/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

A tájpán élre tör – Cheltenhami eredmények (videóval)

Írta: Kovács Botond.

Folytatódtak csütörtökön az cheltenhami izgalmak. A nap nem sütött ki, de a futófelület egy gondolattal szárazabbnak bizonyult a méréseknél, mint az előző két napon. Így sem volt azonban megfelelő egyeseknek, mert a hét futamban indulónak jelentett százhuszonöt telivér közül nyolcat lejelentettek a pálya puhasága miatt. Írásunkban ismét a Grade-kategóriájú nagydíjak eredményeit ismertetjük.

Harry Cobden és Stage Star

A nap az ötszörös Gold Cup-nyerőről elnevezett Golden Miller Novices’ Chase-szel kezdődött. A 2011-ben alapított 4000 méteres futamban tizenhat akadály várta az ötéves és idősebb lovakat. A kilenc versenyéből hetet behúzó, Grade 1-es sorozatnyerő Mighty Potter volt a favorit (4/6), de meglepetésre a jóval alacsonyabban, 15/2-n jegyzett, ír tenyésztésű Stage Star (2016 pher, Fame And Glory – Sparky May, Midnight Legend) ért elsőként célba nagy vetélytársa előtt több mint három hosszal. Végre a szakágban szinte egyeduralkodó és egyben regnáló champion idomár Paul Nicholls is bejelentkezett Cheltenhamben, a sikerben Harry Cobden és az Owners’ Group 044 osztozott a mesterrel. Harryről érdemes megjegyezni, hogy tizenhárom éves kora óta lovagol, és azért nem ment el az angol érettségijére, mert pont aznap lehetőséget kapott egy 33/1 kurzusú lovon Leicesterben. A szülei valószínűleg csak azért nem kötötték hátra a sarkát, mert nyert. Az sem mellékes, hogy ugyanebben a szezonban apprentisz champion lett. Stage Start a híres Baroda Stud tenyésztette, és Nicholls mester 50 ezer euróért vásárolta négy éve a Goff’s aukcióján.

Pratap Szingh Rao Gekvád 

Ez volt második Grade 1-es győzelme, de eddig is mutatta már magát alacsonyabb kategóriákban. Nem tudunk ellenállni, ezért megjegyezzük, hogy a Baroda Studot a könnyelműségéről híres Pratap Szingh Rao Gekvád maharadzsa alapította, aki azzal húzta ki végleg a gyufát hazájában, hogy egy amerikai utazás alkalmával nem kevesebb mint 10 millió dollár nyakára hágott az 1940-es évek végén. Száműzetésbe kényszerülve maradék vagyonát a brit lóversenyzés szolgálatába állította nagy sikerrel.

Envoi Alen

A Festival Trophy, mostani nevén a Ryanair Chase nem a légihajózási mágnás John McManusnek kedvezett, pedig az ő színeit vitte a 7/1-en jegyzett Janidil. Özönlött a pénz az életet első 12 versenyét zsinórban megnyerő Envoi Alenre (2014 pher, Muhtahir – Reaction, Saint Des Saints) és 16 futásból 12 alkalommal brillírozó Shishkinre. Az előbbit 13/2-n merték adni a könyvesek, míg az utóbbira csak pariban fogadhattak a játékosok. Végül a Rachael Blackmore kezében remekül beosztott Envoi Alen száguldott át elsőként a célvonalon, de Shishkinnek sem kell szégyenkeznie, mert óriási hajrát produkálva ért fel a második helyre Nico de Boinville-lel. A síkversenyekben is kiemelt teljesítményeket produkáló, Chevely Park Stud színeiben futó, de Bruno Vagne által tenyésztett Envoi Alent 400 ezer font sterlingért vásárolták 2018-ban a Tattersall írországi árverésén egy point-to-point sikert követően. Azóta közel 800 ezer fontot keresett David és Patricia Thompson tulajdonosoknak.

Mark Walsh és Sire Du Berlais

A 4800 méteres Stayres’ Hurdle 1912 óta várja három mérföldön és tizenkét gáttal a Prestbury Parkban indulókat. Az idei futamban a négyéves és idősebb lovak közül az abszolút outsider, az indítás pillanatában 33/1 kvótával rendelkező, francia tenyésztésű Sire Du Berlais (2012 pher, Poliglote – Royale Athenia, Garde Royale) bizonyult a legjobbnak a szintén az esélytelenek nyugalmával induló Dashel Drasher (40/1) és a favorit Teahupoo (9/4) előtt. A nem ritkán nagy összegekkel hazardírozó John Patrick McManus biztosan bekeresett, de nem sajnáljuk tőle, hiszen a pénz nyilván visszatalál a versenyüzembe. Gordon Elliott mester lova nyeregében Mark Walsh ült. Mark csupán névrokona az angol-ír viszonylatban minden idők harmadik legeredményesebb ugrólovasának számító, a 2756 győzelem után nyugállományba vonuló Ruby Walshnak. A meglepetés eredmény a míting eddigi legjobb hármasbefutó osztalékát produkálta, 1 font elhelyezése után 3.095 font ütötte a nyertesek markát.

You Wear It Well a győzelem után Gavin Sheenannel és lovászával

Az egyik legújabb alapítású verseny, a 2016 óta futott, négyéves és idősebb kancák számára kiírt, Grade 2-es Dawn Run Mares’ Novices’ Hurdle volt, amelyben 3400 méteren nyolc gátat állítottak a huszonegy induló útjába. Akárcsak a fenti nagydíjban, itt is alárendelt szerepet játszott a favorit Luccia (6/4), és kénytelen-kelletlen átengedte a főszerepet a 16/1-es odds-szal rendelkező, Jamie Snowden mester lambourni istállójában álló You Wear It Wellnek (2017 pk, Midnight Legend – Annie’s Answer, Flemensfirth). Az ifjú Gavin Sheenan, Írország 2013/14. évi apprentisz championja ült a nyeregben.

Sir Chip Keswick

Ejtsünk pár szót a váratlan győztes tulajdonosáról is. A skót származású Sir Chip Keswick (a Chip csupán a becenév, valójában John Chipandale Lindley Keswick néven anyakönyvezték – ejtsd kezik) a Brit Birodalom egyik legbefolyásosabb és leggazdagabb kereskedőcsaládjából származik. A Keswick-ek tájpánok voltak a Távol-Keleten, és mesés vagyont gyűjtöttek össze különböző ügyleteikkel. A mai napig övék a Jardin Matheson multinacionális konglomerátum, és nekik hozta a hasznot egy időben a HSBC (Hong Kong and Shanghai Banking Corporation) is. Sir Chip sokáig az Arsenal labdarúgó csapat elnöki székében ült. Mindehhez képest meglepő, hogy csupán két lovat tart tréningben.

Az alábbi linkre kattintva a Festival Trophy (Ryanair Chase) megtekinthető.

SHARE THIS