas, Epsom Oaks, St. Leger – 1902). Egyébként Sceptre-t a Tattersall’s árverésén vásárolta 10 ezer guinea-ért kalandos életű, bohém tulajdonos idomárja, Robert Sievier.

Alcohol Free

A aukció idei rekordot döntött. A remek versenyeredményekkel rendelkező Alcohol Free (2018 pk, No Nay Never – Plying, Hard Spun) felvezetésekor 5.4 millió guinea-nél koppant a kalapács. Az ír tenyésztésű telivért a Goff’s adta el yearligként 40 ezer euróért, ami kifejezettem alacsony árnak mondható annak ismeretében, hogy kétévesen megnyerte a Group 1-es Chevely Park Stakes, háromévesen a szintén felsőházi Coronation Stakest Ascotban és Sussex Stakest Goodwoodban, és 2022-re is jutott nagy győzelem a newmarketi July Cupban. A kanca 1200 méter és mérföld között a legjobbak közé került, 15 futásából 6 győzelem 1 második és 3 harmadik helyezés a mérleg, 1.5 millió font össznyeremény mellett. Ha igazak a hírek, Alcohol Free tréningben marad, és Ausztráliában folytatja dicsőséges karrierjét.

Gan Teorainn

Repkedtek azonban a milliók a rekorder előtt és után is. Egy millióért kelt el a csupán egy nyeretlent behúzó és a Prix Marcel Boussac – Criterium des Pouliches-ban második helyet szerző francia Gan Teorainn (2020 sk, Saxon Warrior – Dance Troupe, Rainbow Quest), az idén Pretty Polly Stakest nyerő ír La Petite Coco (2018 pk, Ruler Of The World – La Petite Virginia, Königstiger), a szintén idei Pretty Polly harmadik helyéről visszamázsálási problémák miatt diszkvalifikált Rosscarbery (2018 pk, Sea The Stars – Rose Rized, Authorized), aki nyeregetett ugyan kisebb ír pályákon, és van két Group 3-as sikere is (Munster Oaks Stakes, Stanerra Stakes), de a legfelső szinten csupán második tudott lenni a deauville-i Prix Jean Romanet-ban.

Desert Crown

Az Emily Rothschild által tenyésztett Listed és Group 3-nyerő (Radley Satkes, Valiant Stakes) Jumlyt (2019 pk, Gleneagles – Thistle Bird, Selkirk) 1.25 millióért vásárolta meg John Magnier fia, Michael Vincent és Adian O’Brien fia, Joseph Patrick. A négy futásából két győzelme ellenére Group 3-as nagydíjban csupán egyszer harmadik helyen végző Love Is You (2018 pk, Kingman – Fallen For You, Dansili) valamilyen rejtélyes oknál fogva 1.4 millió guinea-t ért a Godolphinnak. A már régóta ménesben álló, és három kisebb versenyből mindössze egyet megnyerő Desert Berry (2009 pk, Green Desert – Foreign Language, Distant View) 1.9 millióért került Írországba, a Magnier-birodalomba. Az összeg első hallásra óriásinak tűnik, bár már inkább kifejezetten barátinak, ha tudjuk, hogy a kanca az idei Epsom Derby győztesének, a 3/3-as veretlenségi mutatóját tartó, de a nagy győzelem óta egyszer sem látott Desert Crown anyja. Ő adta a Hongkongban nagydíjban jeleskedő Flying Thundert is.

Pearls Galore

Egy névtelen vásárló 2 milliót fizetett Ville De Grace-ért (2018 pk, Le Havre – Archangel Gabriel, Arch), aki Listedet és Group 3-at is nyert, és rendre jó helyezéseket szerzett Black Type-versenyekben, így 11 futásból 3 győzelem, 2 második és 3 harmadik helyezés elérése után folytatja pályafutását. Pearls Galore (2017 pk, Invincible Spirit – Pearl Banks, Pivotal) az idei Matron Stakesben aratta karrierje legnagyobb sikerét. Előtte sem panaszkodhatott futtatója, a francia Haras de Saint Pair, hiszen bővelkedtek az kiváló eredményekben BlackType-szinten (Listed: Heritage Stakes, Group 3: Brownstown Stakes, Fairy Bridge Stakes, Group 2: Lanwades Stud Stakes), így amikor csak 2.1 milliót ajánlottak a lóért, jobbnak látták, ha visszavásárolják.

