/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Cheltenhami eredmények – első nap (videóval)

Írta: Kovács Botond.

Kedd délután megkezdődött a tízezreket vonzó Cheltenham Fesztivál. Száraz, napos időben állt starthoz a hét futam kilencvenhárom telivére (csupán két lejelentés érkezett), a talaj az elmúlt hetek esőzése miatt puha volt. Nézzük a Grade-besorolású futamok eredményeit.

Marine Nationale

A mítinget megnyitó Grade 1-es Supreme Novices’ Hurdle-ben négyéves és idősebb lovak indultak 3300 méteren, és nyolc gátat kellett teljesíteniük. A feladatot Barry Connel tulajdonos idomár Marine Nationale-ja (2017 pher, French Navy – Power Of Future, Definite Article) oldotta meg biztos győzelemmel, és ezzel megőrizte veretlenségét, ötből ötödször bizonyult a legjobbnak. A nyeregben az ír Michael O’Sullivant láthattuk. Érdekesség, hogy az ír tenyésztésű ló tenyésztője nyakán maradt a 2018-ban rendezett yearling Tattersall-árverásen.

El Fabiolo

Az 1969-ben ötéves és idősebb lovak számára alapított, 3500 méteres, tizenhárom akadállyal nehezített Arkle Challenge Trophyban a francia tenyésztésű favorit El Fabiolo (2017 pher, Spanish Moon – Sainte Mante, Saint Des Saints) hozta a kötelezőt Willie Mullins mesternek, a regnáló ír champion zsoké Paul Townend aktív közreműködésével. El Fabiolóról nyilván hallunk még, élete ötödik sikerét szerezte, a másodikat Grade 1 szinten.

Constitution Hill

A négyéves és idősebb lovaknak kiírt Champion Hurdle-ben, a gátversenyek Hármas Koronája (Fighting Fifth Hurdle, Christmas Hurdle, Champion Hurdle) utolsó ágában 1927 óta 3300 méter és nyolc gát leküzdése a cél. Idén a favorit Constitution Hillnek (2017 pher, Blue Bresil – Queen Of The Stage, King’s Theatre) sikerült a feladat a legjobban, méghozzá fölényes, kilenchosszas győzelemmel. Ha nem számítjuk a debütáló point-to-point második helyezést 2021 áprilisában, elmondhatjuk, hogy Nicky Henderson lova hat futás után is megőrizte veretlenségét. Ami kifejezetten hátborzongató, hogy az utolsó öt futás Grade 1 szinten történt! Nico de Boinville (eredeti neve Nyikolaj) a legtöbb Grade 1-es nagydíjat nyerő, ma is aktív lovas sáros arccal, de szélesen mosolygott a visszamázsálás előtt.

Honeysuckle

A 2008 óta futott, négyéves és idősebb kancáknak 4000 méterre kiírt, tíz gáttal nehezített Mares’ Hurdle-ben a fantasztikus, Nagy-Britanniában elletett Honeysuckle (2014 pk, Sulamani – First Royal, Lando) győzelmének örülhetett a publikum. A nagy kedvenc tizenhétszer nyert zsinórban 2018-ban megkezdett karrierje óta, ám egy tavaly decemberi harmadik helyezés megszakította Fairiyhouse-bana a szinte hihetetlen sorozatot, sőt, idén februárban is becsúszott egy második hely Leopardstownban. A szuperklasszis kanca, aki 2021-ben és 2022-ben a fent említett Chamion Hurdle-t is megnyerte, kedden a tizenharmadik Grade 1-es győzelmét húzta be Henry De Bromhead mester és napjaink üdvöskéje, Rachael Blackmore nagy örömére.

Gaillard Du Mesnil

A napot az 1860 óta folyamatosan megtartott National Hunt Chase Challenge Cup zárta. A Grade 2-es kategóriájú futamban 6000 méteren huszonhárom erőkifejést kell leküzdeniük az amatőr lovasoknak és a telivéreknek. Idén a francia tenyésztésű Gaillard Du Mesnil (2016 szher, Saint Des Saints – Athena Du Mesnil, Al Namix) hódította el a trófeát óriási izgalmak után. Családi eseménynek is felfogható a futam, hiszen Willie Mullins lovát fia, Patrick Mullins ülte. A mester második idei cheltenhami diadalát ünnepelte, Patrick harminchetedik szezonbeli győzelmének örülhetett (százkettő lovaglásból – 36% strike rate!). Gaillard Du Mesnil 20 futásból 6 elsőséget, 7 második és 6 harmadik hellyet szerzett. 

Az alábbi linkre kattintva megtekinthetik a hallatlanul izgalmas finist hozó amatőr nagydíjat.

 

SHARE THIS