/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

A valóra vált álom – Cheltenhami eredmények (videókkal)

Írta: Kovács Botond.

Amíg Magyarországon a márciusi ifjakat ünnepeltük, Cheltenhamben borús, szeles időben és puha talajon folytatódott a nagy míting. Ismét hét futam szerepelt a fogadási kínálatban, eredetileg százkilenc ló indult volna, de ötöt lejelentettek. A négy Grade 1 besorolású viadal eredményét ismertetjük az allábiakban.

Paul Townend és Impaire Et Passe

Az 1971-ben alapított Baring Bingham Novices’ Hurdle-ben négyéves és idősebb telivérek állnak starthoz, és a 4225 méteres táv közben tíz ugrást kell leküzdeniük. A névadó üzletember William Baring Bingham vásárolta meg a versenyeknek helyt adó Prestbury Parkot, és az ő jóvoltából rendezték az első Cheltenham Fesztivált 1902-ben. A névrokon Willie Mullins mester ott folytatta, ahol az első napon abbahagyta. A francia tenyésztésű Impaire Et Passe (2018 pher, Diamond Boy – Brune Ecossaire, Le Fou) a champion Paul Townenddel biztos győzelmet aratott, abszolút házi és egyben családi befutó eredményezve, hiszen a második helyen célba érő Gaeilc Warior (Patrick Mullins) és Champ Kielly is (Danny Mullins) tréningtárs. Az ötéves éves herélt teljesítménye eddig makulátlan, négy futásából mindet megnyerte. Simon Munir és Isaac Souede tulajdonosok (El Fabiolo kedden Arkle Challenge Trophyt nyert a párosnak) tavaly vásárolták az Arqana árverésen 150 ezer euróért, és bár az árát még nem kereste meg, jó úton halad felé.

Sam Twiston-Davies és The Real Whacker

A 4900 méteres, húsz akadállyal nehezített Broadway Novices’ Chase volt a következő felsőházi futam ötéves és idősebb lovak számára. Tízen vállalták a kihívást, és a legtöbben a favorit Gerri Colombe győzelmére számítottak, ám gigászi küzdelem után végül The Real Whacker (2016 pher, Mahler – Credit Box, Witness Box) bizonyult gyorsabbnak rövid fejhossz különbséggel. A résztulajdonos ír Patrick Neville idomár az angol Sam Twiston-Davies, a 2010/11-es apprentisz champion lovas vállát veregette meg a futam után. Az ír tenyésztésű telivér 8/1 esélyt képviselt a bukmékereknél, eddig ez volt legnagyobb győzelme. Az évet remekül kezdte, hiszen január 1-jén szintén Cheltenhamben mindenkit lefőzött a Grade 2-es Dipper Novices’ Chase-ben. Tulajdonosai nem panaszkodhatnak, nagyjából pénzüknél vannak, hiszen 21 ezer euróért vásárolták 2019-ben a Goff’s árverésén, és már közel 160 ezer font keresetnél tart.

Paul Townend és Energueme

A két mérföldes, ugyancsak ötéves és idősebb lovaknak kiírt Queen Mother Champion Chase-ben mindössze hatan vállalták a kihívást a címvédő Energueme (2014 pher, Denham Red – Olinight, April Night) ellen. A néhai Erzsébet anyakirálynéról 1980-ban, nyolcvanadik születésnapja tiszteletére elnevezett futamban tizenhárom ugrás áll az indulók útjában a minimális akadály távon. A Mullins-Townend páros ismét remekelt, úgy látszik eddig, idén megállíthatatlanok. Akárcsak a francia tenyésztésű szupersztár, aki 14 futásából 11 alkalommal nyert, és eközben 1 második és 2 harmadik helyezést is begyűjtött. Érdekesség, hogy eredeti tulajdonosa Tom Lacey ír idmomár 50 ezer euróért vásárolta háromévesen Írországban a Tattersall-ház érverésén, lányához Sophie-hoz vitte idomításba, majd 2019-ben egy sikeres point-to-point bemutatkozás után eladta Tony Bloomnak (nem tudjuk mennyiért, de valószínűleg némi haszonnal). Lacey-ék már nyilván megbánták mindezt, hiszen Energueme már 873 ezer font (393 millió forint) feletti életnyereménnyel rendelkezik.

Kiely mester (b), John Gleeson és Mr. McManus (j)

A Champion Bumper volt a nap utolsó kiemelt futama, amelyet 3300 méteren rendeznek 1992 óta négy, öt és hatéves lovaknak. Bár tizenkét idomári sikerrel Willie Mullins a rekorder, idén be kellett érnie a második hellyel, mert favoritját, Fact To File-t megverte a John Kiely-nél tréningben álló, de szintén John Patrick McManus a színeit vivő A Dream To Share (2018 pher, Muhaarar – Hikari, Galileo). Négy verseny, négy győzelem áll a remek telivér neve mellett, ami azért is figyelemreméltó, mert úgy látszik a Ryanair tulajdonosa kifejezetten erre a versenyre vásárolta Claire Gleesontől két héttel a nagydíj előtt. A nagy pénzekben játszó futtató nyilván tudta, hogy mit csinál, amikor nem vette le a korábbi három sikert arató, mindössze tizennyolc esztendős, érettségire készülő John Gleeson amatőrt, Claire Gleeson fiát a lóról, és ezúttal is bizalmat szavazott neki. McManus hetvenedik cheltenhami győzelmét aratta, viszont a csaknem ötven éve trenírozó, nyolcvanöt esztendős Kiely mester az elsőt. A Dream To Share sokak álmát valóra váltotta a második nap utolsó futamában. (A Dream To Share am. valóra váltandó álom).

A futamot az alábbi linkre kattintva megtekinthetik. Lejjebb a Broadway Novices’ Chase is visszanézhető. Nem tudtunk választani, mindkét futam lélegzet elállító izgalmakat tartogat.

 

SHARE THIS