/ by /   Friss hírek, Interjúk-szakcikkek / 0 comments

Ő-rü-let!

Írta: Kovács Botond.

Egyelőre még nyitva

A fejünket vakarjuk, mióta a hírt olvastuk, de akárhonnan nézzük, ez a valóság. Egy friss tudósítás szerint a William Hill bukméker vállalatot, egész pontosan az érdekeltségébe tartozó három vállalkozást (William Hill Organization Ltd., williamhill.com, mrgreen.com) 19.2 millió fontra (8.28 milliárd forint) büntette a brit Gambling Commission (kb. szerncsejáték felügyelet), mert mindenféle ellenőrzés nélkül elfogadott egy játékostól 23 ezer fontot, aki számlát nyitott cégnél, és húsz perc alatt nyakára hágott az összegnek. Hogy jobban eladható legyen az őrült mértékű büntetés, a társadalmai felelősségvállalás és a pénzmosás ellenesség álarca mögül prédikál és sújt le keményen a 2007 óta működő kormányhivatal.

Nem tolonganak

Az Egyesült Királyságban ijesztő trend bontakozott ki az elmúlt években. Először jött a „responsible gambling” vagyis a felelősségteljes szerencsejáték kampány, amely során kikerültek a tizennyolcas karikák, és minden felnőtt embernek az összes rendelkezésre álló felületen igyekeztek a szájába rágni, hogy csak annyi pénzt tegyen fel a lovakra, agarakra, stb. amennyit nem sajnál elveszíteni. (Mintha nem lenne ezzel tisztában minden épp eszű felnőtt ember, de mindegy, ez nem fájt senkinek, hadd mondják.) A következő lépés az volt, hogy a bukméker irodákban működtetett játékautomaták forgalmát csökkentették azzal, hogy limitálták a feltehető téteket. Tegyük hozzá elég drasztikusan, kétszáz fontról két fontra. Ezt már elég komolyan megérezte a lóversenyzés is, csökkent a bukik forgalma, nem tudtak annyi pénzt fizetni a lóversenyzés nagy kalapjába, amennyit előtte, csökkentek a versenydíjak, főleg tavasszal és ősszel csökkent a futamok száma (jellemzően a kisebb hendikepeké), sok fogadóiroda bezárt, és a kis versenypályák tulajdonosainak is húzniuk kellett nadrágszíjon.

Dőljünk hátra, uraim! Megoldják helyettünk!

Ez azonban nem volt elég a Gambling Commission hivatalnokainak, újabb agyrémmel álltak elő. Az online fogadásban bevezették, hogy a játékosok csak banki igazolás után regisztrálhatnak, bizonyítandó, hogy megengedhetik maguknak a játékot. Nem tréfálunk. Arról van szó, hogy valaki a saját maga által megkeresett pénzt csak akkor költheti arra, amire akarja, ha erről banki igazolást mutat be. Ha az elbírálók úgy döntenek, nincs elég pénze a delikvensnek, mehet máshová. Pontosan itt a gond. Aki szeretne játszani megtalálja a módját, és tárt karokkal várja a szervezett alvilág. A gengszterfilmekből pontosan tudjuk, mi vár azokra, akik a zugbukik karmai közé kerülnek, ezért most nem részletezzük. A banki igazolásokon kívül időkorlátok közé is szorítják a játékosokat, nem lehet ám akármikor játszani, csak úgy, amikor eszünkbe jut. Este tíz után játszunk még egy amerikai futamra Európából? Még mit nem?!

Mi jobban tudjuk!

Már tavaly látszott, hogy rossz irányba indulnak a dolgok. A szerencsejáték ügye az átláthatónak egyáltalán nem nevezhető politikai rendszeren belül átkerült a digitális kultúrát, egészségügyet és társadalmi gondoskodást (social care) felügyelő minisztériumhoz. Természetesen gyorsan készült egy tanulmány, amelyet harmincnégy névtelen szakember jegyez, akik nem voltak restek, és többek között az alábbi javaslatokat tették a kormány asztalára: a bukméker cégek reklámlehetőségeinek teljes megszüntetése, a bukméker cégek szponzorációs tevékenységének teljes megszüntetése, időbeli korlátozások bevezetése az interneten, az alkohol árusítás teljes betiltása minden helyen, ahol szerencsejátékot szerveznek vagy fogadások helyezhetők el. Könnyen lehet, hogy nemsokára búcsút mondhatnak a britek az ascoti pezsgőzésnek és viháncolásnak. Micsoda fertő!

William Hill – fogná a fejét

Arról már nem is beszélünk, hogy a bukmékerek adóját folyamatosan emelik az infláció feletti (!) mértékében. Az egyik legmegdöbbentőbb, és a világ normális részein személyiségi jogokat sértő javaslat azonban a banki igazolás bemutatása arról, hogy a polgár, pontosabban az alattvaló, megengedheti-e magának, hogy játsszon. Ezek alapján közeleg az idő, amikor a Tescóban a pénztáros is elkéri az igazolást, ha túl sokat költ a dolgozó, vagy csak egy palack minőségi, így az átlagnál drágább terméket, horribile dictu, egy jó skót whiskyt tesz a kosarába. És az emberek még nem vonultak az utcára, és nem torlaszolták el kamionokkal Westminstert a külvilágtól! Szemmel láthatólag a Gambling Commission fütyül rá, hogy a fogadási forgalmak után fizetett hozzájárulások visszaesése helyrehozhatatlan károkat okozhat a több évszázados hagyományokkal rendelkező lóversenyzésnek. Mindez ráadásul a sport szülőhazájában történik!

Andrew Rhodes mosolyog – Nobody expects the Spanish Inquistion!

Andrew Rhodes, a Gambling Commision vezetője megnyugtatott mindenkit, a William Hilltől kisarcolt rekord összegű büntetést a társadalmi felelősségvállalást segítő célokra fordítják. Könnyen elképzelhető tehát, hogy injekciós tűket vásárolnak rajta, nehogy a heroinisták panaszt emeljenek a biztonságos szerhasználat akadályozása ellen. Rhodes utalt arra is, hogy az büntetés lehetett volna nagyobb is, de a cég az első pillanattól fogva együttműködő magatartást tanúsított. Talán az is lehet, hogy valamelyik top menedzsert elküldték Canossába daróc gúnyában, kötéllel a nyakán, és még esetleg búcsúcédulát is vásároltattak vele egy illetékes inkvizítortól.

Mi mást tehetne a William Hill, nyilván fizet, és még csak az sem menti meg, hogy 2022-ben nagy dérrel-dúrral kürtölték világgá, hogy bizony onnantól fogva karbon semleges a cég, akármit jelentsen ez.

SHARE THIS