/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Brit-ír körkép – a legjobb lovak

Írta: Kovács Botond.

Dübörög az ugrószezon Nagy-Britanniában és Írországban, nagyjából féltávnál járunk. Ha csak a Grade 1-es futamok számát nézzük, harmincöt nagydíjon vagyunk túl, több tucatnyi Grade 2-es, Grade 3-as verseny és megannyi prémium hendikep mellett. Februárban, márciusban és áprilisban is lesznek még komoly megmérettetések, hátravan még Cheltenham, Aintree és Punchestown. Az alábbiakban a jelenlegi listavezetőkre vetünk egy pillantást.

State Man

A 2022/2023. évi szezonban elért eddigi nyereményei alapján a francia tenyésztésű, ír tréningben álló State Man (2017 sher, Doctor Dino – Arret Station, Johann Quatz) áll az élen 233 ezer fontra (101 millió forint) rúgó keresettel. Életnyereménye 365 ezer fon (159 millió forint). A remek telivér karrierje Auteuil-ben indult 2020 májusában, de az akkor elért második helyezés nem nyűgözte le Daniela Mele trénerasszonyt, ezért eladta lovát a tizenötszörös és egyben évek óta regnáló champion Willie Mullins mesternek, aki az M L Bloodstock nevében járt el, és vitte szerzeményét a Zöld Szigetre. Csaknem másfél év kihagyás után, 2021 decemberében láthattuk ismét futni State Mant, de nem sokáig, mert a bemutatkozásnak egy bukás vetett véget. Úgy tűnhetett ekkor, a franciák nem véletlenül akartak szabadulni a lótól. Kéthónapos pihenő után adtak neki azonban még egy esélyt Limerickben, immár 2022-ben. Jól tették, mert a két mérföldes futamot tizenkét hosszal nyerte.

Willie Mullins

Mullins mester bizalma olyannyira visszatért, hogy legközelebb már a Grade 3-as Country Handicap Hurdle-ben indította idomítottját Cheltenhamben. Itt is fényes győzelem született, és csodálatos sikersorozat indult. Tavaly háromszor állt starthoz Grade 1 kategóriában (Champion Novice Hurdle és Morgiana Hurdle – Punchestown, Matheson Hurdle – Leopardstown), és mindhármat favoritként és remek stílusban nyerte. Az idei első fellépésre szintén Leopardstownban került sor, a felsőházi Irish Champion Hurdle-ben, ahol Honeysuckle-t verte (ez utóbbi telivérről érdemes megjegyezni, hogy pályafutása első tizenhat versenyét megnyerte, ebből tizenkettőt Grade 1-es szinten). Mrs. Mary Donelly kedvence a két mérföld körüli távokon találta meg a komfortzónáját, így legközelebb a cheltenhami Champion Hurdle-ben láthatjuk. A tulajdonos eddig legjobb lova a Cheltenham Gold Cupot kétszer elhódító, szintén francia tenyésztésű Al Boum Photo (2012 pher, Buck’s Boum – Al Gane, Dom Alco) volt, akit a tavalyi Grand Steeple-Chase de Paris-ban feltartott lovasa, Paul Townend, és azóta nem láttunk.

Bravemansgame

A tabella második helyét a francia tenyésztésű Bravemansgame (2015 pher, Brave Manonnien – Genifique, Nickname) foglalja el a tizenkétszeres és egyben regnáló brit champion idomár Paul Nicholls istállójából. A rendkívül hűséges és nem kevésbé bátor Bravemansgame negyedik szezonját kezdte tavaly októberben a Grade 2-es, Wetherbyben futott Charlie Hall Chase-ben, amelyet megnyert, majd Kemptonban fölényes győzelmet aratott a King George VI Chase-ben karácsonykor. Ennyi elég volt, hogy John Dance és Brian Dew tulajdonosok nevezzék a Cheltenham Gold Cupba.

VI. György király Margit és Erzsébet hercegnővel

A futtatók most vannak nagyjából nullán (persze csak akkor, ha a tréning és az állatorvosi költségeket nem számoljuk), mert 2019-ben 370 ezer fontért vásárolták lovukat, akinek életnyereménye eddig 375 ezer font. Ezt a csinos összeget 15 futásból kereste meg, amelyből 9 győzelem, 2 második és ugyanennyi harmadik helyezés a mérlege. Ezek közül a legértékesebb a Grade 1-es kategóriájú Challow Novices’ Hurdle (Newbury, 4500 m) és a Kauto Star Novices’ Chase (Kempton, 4800 m).

Galopin Des Champs

A harmadik helyen ismét Willie Mullins ugyancsak francia tenyésztésű idomítottját Galopin Des Champs-t (2016 fher, Timos – Manon Des Champs, Marchand De Sable) találjuk. A már egy ideje futtató, de sikereit jórészt a fekete franciának köszönő Mrs. Audrey Turley a 2022/2023. évi szezonban két komoly sikert könyvelhetett el eddig, amellyel 163 ezer fontnak megfelelő eurót (71 millió forint) keresett lova. Az első győzelem a Punchestown Chase-ben született, ahol lova tizenhárom hosszal nyert, a második a múlt hétvégén az Irish Gold Cupban, ahol 30/100 kvótájú favoritként nyolc hosszal ért célba a Stattler előtt. Mi sem természetesebb, ezután Galopin Des Champs-t is beíratták a Cheltenham Gold Cupba. Végül is egyáltalán nem meglepő, hiszen eddigi teljesítménye 12 futás 8 győzelem és 1 második helyezés 401 ezer font (175 millió forint) megkeresése mellett. Ugyan a Kupa 5294 éteres, de lovunk remekül bírja a távot, és ezt az Irish Gold Cup 4800 méterén is bizonyította.

Le Milos

A negyedik helyen a brit tenyésztésű Le Milos (2015 pher, Shirocco – Banjaxed Girl, King’s Theatre) áll Dan Skelton istállójából két idei győzelemmel, amelyet egy Bangor-on Dee-ben rendezett hendikepben, és a Grade 3-as Coral Gold Cupban szerzett, összesen 163 ezer font értékben a vidám nevű The Jolly Good Partnershipnek.

Tudor City

Az ötödik helyet a veterán Tudor City (2012 pher, Yeats – She’s Our Mare, Commanche Run) szerezte meg, aki eddig hetvenszer lépett pályára, és 8 győzelme mellett 10 második és 5 harmadik helyezést ért el életében 464 ezer fontot (202 millió forint) keresve futtatójának, John Breslinnek (idén 143 ezret).

Constitution Hill

Végül megemlítjük még a hatodik helyen álló Constitution Hillt (2017 pher, Blue Bresil – Queen Of The Stage, King’s Theatre) is a hatszoros champion Nicky Henderson lotjából. Az élete harmadik szezonját taposó brit herélt azzal hívja fel magára a figyelmet, hogy leszámítva élete első versenyét egy ír point-to-point futamban, mind az öt versenyét győztesként abszolválta, ráadásul egy kivételével mindet Grade 1 kategóriában. Szintén szembetűnő, hogy hihetetlen magabiztossággal versenyez, öt versenyét 14, 12, 22, 12, illetve 17 hosszal nyerte. Legutóbb már csak 1/7 kurzussal mertek fogadást ajánlani a könyvesek. Cheltenhamben a Champion Hurdle Challenge Trophyban ismét bizonyíthat.

SHARE THIS