Tranquil Lady

A Joseph O’Briennél idomításban álló Tranquil Lady (2019 sk, Australia – Repose, Quiet American) először választott csikóként került a Goff’s árverezőcsarnokába, de nem ajánlottak érte egy huncut centet sem. Yearlingként azonban kiköszörülte a csorbát a Goff’s Orbyn, ahol 160 ezer euróért vásárolta futtatója, aki nem csinált nagy üzletet, mert ugyan Group 3-as szinten behúzták az naasi Blue Wind Stakes és a Saint-Cloud-i Prix de Florét, de összesen alig 100 fontot keresett lova két év alatt. A tartás és egyéb járulékos költségek azonban bőven megtérültek, amikor a Godolphin 2.7 millió guinea-t fizetett a kancáért.

Saffron Beach

A China Horse Club International Ltd. által tenyésztett, választott csikó korában 55 ezer euróért megvásárolt és a yearlingként kétszer a kutyának sem kellő, a háromévesen első futása előtt horses-in-trainingben is gazdátlanul maradó Saffron Beach (2018 sk, New Bay – Falling Petals, Raven’s Pass) szintén csillagászati áron került új istállóba, egész pontosan a szaúdi kézben lévő Najd Studhoz. 2020 júliusában azt gondolták Sangsterék, hogy nyakukon maradt egy ló, és jobb ötletük nem lévén megfuttatták Newmarketben egy 1400 méteres nyeretlen versenyben, amit 12/1-es kurzus mellett négy és fél hosszal megnyert. Mivel nem volt mit vesztenie, legközelebb már a Group 3-as Oh So Sharp Stakesben indította lovát Jane Chapple-Hyam, és nem csalódott, mert ezt a futamot is megnyerte a kanca. Évre rá egy hosszal kapott ki Mother Earth-től az 1000 Guineas-ben, és lemaradt ugyan az Epsom Oaksban, de a Group 3-as Atlanta Stakest már könnyen nyerte, és hamar meglett az első Group 1-es siker is a Sun Chariot Stakesben. Idén a Group 2-es Duke of Cambridge Stakest nyerte Ascotban, és a deauville-i Prix Rothschildet Group 1-es kategóriában. A leopardstowni Matron Stakesben a már említett Pearls Galore verte meg három hosszal. Ha azt nézzük, hogy 13 futás után 6 győzelem és 3 második helyezés a szaldó, és hozzávesszük, hogy mindezzel több mint 805 ezer fontot keresett lovunk, valamint ha az egészhez hozzácsapjuk azt a 3.6 milliócskát, amiért elkelt, bátran kijelenthetjük, alaposan kitett magáért ahhoz képest, hogy senki sem bízott benne a kezdetek kezdetén. Szakmai berkekben azt suttogják, hogy a Saudi Cupon látjuk legközelebb Saffron Beach-et.

Visszatérve Alcohol Freere zárásként elmondjuk, hogy nem ő az európai rekorder kanca, hanem Marsha (2013 pk, Acclamaiton – Marlinka, Marju), aki egy káprázatos versenykarrier után amelyben Prix de l’Abbaye de Longchamp-t és Nunthorpe Stakest nyert, 6 millió guinea-ért került Michael Vincent Magnierhez 2017-ben. Azóta mindössze annyit tudunk, hogy Galileótól van egy Tender Kiss nevű idén kétéves kancacsikója, aki még nem versenyzett. Egyéb ivadékáról nem tudunk, és azt látjuk, hogy nagy titkolózás veszi körül a lovat.

Az alábbi linkre kattintva Alcohol Free elárverezése megtekinthető:

 

SHARE THIS